reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupowo - Wyprawkowy

alicja super że macie wózek i teraz spacery mogą być już codziennością:-).
margerrita my mamy takiego pchacza:
chicco-pchacz-chodzik-edukacyjny-065261-11.640x480.jpg

reklama
Sarisa tam jest szczelina ale nie ma opcji żeby np. 2-latkowi nogi swobodnie zwisały, Frankowi teraz jeszcze nie wystają i w sumie ja o tym nie myślałam bo z góry u mnie w pracy lekarze uprzedzili moje pytanie i powiedzieli mi tak – „jak będzie tak jeździł od początku to będzie to dla niego normalne, „to” tzn ze będzie siedział „po turecku” nie będzie w tym widział nic dziwnego i będzie mu wygodnie, nam się może wydawać ze tak nie jest a jemu naprawde dobrze będzie, przy ewentualnym (odpukać) silnym zderzeniu owszem nogi prawdopodobnie połamie, ale nogi nie kręgosłup”. Ja nie dyskutowałam wiele, dla mnie to że u nas lekarze go używaja jest wystarczającym argumentem, do tego poczytałam statstyke urazów powypadkowych u dzieci jadących przodem i tyłem do kierunku jazdy, wyniki najnowszych testów, w których ten fotelik uzyskał najwyższe noty i wydałam 1,5 tysiaka bez mrugniecia okiem. Ja mam swoje zboczenia i cóż, musi się mały przyzwyczaić, ma być bezpiecznie i koniec. Wg mnie fotelik jest wygodny, a na pewno solidnie wykonany, Franek też póki co nie narzeka, cieszy miche od ucha do ucha jak tylko widzi że zbliżamy się do samochodu.

Myślałam, że tylko ja o sankach w lecie :) My w zimie mamy nadzieję korzystać z sanek i nóżek własnych Franka, licze na to że wózek w piwnicy skończy :)

A teraz znowu mnie czekają zakupy bo postanowiliśmy oddać Frankowi sypialnie i wynieść sie do salonu więc czeka mnie urządzanie pokoiku i jestem w 7 niebie w związku z tym :)

E-LONA właśnie nad tym samym gdybam. My w samochodzie bazy iso-fix nie mamy a znowu bez tego nie wyobrażam sobie fotelika tyłem do kierunku jazdy, bo jak? przecież pasy trzymałyby fotelik zaraz prz oparciu tylniego siedzenia a wtedy problem z tym, co dziecko ma z nogami zrobić, powstaje.

Tego konkretnego modelu nie można, on jest tylko na iso-fix, ale jest inny który można i na iso-fix i pasami, w testach wyniki podobne. Generalnie rzadko sie zdarza żeby foetlik sie wypiął i poleciał z siłą uderzenia, chyba że jest źle zamontowany a to i przy isofixie moze miec miejsce. Urazy u dzieci do 4 roku życia jadących przodem do kierunku jazdy sa spowodowane zaburzonymi proporcjami głowa-barki-klatka piersiowa, głowa jest za ciężka, przy hamowaniu i uderzeniu dziecko sie składa jak scyzoryk, przy foteliku montowanym tyłem do kierunku jazdy siły inaczej sie rozkładają dziecko nie leci do przodu tylko jest wciskane w fotelik to amortyzuje dlatego obrażenia są mniejsze.

Tu jeszcze troche na ten temat fotelik.info :: Fotelik samochodowy tyłem do kierunku jazdy -

Na dole artykułu sa fotki starszych dzieci w tak montowanym foteliku i wymeinione dostepne modele, niektóre montuje sie bez isofixu, ja w wolnej chwili moge zrobić zdjecie jaka jest ta przerwa na nogi, ale mniej wiecej taka jak u tego chłopca w foteliku volvo.

Są już dostępne w sprzedaży foteliki:
- BeSafe iZi Combi X3 (montaż z użyciem 3-punktowego pasa i dodatkowych pasków),
- Besafe Combi X3 ISOFIX (montaż z użyciem ISOFIX),
- BeSafe iZi Kid X3 ISOFIX (montaż z użyciem ISOFIX),
- Maxi-Cosi Mobi (montaż z użyciem 2 lub 3-punktowego pasa i dodatkowych pasków),
- Fair Bimbo G0/1 (montaż z użyciem dodatkowej ramy ISOFIX),
- Recaro Polaric (montaż z użyciem ISOFIX),

Lada chwila wejdą na rynek polski m.in. foteliki:
- Graco Duologic (montaż z użyciem ISOFIX),
- Graco Belogic (montaż z użyciem pasów i dodatkowego dolnego pasa kotwiczącego),

Ostatnia edycja:
tak sobie poczytałam trochę i tak jak sama podjęłam temat fotelików tyłem montowanych a później jakoś wymiękłam, tak teraz myślę, że chyba taki kupię. bezpieczeństwo najważniejsze

A ja już nie wiem sama czy chodzik kupić czy pchacz. Paweł cały czas chce żeby go po domu prowadzać, w chodziku sam by troszkę się przemieszczał hmmm, bo mi kręgosłup wysiądzie.

Kasia33 mnie tez juz kregosłup boli ale jej chodzika napewo nie kupie. ma pchacz fiher price taka orkiestre i jak narazie ciagle na nim gra. Pomalutku go pcha ale nie nadaza i boje sie ze padnie na pyszczek jak ten zq szybko pojedzie.

reklama
Do góry