reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla Mamy i Dzidzi

A ja mam problem z chusteczkami i pampersami :baffled: Bo ja to bym sobie już zapasów narobiła, a jak narazie kupiłam jedną pakę pampersów do szpitala tych malutkich i to wsio :baffled: Ile paczek tych małych pampersów kupić?? I jakie chusteczki:confused:? No a po tych newborn to jakie pampersy kupować:baffled:?

reklama
Ja kupiłam paczkę ale z doświadczenia z pierwszym synem , który urodził sie dość duży bo 4.300kg pampersy newborn 1 nie zdały rezultatu bo mały przesikiwal je odrazu aż po sama szyje:D wiec dwójki ... Ale myśle ze to zależy od wielkości dzidzi ;)

4300gr:szok: o mamuniu duży trochę :D a jakie chusteczki?? aaaa waciki jałowe są potrzebne:confused: i jakie kosmetyki na poczatek dla małej bo ja sie już pogubiłam:wściekła/y:

ja przy Tymku miałam mega pakę pampersów "1" i jeszcze dokupowaliśmy.. dopiero potem zmieniliśmy na "2". Tymek miał 3,6kg, ale ogólnie jest dość drobnej budowy i nóżki i dupkę ma chudą ;)

My mielismy 2 małe paczki newborn i potem na 2 wskoczyliśmy. Teraz planuje kupic 1 newborn i na początek kilka 2 - ile pampersów zejdzie zalezy od tego jak często będzie sie maluszek oprózniał ;-) a w razie czego co to za problem dokupic newborn jakby brakło a 2 byłyby za duże ;-)

Ajako a myslisz, że będziesz potrzebowac osłonek jeszcze? Mi się wydawało, że mała ładnie mi sutki wyciągnęła i dam rade karmic bez osłonek... ale teraz zwątpiłam... no i może jednak zamówię tez osłonki? Ale ja z aventu, bo mi pasowały ;-)

mata- no wlasnie jak sama mowisz, ze Ci mala wyciagnela to pewnie nie ma sensu, ale jak uwazasz,poogladaj sie dokladnie, a najlepiej poczekaj jeszcze troche moze sie zrobia ;-)
ja mam wklesle i moja mimo odruchu ssania super, nie dala rady wyciagnac i nadal mam takie, juz sie pewnie nie zrobia:-(
modle sie, zeby choc przez te katurki chcial ciagnac i moze cos wyciagnie.

ja poki co mam 1 paczke tych newborn i na bank jeszcze kupie, bo Jula dlugo miala baaaardzo chuda dupke wlasnie i na 2 to musielismy sporo zaczekac.
i tak samo z ubraniami; bardzo dlugo mi wyrastala z rozmiarow, w ogole do tej pory slabo rosnie, bardzo drobna jest.
kolezanka ma synka, teraz skonczyl roczek i ona mu kupuje ciuszki na 98 :szok: jak moja Jula do tej pory nosi 98 :shocked2:

mimo tego, ze tym razem chlopak nie wierze, ze bardzo Julie przerosnie, nie ma po kim:no:

chusteczki mam; Huggisa, pampersa te biale (tych od poczatku uzywalam przy malej i bylo git, nic sie nie dzialo) i jeszcze jakies tam nakupuje, bo jak mlodemu nie podpasuja to Jula i ojciec zuzyja:-D

A ja podczas przeprowadzki wreszcie mogłam przejrzeć paczki małych ciuszków po Bartku - i odłożyłam multum dla małej, z czego jeszcze pakę od koleżanki dostałam po jej córce i teraz naliczyłam że mam 30 bodziaków w rozmiarze 56- 68!!! i wiele wiele innych ciuszków w ilościach dużó za dużych :) do tego mała ma 90% ciuszków w kolorze białym i 5 % w niebieskim i 5% rózowych. więc taka biedna będzie dziewczynka poubierana w niebieskie czapeczki i spodenki po starszym bracie. Ale żal mi połowę wywalić bo takie ładne są a pozatym kurcze mam tego tyyyyyyyyyyyyyyyle że nie powinnam jej nic kupować ( chyba że pierwszy zestaw - body, śpioch, czapeczka, niedrapki jej kupię nowiutkie dzieczęce :)
No ale będąc już przeprowadzona mogę wyruszyć na małe zakupy bo brakuje mi wszystkiego poza ciuchami i wanienką ( o nawet rożek miałam i nie znalazłam podczas przeprowadzki) a najbardziej mnie załamuje że laktatora nie znalazłam - musiałam komuś pożyczyć i nie pamiętam komu :(
hmmmmm to teraz musze się zastanowić co tak naprawdę jest potrzebne,no chyba szczerze to nie wiele - pieluszki, z 5 tetr i rożek bo cała reszta to taki bzdet bardziej dla naszej pociechy zakupowej :) no może jeszcze butelka się przyda ( ale też mam akurat nową po Bartku ),o smoczke chyba odrazu zakupię ten super hiper z USA bo w polsce nie ma a Bartek miał 20 różnych smoczków i żadnego nie chciał - a był dramat z nim bez smoczka ! i wciskałam w niego każdy smoczek a on pluł nimi na wszystkei strony, a podobno są takie super uspakające co każde plujące dziecko smoczkowe tamte chętnie weźmie.

Pampersów mam po jednej paczce 1 i 2 - dzięki kuponom rabatowym; do szpitala kupię pewnie Huggisy - z uwagi na wycięcie na pępuszek. A potem się zobaczy, bo generalnie chciałabym spróbować z tetrą, ale się nie upieram i zobaczę po prostu jak wyjdzie w praktyce...
Chusteczki i wszelkie kosmetyki dla malucha będę pewnie kupować w rossmanie - tak jak wszelkie kosmetyki dla siebie; sąsiadka dzisiaj też mi polecała tę opcję i mam zamiar się słuchać doświadczonej mamy dostepnej na wyciągnięcie ręki ;-)

ja na razie mam paczkę newbornów. nie będę szalała bo to zawsze mozna dokupić, poza tym musze dopytać sióstr mojego męża, one wynalazły jakies niedrogie pieluchy i mówily, że super sie sprawdzały, nawet lepiej od tych z wyższych półek i nie powodowały uczuleń. bedę eksperymentować w razie czego bo coś czuje, że jak mała urodzi sie taki wrazliwiec skórny jak ja to będzie wesoło. ja nawet mydła zwykłego nie moge uzywać :-( bo zaraz mam skóre jak poparzoną :-(

reklama
Tak mały tlusciutki był ;) a co lepsze poród naturalny bez znieczulen ;-)

Co do chusteczek na początek kupiłam pampers sensitive ( białe) ale najberdziej lubię Johnson & Johnson ( takie w rozowawym opakowaniu)

Kosmetyki: mydelko dla niemowląt albo zel do mycia od pierwszych dni Johnson & Johnson ( ja wole zel jest w wygodnym aplikatorem) , Oliwka, sufocrem ( do pupci), szampon Johnson ' a nadaje sie od narodzin - bardzo delikatny, gaziki jalowe żeby zabezpieczyć kikut pempowiny , bezpieczne patyczki do uszu, spirytus do pepka... Hmmm to chyba wszystko ;) niech ktoś poprawi jak o czymś zapomniałam ;-)

Do góry