reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy -dla nas i dla lutowych pociech

Yawla - mieszkałam w Olsztynie przez rok, i z tego co pamiętam to koło reala jest duży sklep dziecięcy (tam, za Jarotami) i jeszcze jeden dość duży "Bobas" jest koło koscioła (w kościele zresztą też jest jeden) w takich pawilonach handlowych Gracja chyba, na Wyszyńskiego o ile dobrze pamiętam.Chciałam zapytać Was co sądzicie o zakupie koszyka Mojżesza, cos w tym stylu, tylko bez baldachimu, z budką, i stojak bez kółek: MY-SWEET-BABY wiklinowe lozeczko kosz TANIA WYS (460753022) - Aukcje internetowe Allegro Tutaj to jest bardzo popularne i o połowę tańsze, a uzywane na ebayu to już w ogóle za grosze. Jak Inga była malutka to ją kładłam na kanpie do spania, ale teraz się zastanawiam czy Inga nie bedzie przeszkadzać dziecku, i też taki koszyk nie bedzie nam zagracał sypialni jak teściowa do nas przyjedzie - bedzie spała w pokoju maleństwa. Z takiego koszyka pewnie długo bym nie korzystała, ze 3 misiące, no ale potem mogę sprzedać, prawda? Co myślicie?

reklama
Nathalie, ja prawdopodobnie dostanę taki kosz, włąsnie bez baldachimu od kuzynki. Jej córka spała w nim 4 m-ce, obecnie ma jej koleżanka i jeśłi zwróci do lutego to ja dostanę. Myślę, że na początek to dobra rzecz i tak jescze nie rozwiązałam problemów łóżeczkowych, tak przynajmniej Franek mógłby spać w swoim łóżeczku, a mała u nas w sypialani w tym koszu, a potem zobaczymy, może Franek odda siostrze łóżeczko, tak czy siak na pewno dzieciaki nie będą mogły razem spać w pokoju...cholera skomplikowane z wszystko...pewnie zacznę o tym myśleć w styczniu:-)

Nathalie ja mialam taki koszyk dla Zuzi i spala w nim przez ok 3-4 miesiace. moim zdniem on jest fajny bo do kazdego pokoju mozesz g przeniesc bez problemu no i nie musisz tak od razu kupowac lozeczka.teraz tez mam zamiar go zywac
a cena w PL jest rzeczywiscie powalajaca:baffled:

fajny taki koszyk ale i tak pozniej trzeba zainwestowac w lozeczko, hmm ja jednak zdecyduje sie na standart i od razu wstawie lozeczko moze gdybym miala domek a nie mieszkanko taki koszyk bylby super, a tak z braku miejsca od razu maleństwo dostanie łózeczko:)

JA się poważnie zaczynam zastanawiać nad kołyską dla dziecka. MAm mało miejsca w mieszkaniu, ale podobno to bardzo dobrze działa na noworodka. Takie delikatne bujanie przypomina mu jak był w brzuszku. Wtedy się podobno uspokaja. A Wy co o tym myślicie?

Do mamusiek które mają już dzieci: jaki rozmiar czapki nosi noworodek? Ostatnio byłam w sklepie i podobała mi się jedna, ale nie miałam pojęcia jaki rozmiar. Jedne wydają mi się ogromne, a drugie malutkie.

JA się poważnie zaczynam zastanawiać nad kołyską dla dziecka. MAm mało miejsca w mieszkaniu, ale podobno to bardzo dobrze działa na noworodka. Takie delikatne bujanie przypomina mu jak był w brzuszku. Wtedy się podobno uspokaja. A Wy co o tym myślicie?

Domyślam się, że chce się dla dziecka jak najlepiej już od maleńkiego, ale wydaje mi się, że po jakimś czasie dziecko przyzwyczai się do "takiego delikatnego bujania" w kołysce i nie będzie chciało zasnąć potem normalnie w łóżeczku - bez żadnych uspokajaczy. Może jak kołyskę odstawi się w odpowiednim momencie to nie ma takiego problemu, ale tego to ja już nie wiem:-p Ja będę tradycjonalistką jak za pierwszym razem i wybiorę łóżeczko od początku. Jak dla mnie był to dobry wybór, ponieważ nie miałam problemów z Młodym, że nie chciał w nim spać, albo że chciał spać z nami w łóżku;-)

Do mamusiek które mają już dzieci: jaki rozmiar czapki nosi noworodek?

Aga obwód główki noworodka mieści się w granicach 32-37cm. A rozmiarówka zależy od firmy, jedne podadzą 50/56 jak na ubranka, drugie newborn albo 0-3 miesiące, a inne poprostu obwód w cm;-)

reklama
Do góry