reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla nas i dla dzieciaczkow - czyli to co kobiety lubia najbardziej :)

Mnie tam sie wydaje ze szpital, szpitalowi nie rowny. W jednym moga zmienaic a w drugim nie. Jak ja urodzilam Sandre to co chwila zmienialy przescieradlo (jak byla taka koniecznosc) a tak to co rano profilaktycznie zakladaly nowe wraz z cerata. Co do wkladow poporodowych to mialam swoje ale w razie gdyby braklo mozna bylo wziasc szpitalne bylo do wyboru lignina albo podpaski.

reklama
Dziewczyny mam pytanie z innej beczki.

Czy mozna uzywac srodkow/ plynow zmiekczajacych do prania? Czy na poczatku lepiej nie za duzo tych detergentow, bo niby sa takie stworzone dla dzieci i niemowlat, ale moze na pierwszy miesiac lepiej nie uzywac? Bo wlasnie upralam reczkniki dla malego, i wczesniej takie mieciutkie byly, a teraz juz takie nie sa? Wybaczcie ale dopiero sie ucze.

Kabaretko z tego, co wcześniej pisały Dziewczyny nt. środków do prania, to płyny do płukania dla niemowląt owszem są, ale na etykiecie jest zalecenie, by stosować je od 3 m. ż. - no chyba, że znalazłaś coś innego, co można stosować od pierwszych dni. Poza tym za dużo chemii dla takiej wrażliwej skóry nie jest zbyt dobre, więc chyba nie ma co się dać zwariować;-)

A spotkałyście się z karuzelą na łóżeczko turystyczne? Bo takich normalnych nie da się przyczepić, bo nie ma szczebelków i zastanawiam się czy w ogóle jest szansa , żeby jakąś karzelę przyczepić do turystycznego

Ja widzialam dosc sporo takich karuzeli na lozeczka turystyczne - w duzych sklepach z art. dla dzieci.
One sa motnowane na te rurke gorna - czesc lozeczka - tak jakby zaczepiane na niej i nie sa ciezkie - te ruszajace sie zwierzatka sa pluszowe - materialowe - nie plastikowe.
Ich sposob montowania jest podobny jak wszystko co sie montuje na lozeczku turystycznym - tak samo jak sie montuje ten drugi poziom do spania - wyzszy poziom - takie przyczepy zaciskowe.
Niestety nie moge podac nazwy sklepow bo one nie w Polsce, a w Turcji, ale mysle, ze w duzych sklepach powinno sie cos znalesc :)
Powodzenia :)

Tusienka dziekuje za odpowiedz. Tak tez mi sie wydawalo ze plyny do plukania dla niemowlat sa od 3 miesiaca zycia. To teraz moje pytanie, jak sprawic by np. reczniki byly przyjemniejsze w dotyku? :confused: Jak je rozpakowalam byly takie milusie, mieciutkie, a teraz juz takie nie sa. :-(

Jak dla mnie trochę prasowanie wygładza, a tak naprawdę po 2-3 trzech użyciach już będą milutkie znowu... pewnie, taką mam nadzieję :-)

To wobec tego ja tez pozostane przy tej nadziei :-)

Mam jeszcze jedno pytanie, ktore wyszlo podczas przygotowan do pakowania torby do szpitala:-) A mianowicie, jaki kocyk najlepiej zapakowac? Bo ja mam jeden gruby, a drugi cienki azurkowy, i tak jak cienki bedzie za chlodny na poczatek, tak obawiam sie ze gruby bedzie za cieply:confused: A co z kosmetykami dla dziecka? Bierzecie takie wielkie butle, czy jak?:baffled: Gubie sie sama w tym wszystkim.

kabaretka ja do szpitala jak rodziłam wiki wziełam:
rozek-może być spiworek/kocyk...jak jest goraco na sali zawsze możesz maluszka przykryc pieluszką flanelkową ...a jak zimno moze spać z tobą przy cycu
1 mydełko oilatum (nie przydało sie bo w szpitalu połozne kapały małą i myły mydłem jonsons&jonson wszytkie maluszki), włoski tez myły tym mydełkiem i mówiły by nie myć szamponami do konca 3mies
pieluszki i krem do pupy, bepanten, spirytus do przemywania pempuszka i wode do przemywania oczków, waciki jałowe
....i chyba tyle...ale moze mi sie coś jeszcze przypomni, m zawsze może ci dowieźć w razie co....

Pixella77 dzieki wielkie za podpowiedz. Jak ci sie cos jeszcze przypomni, to daj znac. :-) A m. nie istnieje wiec nie dowiezie niestety, dlatego tez musze byc bardzo zorganizowana :tak:

reklama
Ja dzisiaj kupiłam 2 koszule do szpitala, klapki pod prysznic i wkładki laktacyjne. Kapcie kupiłam ostatnio i na razie chodzę w nich też po domu, bo itak pewnie po porodzie je wywalę :-)
Poza tym mam już chyba wszystko do torby, poza stanikiem do karmienia :happy2:
Dla Dzidziucha też mam wszystko, poza pieluszkami :happy2:
Także jestem prawie gotowa, jakby coś się działo :-)

Do góry