reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla naszych Skarbów

Ja nie mam brać zupełnie nic jedynie kocyk jak chcę. Wszystko dają w szpitalu pampersy, ubranka, kosmetyki. No muszę pamiętać o laktatorze i małej łyżeczce dla małego.( podobno po każdym karmieniu powinnam dać mu dwie łyżeczki letniej wody by nie miał plesniawek).ale w domu mam paczkę 100szt Pampersów New Baby:happy:

reklama
Lutóweczki kochane... a co kupiłyście do wózeczka dla Waszych szkrabków? Pościel jakąś, czy śpiworek? Na co zwrócić uwagę przy tym zakupie? Kompletnie nie mam pojęcia co się dobrze sprawdza w wózku... doradźcie coś :happy:

ale co do wozeczka to planuje na spacerki ubierac dzidzie w kombinezon, przykrywac kocykiem i ta oslona do gondoli. wiecej chyba nie potrzeba bo sie maluch ugotuje:eek:

a ten spiworek to jak juz dostalam to niech bedzie w razie czego:nerd:

mi przy Stasiu sie sprawdzil kombinezonik + kocyk lub potem zamowilam na allegro fajniusi spiworek, niezbyt gruby ale otulal jak kokonik, na to oslonka i wystarczy. Czapeczka z nausznikami, kremik od mrozku i juz mozna jechac :tak:

co do kosmetykow to dobrze zmiekcza wode i nawilza skorke Oilatum plyn do kapieli, a jako balsamik to faktycznie Nivea mleczko lub oliwka. Lubie tez oliwke Penatena i tego nowego Johnsona tego w zielonej buteleczce, te poprzednie rzeczywiscie nawet mnie piekly. Choc pediatrzy pstrzegaja, zeby nie szafowac z oliwka, tylko na poczatku a potem tylko pachwinki i pupa, bo skorka ma pracowac sama.
I nie zalujcie spirytu do pepka, to wrota dla bakterii, lejcie ile wlezie przy kazdym przewijanku.

Moj wózek -emmaljunga wyposazony jest w bardzo fajny, cieplutki spiworek dopasowany do gondolki, więc problem znika.Moze dokupie jeszcze jakis lekki kocyk polarowy-ale nie wiem czy to nie za duzo-kombinezon, spiworek i jeszcze koc?

A Jesli chodzi o kosmetyki-ja jako alergik naradziłam sie w tej sprawie z połozną i lekarka-alergologiem dzieciecym-gdyz istnieje bardzo duze prawdopodobienstwo ze moje maleństwo tez bedzie uczuleniowcem.Panie kazały mi ograniczyc liczbe kosmetyków do niezbednego minimum-to podstawa. Przez pierwszy miesiąc-a w razie potrzeby nawet do pół roku nie nie stosowac zadnego mydełka ani tym bardziej szamponu.
Zamiast tego Emolient-taka specjalna emulsja do mycia dla niemowląt od 1 dnia życia oraz dla chorych na zapalenie atopowe skóry-czyli najdelikatniejszy dostepnyw aptekach środek myjący.Ja kupiłam firmy Oilatum-ponoc najlepszy.Sama jako alergik tez w gorszych momentach stosuje emolienty-ich największa wadą jest brak zapachu-ale to własnie domieszki zapachowe najczęściej uczulają.Poza tym oliwka nivea i huggiesy-podobno tez najrzadziej uczulają, chusteczki pampers sensitive i krem alantan.A Sudocrem dopiero wtedy jesli pojawia sie odparzenia(nie ma sensu faszerowac dzidzi cynkiem bez powodu).To jest lista najmniej uczulających kosmetyków ale tak jak napisała martula25 trzeba pobróbowac bo dzieci róznie na wszystko reagują-ostatnio jest np. bardzo duzo uczuleń na rumianek uznawany do niedawna za łagodzacy wszelkie podraznienia skórne.I co wazne -tam gdzie jest w kranach paskudna woda( u mnie chyba najgorsza z możliwych)-przynajmniej przez pierwszy miesiąc trzeba kąpac dzieci w przegotowanej-ale o tym mowia nawet polozne w szpitalach.

A co do spirytusu do pępka to jaki macie? Wyczytałam, że nie powinien byc salicylowy Z(a taki właśnie przygotowałam), tylko vini 70%. tylko czy można taki kupic w aptece??

reklama
Chciałam kupic spirytus do pępuszka w aptece, ale pani farmaceutka kazała mi kupić spirytus spożywczy i faktycznie powiedziała że salicylowy się nie nadaje. Kupiłam więc Spirytus Lubelski Rektyfikowany... taki się kupuje w monopolowym :cool2: Ma 95%. Gdzieś czytałam, że przez pierwszy dzień-dwa pępuszek sparuje się takim nierozcieńczonym, dopiero po 2 dniach rozcieńcza się go 2:1 z wodą żeby miał 70%. Wiecie coś o tym?

Do góry