reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy dla Dzidziusia i Mamy

U mnie również szał zakupowy trwa, a przy tym masa niewiadomych :confused::confused:
Wczoraj byłam w aptece i kupowałam z listy od lekarza gaziki Leko i takie zwykłe...Póki co wzięłam po 10 sztuk. Czy to nie za mało????
Na kartce mam również spirytus 100ml 90%. Pani w aptece powiedziała, że jak już gaziki Leko to nie potrzeba spirytusu:confused:.....

Co do papmpersów. Ja chyba do szpitala zakupię jedną paczkę oryginalnych pampersów a później się zobaczy. No ale też nie wiem czy lepiej dużą czy małą?:confused:
A husteczki nawilżane to widziałam z hugissa w promocji i może wezmę je póki co, choć przy oryginalnych pampersowych husteczkach widziałam fajne pudełko i się zastanawiam czy nie wziąć choć jednego zestawu....

A co do oliwki to też na początku myślałam o Johnsonie, bo sama go stosuję i bardzo lubię te w żelu, ale bardzo dużo moich znajomych łaskawie wracało do bambino czy nivea....
Tak czytam o Rossmanie...szkoda że u nas nie ma :-(

reklama
ja chusteczki używałam DADA z biedronki :-) ładnie wycierają i ładnie pachną :-) tak je lubię że nawet do szybkiego demakijazu używam :-D ale jeden pakiet chusteczek kupię sobie z pudełeczkiem to na pewno :-) kiedyś były nivea w pudełeczku, teraz jeszcze się nie rozglądałam ;-)
ze spirytusem i gazikami to zalezy do czego chcesz używac.. bo jesli tylko do pępusia to spirytus napewno się przyda bo pępus trzeba "zalewać" a gazikami można conajwyżej przetrzeć na wierzchu lub wygrzebać cos z dziurki (jak tak musiałam mojemu synkowi wygrzebywa resztki z pępusia) no i gaziki dobre w razie wystąpienia trądziku niemowlęcego, mój mały miał całą buźkę w prycholkach jak skończył miesiąc a gaziki świenie dezynfekowały i znikało paskudztwo :-)
tylko nie wiem czy spirytus czasem 70% nie powinien być.. tak mi się kojarzy..

tak spiryto ma być 70 % , najlepiej ćwiartkę w alkoholowym kupić i rozcieńczyć:tak::tak::tak: (chociaz to zależy ile się goi..my kupilismy ćwiartkę w zamiarze wykorzystania reszty do np. jakiejś masy, zalania wiśni itp.. a okazało się że wszystko poszło bo goiło się równo 4 tygodnie:szok:...a niektórym dzieciakom kilka dni)
i jak michasia pisze ciężko jest chusteczką pępek wytrzeć... najwygodniej na patyczek kosmetyczny i wypędzlować wokoło..a to ważne żeby dokładnie robić bo rana zasycha od spirytusu no i zakażeń nie ma:tak::tak:

Jesli chodzi o odparzenia to ja Nivea nie stosowałam bo mi się wydawało że to bardziej taki lekki
Ja mam sudocrem
Krem na odparzenia ze skarbu matki oraz taką fajną maść pośladkową z Ziajki
a jak już coś wyjdzie to u nas najlepiej działa Tormentiol...zapodaję odrazu i zwalczam w zarodku:tak::tak:
ach a na noc używamy Penathenu...super gęsty krem który pokrywa pupę i nie przepuszcza pupnych zanieczyszczeń... (jeszcze rano cieniutka warstwa jest widoczna)
:-):-):-)
uwielbiam te wszystkie kosmetyki dla dzieci:-):tak::tak:

dziewczyny mi Pani w aptece powiedziała, że teraz są spirytusy tylko 100% i jak się chce osiągnąc 70% to trzeba samemu rozcieńczać :szok: ale są już gotowe gaziki ze spirytusem 70%

zauważyłyście, że piszemy już o samych konkretach? :-D o rzeczach, które już kupiłyśmy lub właśnie idziemy kupić.. i że są to już takie rzeczy.... do szpitala i w ogóle... czuć już tą atmosferę zbliżających się porodów :-D a wcześniej to były tylko pytania typu "jakie coś tam będziecie kupować" itd.. takie "gdybanie" :-D ja mam takie zapytanie tylko... ile sztuk powinnam kupić majtek poporodowych, podpasek nocnych (starczy jedna paczka do szpitala?) i wkładów poporodowych do majtusiów itd...

ja się dowiem u siebie w aptece czy faktycznie nie ma 70%..

z majtkami poporodowymi to ja bym się wstrzymała.. u mnie w szpitalu nie kazali zakładac nic na pupę.. dawali swoje wkładki chigieniczne i tyle, bo trzeba wietrzyć pochwę a nie trzymac w wilgoci ;-) musiałabys się dowiedziec czy w szpitalu w którym chcesz rodzić będziesz mogła te majtki zakładać bo jak nie to szkoda pieniążka ;-) i podpaski swojej w szpitalu tez dodam że nie użyłam ani jednej ;-) wszystkie szpitalne miałam :-)

Michasia a pudełeczko po chusteczkach sprawdza się? Przekładasz potem ze zwykłych opakowań? Czy tak po prostu chcesz mieć jedne w pudełeczku ?:zawstydzona/y:

ja cała paczkę w folii wkładam do pudełeczka, nie wyciągam z worka :-) tylko ściagam ten przylepiec bo w końcu jest niepotrzebny bo pudełko się zamyka ;-)
Mi było wygodnie z pudełeczkiem :-) na wyjścia oczywiście luźna paczka, ale przy przewijaku to w pudełeczku :-)

reklama
Ja dziś widziałam te pudełeczka z Nivea. Takie ładne niebieskie. Ale te z pampersa mają lepsze zamknięcie. Akurat te dwa były więc porównałam i zdecydowałam się na pampersa. A później będę sobie wkładała inne :).

Michasia super ten wózek. Dzisiaj będąc u babci podpatrzyłam jej sąsiadkę, która miała identyczny wózek. :)

Do góry