reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla naszych maluszków

Kupiłam wczoraj mojemu Maluszkowi płytę CD z kołysankami Turnaua i Umer - super są. Zaczynam przyzwyczajanie Maluszka do melodii :-)

reklama
Devi,jakoś przeoczyłam twoje pytanie o fotelik. A wiec, kwestia tego,że dziecko jest tyłem nie jest problemem bo w mothercare(na przykład,bo mysle ,że w innych sklepach czy allegro tez mozna nabyc) można kupic takie lusterko(ale nie szklane oczywiscie!),ktore sie bardzo prosto na taki pasek zakłada na zagłówek oparcia tylnej kanapy w samochodzie i tym prostym sposobem dziecko mamy na oku patrząc w swoje wewnętrzne lusterko w samochodzie. Zamotałam??? My to lusterko mamy i sie super sprawdziło na czas kiedy Natka jeździła w foteliku 0-13kg, a jeździłą nim od urodzenia do listopada kolejnego roku czyli grubo ponad rok nam sie udało.

CO do gondoli dziewczyny,to niestety wiekszosc wózków ma te gondole małe,duze są na pewno w emnaliunga,jane i moze jeszcze kliku innych. Reszta wózków to na włoskie zimy i małe dzieciaczki chyba. My jakos w x-landerze do marca dałyśmy rade czyli nie było tragedii zwłaszcza,ze pamietajcie o tym ,że zimą do gondoli i spaceróek wkładamy te takie dodatkowe wełniane wkłady,ktore kupe miejsca w wozku zabieraja,do tego dziecie w kombinezonie...no lipa! Na szczescie wiekszosc spacerówek rozkłada sie do pozycji lezacej,wiec jak dziecko wyrosnie z gondoli no to trzeba zamienic gondole na to siedzisko i tyle. co zrobic...ale z drugiej strony nie ma sie co z tą zamianą zbytnio spieszyc,bo wiadomo,dopóki dziecko SAMO!!! nie siada to powinno leżec, i poza tym gondola zawsze lepiej chroni przed zimnem niz spacerówka,przynajmniej w x-landerze tak jest ;-).

Co do butelek,nam avent nie pasował-Mała nie chciała ssac tego smoka od butli. Uzywalismy najpierw drBrowns a potem na tommy tippie przeszliśmy i teraz tez bedą tommy bo baardzo sie u nas sprwdziły. I z kolkami przy tych butelkach kłopotow nie było. Ta Browns była kiepska do mycia,bo jest tak masa dodatkowych elementow,jakies rórki ,zaworki itd i dlatego po 3 miesiacach zrezygnowalismy bo mycie było upiorne,ale to jedyny minus ich.

Z kolei smoczki u nas w ogóle nie zały egzaminu,Nati odrzuciła je na wstepie i ulubiła sobie naturalny uspokajacz w postaci kciuka. Na szczescie sama juz rezygnuje takze z tego uspokajacza...dorośleje mi panna po prostu:). Ale jak kilka razy probowałam jej dac smoka a miałam ich milion roznych firm,to jedynie Nuk jej podchodzil na chwilke...Takze teraz Nuk smoki zakupie-one sa fajne bo są takie małe i nie zakrywają całej twarzy dziecka i jakos tak nie odciskaja sie na buźce. Aventa niestety nic nam nie pasowało...a tyle darmówek nadostawałam...az szkoda było,no ale coż....Jedynie u mnie laktator sie sprawdził tej firmy. Miałam reczny. No fakt,że nie musiałam go jakos czesto uzywać....teraz to juz na bank elektryczny kupie bo by mi inaczej reka odpadnie jak bede miałą dla bliźniaków odciągać pokarm.
AAAAA!!! A co do laktatorów,to baaardzo polecam wam do szpitala wziąc taki najprostszy reczny laktator do kupienia w kazdej aptece za jakies około 10 do 13 zł. To jest super na sam pocztek,jak mleko nie chce leciec,zeby nad brodawkami popracowac, oraz jak w domu czujemy baaardzo twarda piers,dziecko nakarmione juz i trzeba ciuteczke odciągnąc to wląsnie ten laktatorek-gruszka był nie do zastąpienia. Takze koszt minimalny a korzysc ekstra.
W ogóle na poczatek to lepiej kupic tylko tą gruszke własnie a z laktatorem sie wstrzymac bo moze sie okazac zupełnie zbędny,a kasa wydana. Ja w sumie obyłabym sie bez tego Aventu,ale ,ze juz byl to z ciekawosci sobie kilka razy odciagnelam,i jak pokarm traciłam to chciałam tak intensywaniej postymulowac piersi( nic to nie dało i tak i tak...),ale spokojnie mogłam tez użyc tej gruszki do tego celu...

Ufff..chyba wszystko

My mieliśmy i smoczki i butelki Aventu, bardzo się sprawdziły. Ze smokiem było śmiesznie bo po prostu zapomnieliśmy go do babci jak Piter miał rok i bezboleśnie z niego zrezygnował sam. Ale ostatnio przerzucałam kartony z jego rzeczami małymi i mój mały bohater znalazł. Jak go śmiesznie w rękach obracał :-D wsadził do buzi i w końcu wypluł mówiąc : "Dzidzia" :-D

Ale teraz spróbuję tommee tippee, ale dlatego, że bardzo mi się podobają, jak nie przyjmą się wrócę do Aventu

Natomiast laktator Aventu faktycznie porażka, my wypożyczyliśmy taką "dojarkę" ze szpitala - medela:-D i ona okazała się zbawienna

Ostatnia edycja:
ja też właśnie zastanawiam się pomiędzy tommme tippee a avent'em. Natt a z tommee miałaś te butelki typowo antykolkowe ( z tym czymś pośrodku:) czy te zwykłe?

maggie też będę czatować na używany...można czasami naprawdę niezłą ofertę znaleźć. Ale będę szukac ogłoszeń z moich okolic, żebym mogła przed zakupem osobiście go zobaczyć.

Ja też część rzeczy mam używanych, część po starszej (wózek , łóżeczko, ubranka) Wg mnie nowa powinna być pościel - chodzi mi o wkład i nowy materac. Nie powinno się ich używać do kolejnego dziecka .
ja kupowałam pościel z silikonowanych włókien poliestrowych i materac typu visco pianka z pamięcią Babys-Zone. mają właściwości antybakteryjne i nadają się dla alergików, ale mimo to znów kupuję nowe, chociaż te mi dobrze służyły i nie są zniszczone.

Oli.b mi tez bardzo podobają się smoczki z tommee tippee i na pewno takie sprawie maluszkowi;) zastanawiałam sie nad butelkami z tej samej firmy... ale juz kiedyś tu o nich pisałyśmy i któraś z dziewczyn napisała ze mogą być nie wygodne dla maluszka do trzymania w raczkach.. wiec nie wiem muszę się zastanowić

Oli.b mi tez bardzo podobają się smoczki z tommee tippee i na pewno takie sprawie maluszkowi;) zastanawiałam sie nad butelkami z tej samej firmy... ale juz kiedyś tu o nich pisałyśmy i któraś z dziewczyn napisała ze mogą być nie wygodne dla maluszka do trzymania w raczkach.. wiec nie wiem muszę się zastanowić

Monila to właśnie ja pisałam o tych rączkach :-D, ale wypróbuję najwyżej wrócę do Aventu. Te rzeczy są tak słodziutkie, że najchętniej to bym chciała kupić wszystko nowe i wszystko inne niż z Piotrkiem. Ale jak będzie dziewczynka to będę musiała pokupować różne rzeczy :-)

A ja sobie zrobiłam jak byłam w pierwszej ciąży tabelę w exelu i tam miałam cały spis wyprawki, potem odhaczałam kolejne kupione rzeczy i zapisywałam cenę. Teraz też mam listę, ale taką co mam dokupić

Ostatnia edycja:
No mi tez sie bardoz podobaja te butelki;)hihih

oo super pomysł z ta tabela ;)i zapisywaniem co trzeba kupic ;)

reklama
Pomysł z tabelą bardzo dobry, ale ja cen nie będę dodawać - po co się dołować....:tak:

Tym razem też nie będę zapisywać cen, ale na koniec cieszyłam się, że tak wcześnie wszystko zbierałam, bo na na raz kupić to wszystko to można się załamać (ja nie miałam od nikogo rzeczy po innych dzieciach, wszyscy moi znajomi mieli dzieci takie 7 letnie, albo byli w ciąży)

Do góry