reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zadbana śnieżynkowa mama

Miejskibandyta - A to może być od hormonów zmiany na twarzy czy ciele ja jem póki co kwas foliowy, ale przy następnej wizycie będę chciała witaminy już z kwasem.

I ja i Ja też suchość, z twarzą sobie radzę ale noooogi jak tak sobie usiąde podrapie to ogarniam się jak już zaboli patrze a tu raaaany. Pojawiają się krostki na dekolcie oraz na czole ale oj tam nic mojego zarosłego brzycha nie przebije nawet krosta na nosie. To jest takie może głupia jestem ale to takie fascynujące co taka duszyczka z mamusią robi eeeh rozpływam się. A czyli podsumowując ja się oprócz folika nie suplementuje :rofl2:

reklama
Ja tez jeszcze nic nie biore procz foliku ale od 16tyg chyba lekarz cos mi wspominal o witaminach. A tu lekarze od razu mi walna zelazo tez zeby hemoglobina nie spoadla do poziomu anemii. To tu standard.
A co do cery to na twarzy jeszcze w miare choc pare malych wypryskow sie znajdzie...ale dekolt i ramiona to poprostu TRAGEDIA!!! syfek na syfku i male i wieksze i czerwone i nie...bleeeeeee koszmar jakis poporostu...

Ja biorę prenatal i kwas foliowy folik osobno, Lekarz powiedział ze tak lepiej to sie trzymam tego. Do tego mam jeszcze magnez bo luteina wczoraj sie skończyła.
Kurcze już mam odrosty koszmarne. ale doczekam do soboty i znów muszę pofarbować. J mnie namawia na jakiś odcień rudości ;) zobaczymy co z tego wyjdzie. Za to kupiłam sobie super balsam do ciała z hamamelis i nową maseczkę na twarz z glinką i robie sobie dzis wieczór piękności bo męz dziś wyjątkowo już od 19 w domu :))

Ja może nie z odrostami mam problem bo juz ich nie mam nie farbuje blisko półtora roku, ale okropnie wypadają mi włosy. Od roku z nerwicy bo się odnowiła teraz tabl. Nie biorę na to wiadomo dlaczego do tego hormony rady nie daje po jednym prysznicu korek zapchany ale to nic, gorzej bo one są wszedzie. Na klatce schodowej mamy białe schody aż się wsydzę sprzątam je non stop. W domu pełno na podłodze w pościeli. Mam maskę dla osób po chemioteriapii ale nie pomaga pół roku ją nakładam (całkowice bezpieczna w ciąży) witamin mi niebrakuje mam dobre wyniki macie jakiś specyfik ? Skrzyp wcierałam nafty olejki też po pół roku odstawiałam zero skuteczności, a zanimi urodzę dzieciątko wykarmię to już łysa będę

Brzuch zarasta głowa łysieje:confused2:

Ja może nie z odrostami mam problem bo juz ich nie mam nie farbuje blisko półtora roku, ale okropnie wypadają mi włosy. Od roku z nerwicy bo się odnowiła teraz tabl. Nie biorę na to wiadomo dlaczego do tego hormony rady nie daje po jednym prysznicu korek zapchany ale to nic, gorzej bo one są wszedzie. Na klatce schodowej mamy białe schody aż się wsydzę sprzątam je non stop. W domu pełno na podłodze w pościeli. Mam maskę dla osób po chemioteriapii ale nie pomaga pół roku ją nakładam (całkowice bezpieczna w ciąży) witamin mi niebrakuje mam dobre wyniki macie jakiś specyfik ? Skrzyp wcierałam nafty olejki też po pół roku odstawiałam zero skuteczności, a zanimi urodzę dzieciątko wykarmię to już łysa będę

Brzuch zarasta głowa łysieje:confused2:
Ja tez tak mialam w poprzedniej ciazy... Mi lekarz zasugerowal zbadania poziomu hormonow tarczycy...i mial racje okazalo sie ze costam troche rozjechane bylo ale nie duzo. Teraz tez mi wypadaja ale wlasciwie nie bardziej niz zwykle. Juz przywyklam :) Ze skrzypem mam bardzo zle doswiadczenia bo faktycznie poki go boierzesz jest w miare ok...ale jak osdstawisz to koszmar poprostu. Wlosy leca 3x bardziej niz przed zazywaniem :( To samo z paznokciami. Wiec ten specyfik sobie podarowalam i przestrzegam przed jego regularnym stosowaniem. Nawet rozmawalam na ten temat z lekarzem, ktory tak uogolniajac powiedzial ze to mniej wiecej tak jak z uzaleznieniem. Organizm sie przywyczail i zareagowal na pozniejszy brak...
Moze pogadaj z lekarzem o hormonach a jesli z tym u Ciebie ok to moze jakis dobry fryzjer cos poradzi. Bo takie probowanie wszystkiego na wlasna reke tez chyba sprawy nie rozwiaze a moze zaszkodzic skorze glowy albo wlosom...
Ale na pocieszenie powiem ze podobno mocniejsze wypadanie wlosow u kobiet w ciazy to rzecz calkowicie powszechna.

Ze zdwojoną siłą jak uderzy po ciąży tego sie obawiam, a tarczyca dobrze miałam badania w lutym w szpitalu no nic tu do fryzjera nie chodzę bo się nie dogadam mam szampony sprawdzone ale nie można w ciąży ich stosować chyba okropnie silne, nic poczekam na kolejną wizytę u ginki. A ze skrzypem racja zgadzam się w 200 % trageia po odstawieniu.

Pustiszi myśle że to może byc ta tarczyca moja mama od kąd mnie urodzila zaczely się jej sypac wlosy juz miała ich strasznie malutko aż szkoda bo ma 38 lat aż wkońcu ginekolog endokrynolog wyslal ja na badanie tarczycy teraz juz do końca życia będzie na lekach(które dostarczaja hormon ktorego tarczyca nie jest w stanie wyprodukowac ) ale włosy odrastaja i już nie jest jej tak zimno i nie jest taka ospala jak kiedys. a z kolei jej szwagierka miała już ten stopień że jej wycieli operacyjnie tarczyce . a propo syfków na dekoldzie ani plecach w życiu zadnego nie mialam ale w ciazy zaczeły wyskakiwać mi syfki na czole i policzkach mam nadzieje ze to tylko burzahormonalna i przejdzie ; ) a nogi to bymm sobie najchetniej wydrapała ale zawsze tak mam 1 dzięn po ogoleniu nog wiec się wycwanilam i jak ogoliłam nożki to użyłam kremu mojego M po goleniu z nivea taki biały cholernie drogi ale jak koi :-) męski ale dziala idealnie hehe

A co do witamin to już biore prenatal ten od 2 trymestru najzwyklejszy dla ciezarnych ;)

Ostatnia edycja:
Pustiszi - też tak miałam, za to w 2 trymestrze włos gruby i bujny jak nie wiem

teraz stosuje przepis mojej prababci i jest o niebo lepiej, może i Ty spróbuj?

żółtko wymieszać z 10 kropli wit A i 10 kropli wit E, dodać chluśnięcie olejku rycynowego. To na łeb brudny i godzinę trzymać w cieple. Robić raz na 3 mycia

Ostatnia edycja:
Pustiszi- też podejrzewam, że to hormony, ale chcę inne ewentualności wykluczyć też :) a witaminek można sobie jakiś dostarczyć z głową i z zalecaną dawką, bo podobno to jest tak, że Dzidzi da sobie radę i weźmie od matki to co lepsze, a to u nas objawiają się później problemy niedoborów.

inomama - oj tak, ten przepis jest genialny! Z tym, że miałam wrażenie, że przyciemnia włosy delikatnie :) Ale włosy bajka po nim, z tym, że musiałam później dwa razy umyć szamponem, bo zapach olejku rycynowego i białka nie poszedł sobie precz po jednym :) chociaż nie wiem czy ja czasem żółtka zamiast białka nie dawałam, ale już nie pamiętam ;P muszę znów kiedyś sobie zrobić tę maseczkę na mój czerep :)

reklama
Miejskibandyta - oczywiście, zę żóltko! już zmieniłam:) musicie mi wybaczyć, ale ja w ciąży jestem, więc...:)

Do góry