Fajniejakdzieciaczki zaczynaja dobierać ulubione kolory i je nazywać .Wczoraj szłysmy z Naduśką ionawypatrzyła jaskrawozielony samochód- normalnie bił po oczach. A ponieważ nieumienazwaczielonego zawołała" mama popać ale mochód jak dipsi " :-)
reklama
drzewko
Fanka BB :)
no właśnie ciekawy temat kolory. Bo ja ostatnio zauważyłam, że Weronika przy rysowaniu i malowaniu najchętniej sięga po czarny dziwne, ale myślałam że jest jeszcze za mała na ulubiony kolor i że to przypadek. Ale skoro mówicie, ze Natek lubi niebieski a Nadia zielony to moje dziecko chyba czarny...
Eee Drzewko, co Ty. Nadia w zasadzie nazywa 2 kolory- żółty i czarny. ŻÓłty to od teletubisia a czarny (?) ... i czasem jak maluje farbami to tez sięga często do czarnej.Może to przez szarugę na dworze...;-)
Doxa
Oj ja też potrzebuję zakupów i kurtkę/płaszczyk, i buty, i spodnie, i wiele innych, tylko czasu brak!
Jeśli chodzi o ubranka, to póki co Oli nie jest wybredy, raczej nie zdarza mu się grymasić przy ubieraniu i decydowaniu co założy, a co nie - więc chociaż w tej kwestii mam luz. Bo w innych to dyskutuje skubaniec mały!!
Co do kolorów, sporo zna i odróżnia, ale mieszają mu się nazwy gdy sam je nazywa ;-) A czy ma ulubiony, hmmm sama nie wiem!!
Drzewko to chyba jeszcze nic nie znaczy, że Weronika wybiera czarny. Może tylko dlatego, że jest on najbardziej kontrastowy do białej kartki?
Jeśli chodzi o ubranka, to póki co Oli nie jest wybredy, raczej nie zdarza mu się grymasić przy ubieraniu i decydowaniu co założy, a co nie - więc chociaż w tej kwestii mam luz. Bo w innych to dyskutuje skubaniec mały!!
Co do kolorów, sporo zna i odróżnia, ale mieszają mu się nazwy gdy sam je nazywa ;-) A czy ma ulubiony, hmmm sama nie wiem!!
Drzewko to chyba jeszcze nic nie znaczy, że Weronika wybiera czarny. Może tylko dlatego, że jest on najbardziej kontrastowy do białej kartki?
_anna
kolory - w tym wieku to jeszcze chyba nie maja znaczenia jak dziecko lubi czarny czy czerwony - one poprostu są najlepiej widoczne, spórzcie wstecz - na samym początku według "Zabaw fundamentalnych" nalezy właśnie dziecku pokazywac kolory czerwony i czarny na zasadzie kół, kwadratów itp. bo je najlepiej widzi.
Mikołaj też lubi czarny , bo nasz samochod jest czarny i najlepiej go zapamietał, ale wiem tez że zna zółty i czerwony. zielony i niebieski, więc spoko , a najlepiej zna kolory świateł na jezdni. ;-)
Mikołaj też lubi czarny , bo nasz samochod jest czarny i najlepiej go zapamietał, ale wiem tez że zna zółty i czerwony. zielony i niebieski, więc spoko , a najlepiej zna kolory świateł na jezdni. ;-)
reklama
magdusiek
Październikowa Mama 2005
U nas kolory nazywane sa od dawna, Natalia wybeira rózne,
Drzewko - z tym czranym powinno się obserwować czy dziecko ie trzyma w sobie jaiiś złych emocji, tak mówili na zajęciach, jak pojdę w przysżłym tygodniu to podpytam co i jak dokładniej.
Drzewko - z tym czranym powinno się obserwować czy dziecko ie trzyma w sobie jaiiś złych emocji, tak mówili na zajęciach, jak pojdę w przysżłym tygodniu to podpytam co i jak dokładniej.
Podziel się: