reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla maluszka, przydatne adresy i nie tylko

reklama
A ja piore w persilu:-). Na poczatku mialam stracha kupowalam sensitive a teraz normalny. W niemczech nie ma proszkow dla dzieci.

Dziewczyny jak bylam w pierwszej ciąży- to w książce "W oczekiwaniu na dziecko" przeczytalam , że ubranka dzieciece można prac w normalnym proszku tylko należy dwa razy wypłukać!
No chyba ze dziecku zaczerwieni sie skorka czy pojawia sie krostki ale jeśli nic sie nie dzieje nie ma co się piescic i prac w Jelpie czy Lovelli-tym bardziej ze kiepsko one piora i sa drogie!

Sanya - do \twojej skóry jest seria AA kosmetyków, podobno bardzo dobrych ( ale raczej w aptekach ) no i jak to AA nie są jeszcze paskudnie drogie ..
kasia - super ta twoja lista , uśmiałam się nieźle i pewnie też wiele się przyda , dzieki naprawdę .. chusteczek nawilżających używam mimo tego, że nie mam dziecka i naprawdę są do wszystkiego :))
Co do tych proszków to te dla dzieci z tego co patrzyłam w sklepach naprawde są drogie .. co do tego podwujnego płukania to raczej nie w mojej pralce , bo ten złom czasem nie potrafi dobrze wypłukac ... ale że jeszcze działa to jakoś nie mam weny żeby nabyć nowa ..
Co do ciuchlandu byłam dziś ... nabyłam trzy pajacyki ( biały, zielony i niebieski. do tego 4 sztuki body , czapeczkę , spodenki ogrodniczki cieniutkie beżowe, poduchę z prosiaczkiem .... wydana kwota to 30zł ... rzeczy jak nowe, spodenki benetona, body HM i marks spencer.. część wogóle bez śladów noszenia .. a że było ciepło to podczas spacerku buszowałam po sklepach..
Dzięki za te rady kremowe, bo już się zastanawiałam czy czegoś nie kupić specjalnego , ale rzeczywiście wszystko co ma napis " dla kobiet w ciąży kosztuję fortune "

Jeszcze jedno pytanko , od jakiego rozmiaru zaczynać kupowanie ubranek 56 ?? bo te body co dzis kupiłam w większości maja taki rozmiar ..

No właśnie... mój się nie mieścił w 56 jak się urodził - tylko w 62 ... miał 59 cm, ale długi tułów (problem z zapięciem bodziaka i pajaca bo tułów plus pielucha). Więc ciężko doradzić. Jak oboje jesteście mali to 56 powinno być ok, jak duzi, to raczej od 62, bo 56 jak się zmieści to i tak wyrośnie w tydzień. No pod koniec ciąży bedzie wam gin mierzył dzieci przed porodem, to mniej więcej będzie widać czy długie czy krótkie i wtedy warto kupować. Tak miesiąc przed u mnie już było widać że długi osobnik będzie raczej.

A propos prania - u nas rządzi Jelp plus podwójne płukanie. Bez podwójnego płukania wysypka. Jelp jako jedyny proszek po podwójnych płukaniu nie ma wysypki. Po loveli mimo płukania wysypka była. Jelp dla mnie tani i dość dobrze pierze. Plamy trzeba wcześniej sprać trochę zwykłym mydłem albo płynem do kąpieli bubchen (nie wiem co ma w skladzie, ale usuwa dobrze wszelkie owocowo marchewkowe plamy). Ale my na pewnym etapie olaliśmy i mamy bodziaki z plamami po domu i takie lepsze na wyjście gdzieś. Bo nie mam czasu sterczeć nad wanną i prać w łapie. Czyste plamy, wyprane w końcu. Płatki mydlane u nas zapychały nasza syfną pralkę, nie wypłukiwały się do końca - efekt wysypka :sorry2:

Kurcze nie mam czasu ale nie mogłam się oprzeć :zawstydzona/y:

Do prania - na początku były płatki mydlane - ale rozpuszczone w gorącej wodzie i ta woda wlana do pralki :tak::tak::tak:, inaczej nie polecam bo pralkę może szlak trafić.
Później płyn Bobini - do kupienia w sklepach ale nie wszystkich, polski płyn, nie taki drogi i niestety nie pachnie ładnie ale za to nie uczula.:-)

Kosmetyki dla kobiet w ciąży - ja akturat polecam, teraz mam gallenic i na razie więcej rozstępów nie mam :-p, kosmetyki ujędrniające zawierają kofeinę - niby pewnie wiele jej się nie wchłania ale raczej nie do stosowania na brzuch.
Dla przyszłych mam są też kosmetyki Ziaja - tanie, do kupienia w sklepach ale nie wiem jakie są.
Dla mnie oliwka odpada bo po smarowaniu szybko bym do pracy nie wyszła.

Ubranka - tylko body i to rozpinane a nie przez główkę, bez jakiś guzików i zapięć na plecach a do tego, będę oryginalna - rajstopy - tylko i wyłącznie. Pajace, kaftaniki koszmar do czasu aż odkryłam rajstopy :-D
Rozmiar - od 62, najwyżej chwilę będą za duże ;-)

Pieluchy - na początek pampers i happy new born - nie lubię happy ale te pierwsze są świetne - szerokie i troszeczkę sztywne, ale oczywiście w normie, dzięki czemu bioderka są w dobrej pozycji.
Nie ma co kupować za dużo jednego rodzaju bo nie wiadomo co komu podpasuje.

Chusteczki nawilżane - u nas na początku odpadły, wrażliwa skóra, najpier wata i woda, później sensitivy.

Krem - każdy musi znaleść swój, każde dziecko inaczej reaguje.

Pościel do łóżka - zupełnie u nas nie potrzeba, prześcieradło i niewielki ochraniacz (z IKEI) bo dziecko szybko zaczęło sie przekręcać i poruszać po łóżku.

Rożek - zupełnie nie używany, no jako kołderka dla naszego spokoju bo nie dla dziecka :-D

Ja akurat polecam zakup malutkiej butelki i puszki mleka, cholerka u nas się przydała i to pierwszego dnia po powrocie do domu:baffled:.

Sanya - ja żadnych zakupów nie robię i nie dlatego, że mam ubranka po Marysi, w pierwszej ciąży zrobiłam listę i gdzieś w 7-8 miesiącu kupiłam wszystko w 2 sklepach. Ale my też nie specjalnie mieliśmy czas na kupowanie. Nie mart się, niektórzy faceci po prostu nie czują takiej potrzeby, może trzeba wytłumaczyć ;-)

:ninja2::ninja2: Znikam bo mnie praca goni.

ja proponuje rozmiar 62 :tak: raczej bodziaki, jakies pajace, rajstopki tez były ok :tak:

proszek Dzidzius, tani i OK :tak:

pieluchy tylko Pampers :tak:

polecam przewijak :tak: pierwsze dni były koszmarne, bolał mnie strasznie kręgosłup i nachylanie sie było tragedią, ale przewijak wszystko zmienił i mamy go do dzis, w łazience na pralce, mimo, ze nózki Majce wystaja, to po kąpieli tam ją wycieramy i ubieramy

do pępka polecam spirytus :tak: Majce bardzo długo nie chciał odpaśc jak smarowalismy tym fioletowym, a po sirycie kilka dni i po kikucie

rożek u nas sie przydał :tak:

....więcej nie pamiętam

ale ogólnie co mama to inne wymagania, nawyki ..... co jednemu pasuje to nie musi drugiemu :-)

He, he - my oboje z H z metra cięci, to przynajmniej wiem, że mogę zacząć od 56. Kaj miał caaałe 50 jak się urodził, to i tak było za duże:))

reklama
  • u nas ubranka w rozmiarze 56 służyły przez jakieś 2 miesiące- julcia miała 51 cm... ubranka: body(podstawa), pajacyki, kaftaniki
  • do spania- śpioworek (do tej pory używamy... oczywiście większego rozmiaru:-p)
  • pieluchy- pampersy (ale bez niebieskiej wkładki, bo ta uczulała julki pupę) i huggies flexi form- też spoko
  • chusteczki- tylko i wyłącznie nivea baby (dobrze nawilżone, wydajne i ładnie pachną) używamy do tej pory
  • przewijak- polecam
  • ceratki (z bawełnianą powierzchnią) z rossmana również polecam- super sie sprawdzają do przewijania malucha poza domem:tak:
  • aspiratorek do noska frida- zamiast tradycyjnej gruszki, do usuwania babolków z noska
  • olejek do kąpieli linomag (nawilża skórę noworodka) - pediatrzy polecają oilatum, ale linomag jest równie dobry i o niebo tańszy
  • smoczki- od początku używaliśmy z nuka
  • pieluchy tetrowe- dobre do wszystkiego:-D

Do góry