reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla nas i dla dzieciaczkow - czyli to co kobiety lubia najbardziej :)

reklama
Laseczki,

wybieracie pościel 140x70, czy 120x60 i dlaczego?

Sylwia, ja też ma upatrzone te pościele, ale ostatecznej decyzji jeszcze nie podjęłam - chyba już po porodzie się tym zajmę, zwłaszcza, że moja firma robi mamusiom prezent z okazji urodzenia bachorka i mogłabym sobie zażyczyć właśnie pościel...

A co dajecie na wyściółkę do wózka? Rożek? Kocyk?Bo chyba ten materacyk, który jest na wyposażeniu , to trochę za mało, i trzeba go chyba jakoś zabezpieczyć.

Ja będę ścielic pieluszkę flanelową:tak:

Kalina ja mam poduchę standartową 40x60 a kołderkę 135x100, żeby mozna było lepiej opatulic malucha w chlodne dni. Prześcieradła 120x60 bo takie mam łóżeczko:tak:

Lenka fajowe ciuszki:-)

Sylwia pościel jest cudna, juz kilka czerwcóweczek taką ma:tak::-)

Laseczki,

wybieracie pościel 140x70, czy 120x60 i dlaczego?

Kalinko 120x60 jest do standardowych lozeczek o tych wymiarach.
Ta 140x70 jest to wiekszych - niestandardowych lozeczek. My wlasnie takie lozeczko kupilismy ma dokladnie 130x70 cm i teraz mamy probelm z posciela, bo malo gdzie mozna znalesc te o wymiarach 130 lub 140 na 70 cm.

Co do biustonoszy to polozna w mojej szkole rodzenia powiedziala, ze powinno sie zakupic jeden w rozmiarze o 1 wiekszym niz ten, ktory mamy dokladnie na miesiac przed spodziewana data porodu - podobno zazwyczaj pasuje :)
Pozniej mozna dokupic reszte jak sie juz zobaczy co sie ma po porodzie :-D

He he a mi wlasnie kolezanka z pracy powiedziala ze przyniesie cala torbe ciuszkow dla malej bo jej kolezanka ktora nie dawno urodzila- tzn jakies 4 msc temu- kupowala swojej coreczce ciuszki co tydzien i teraz nie ma co z tym zrobic.:-):-):-):-):-)

Dziewczynki a mozecie mi napisac, czym roznia sie podpadki poporodowe od zwyklych duzych podpasek?
oraz czym roznia sie majtki poporodowe np te jednorazowe od zwyklych?
Dlaczego przydatne sa te jednorazowe poporodowe? Widzialam je w sklepie i zastanawialam sie nad zakupem, ale nie umialam sobie jakos wyobrazic do czego mialyby mi byc potrzebne :)
Moze mi to ktos jakos obrazowo wyjasnic ?? :)

ps
Lenka sukienka jest przeliczna... Tez taka chce :)

Dziewczynki a mozecie mi napisac, czym roznia sie podpadki poporodowe od zwyklych duzych podpasek?
oraz czym roznia sie majtki poporodowe np te jednorazowe od zwyklych?
Dlaczego przydatne sa te jednorazowe poporodowe? Widzialam je w sklepie i zastanawialam sie nad zakupem, ale nie umialam sobie jakos wyobrazic do czego mialyby mi byc potrzebne :)

ps
Lenka sukienka jest przeliczna... Tez taka chce :)

Angelika wydaje i sie ze te po poroowe sa po prostu wieksze i omze bardziej chlonne a co do majteczek to nie wiem. A teraz u mnie pojawilo sie pytanie jak to jest z krwawieniem po cesarce. CZy ktoras z obecnych mam sie orientuje? Czy pojawia sie ono od razu i czy tez jest tak obfite jak po porodzie naturalnym- chyba nie na tym watku ale skoro juz mowa...

reklama
czym roznia sie majtki poporodowe np te jednorazowe od zwyklych?

Majtki jednorazowe poporodowe mają być bardziej "przewiewne" niż zwykłe, poza tym jak się ubrudzą to je wyrzucamy. To wszystko ma sprzyjać lepszemu gojeniu się ran i zapobieganiu ciężkim infekcjom dróg rodnych, na które kobieta po porodzie jest podatna. Chyba nie wszędzie, ale dużej części szpitali, majtki jednorazowe są obowiązkowe, alternatywą jest chodzenie bez majtek, ale jak dla mnie odpada, bo nie wiem, czy poradziłabym sobie z utrzymaniem wkładki między nogami bez gatek ;)

Do góry