reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZAKUPOWE SZALEŃSTWO

kurcze, bylam ostatnio u tesciowej i tam ktos opowiadal, ze koles wiozl malenstwo ze szpitala w torbie z wozka, zatrzymala go policja i dostal 200 zl mandatu! a wiozl dziecko w obrebie miasta (wlasciwie miasteczka, bo to miasto ma 10tys mieszkancow)... a my bedziemy rodzic nie w naszym miescie (tutaj mam szpital kolo domu, moglabym isc w kapciach i boba po urodzeniu przyniesc na reku:)) tylko 30 km dalej... i troche sie boje...

reklama
No to taxi ze szpitala do domu i problem rozwiązana w taxówce nie musisz w nic zapinać malucha.A ja przewiozę w gondoli bo mam w niej pasy i wydaje mi się to lepsze dla noworodka niż fotelik

Ja mam zamiar przewozić w foteliku, mamy juz zamówiony pozostaje tylko odebrać.
Brakuje jeszcze wanienki, kosmetyków, mam tylko jedno prześcieradło, więc powinnam dokupić, nie mam butelek itp. No i chyba kilka ciuszków powinnam dokupić, musze spojrzeć w weekend ile mam jakiego rozmiaru i zrobić listę brakujących - mam głównie welurkowe komplety, więc przydalyby się body...
Kombinezonu na razie nie kupuję, mam śpiwór do wózka, najwyżej dokupię, teraz w sklepach dopiero się pojawiają kombinezony, poza tym nie wiem jaki rozmiar ew. kupować no i chcę zostawić coś na ew. prezenty :)
I nie mam pieluch innych niż 6 flanelowych i 10 tetrowych.. mało. Ale czekam na zajęcia dotyczące pielęgnacji, po nich pójdę w sklepy :)

Ja innego rozwiązania niż przewiezienie maluszka w foteliku nie brałam wogóle pod uwagę. Do szpitala mam jakieś 15 km, ale po bardzo ruchliwych ulicach ! Bezpieczeństwo maluszka jest dla mnie najwazniejsze !

Efuna,
Ty chromol mandat za nieprzepisową jazdę. Najważniejsze jest bezpieczeństwo. Noworodek jest tak miękki, ma tak delikatny kregosłup i kręgi szyjne, że nieprawidłowe przewożenie go, może go uszkodzić na całe życie, np. przy mocniejszym hamowaniu.
Tylko fotelik zapięty tyłem do kierunku jazdy powoduję, że Twój maluch jest zabezpieczony, m.in. przed hamowaniem.
Karen,
Gondola w żaden sposób Małego nie zabezpiecza. Wieziesz Go w poprzek hamowania. Ponad to w naszym kraju są najbardziej ryygorystyczne przepisy związane z przewożeniem dziecka. Najbardziej liberalne są we Francji i tam gondole są wyposażone w specjalne pasy, bądź w mocowania do pasów samochodowych. Mniemam więc, że masz jakiś francuski wózek. Nigdzie w Europie tak nie można.
Poza tym pozycja w foteliku, ułatwia oddychanie i powoduje, że podczas jazdy maluch nie zacznie krztusic się treścią żołądkową.
Zapytajcie Pediatry, ale TRZEBA przewozić w foteliku. Wy możecie jechać najostrożniej na świecie, ale poza wami już niekoniecznie kierowcy muszą być ostrożni.

Małgosiu my też myśleliśmy o przewożeniu dziecka w gondoli, ale wcześniej już taki wątek był poruszany i całkowicie przekonuje mnie to, żeby jednak mieć fotelik i z niego korzystać, a gondola do spacerków. Za tę radę muszę Ci szczególnie podziękować :)

Trzymaj się!!

no tak, ale ja na jedno przewiezienie na pewno nie będę kupowac fotelika... więc tez mi zostaje gondola.... :)

a jeszcze wrócę do prania... ;)
czy pierzecie takie wunderwaffe jak ochraniacz, wyściółka wózka, baldachim (jak któraś ma), rożek... i insze pierdoły???

Teddy ja piorę absolutnie wszystko co się da i właśnie skończyłam prać gondolę!W mojej gondoli są pasy dla dziecka i całą również przypina się pasami samochodowymi,wózek francuski Bebe Confort

reklama
Przyjechalismy do rodzicow i dostalismy cala torbe ciuszkow dla malenkiej, tzn jedna torbe zawiozl moj mezczyzna do poznania, reszta, czyli jeszcze ze trz,y sa poukladane w szafie i na razie tu zostana (bo to wieksze rozmiary wiec jeszcze zdazymy przewiezc); do tego dostalismy cala torbe grzechotek :) ;D ;D a dzisiaj ide z mama po wyprawke:)

Do góry