reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zaczynamy staranka :)

Bobo test negatywny może okazać się pozytywny (np. gdy hCG wolno narasta). Chyba, że już sporo po terminie @ to wtedy rozumiem twoje odczucia.
Ja w tym cyklu postanowiłam testować dopiero po terminie @, a jak nie bedzie @ i 2 kresek to wtedy hCG

reklama
katt ja tez wczesniej nie testuje ,bo rozczarowanie i zamartwianie sie :(

bobo dobrej nocki

Ostatnia edycja:
Malami robiłam na własną rękę więc skorzystałam z pomocy wujka Google. Najczęściej podpowiadał by robić 7 dni po owu, i wynik <3 świadczy o braku owu. Ale pamiętaj jest wiele schematów wykonywania badań i może się okazać, że jeden lekarz zaleci tak a inny w innym terminie.

WIOLKA czuje sie od rana jak sarenka okolo poludnia jak mis zima i tak juz zostaje do wieczora.

SILENE WIOLKA macie takie same awatarki hi hi mozna sie pomylic bo ja kojarze was po awatarkach a najwiecej to zmienia Lorelain he he

a bo jak to prawdziwa kobieta zmienna jestem :-p

[UOTE=bobofrutek;8195564]losiczko niedobra ale mi ochoty na frytki zrobilas :wściekła/y: a u mnie dzis tesciowa watrobke serwuje bleeeeeeeeeee :-(
kurde zastanawiam sie nad tym mooim cyklem caly czas mam duzo sluzu tak jakby miala plodne no i @ nie ma wiec ja nie kumam juz tego wszystkiego :-(
biapl zycze tych dwoch kreseczek w niedziele :-)[/QUOTE]

jak nie będzie jutro @ to zrób testa ... może wcześniej nei wychodziły bo miałaś owu później niż sądziłaś :tak:

to kiedy najlepiej iść do ginekologa ?
Wiolka mam się udało w drugim cyklu starań głowa do góry :)

najleoiej w 7 tygodniu...ale żeby potwierdzic ciąże i zobaczyc cokolwiek to możesz isc w 5 ;-)

Róza, Wiolka dzięki
A powiedzcie jakieś witaminy oprócz kwasu foliowego mam brac?

ja biore prenatal complex... one są z imbirem i troche to pomoga przy mdłościach

Ilonka - wytrzymasz jeszcze troszke...najwazniejsze że dzidzia zdrowa, a jak taka wstydzioszka to i tak pewnie dziewczynka a za miesiąc to bedzie tylko formalność :tak:

dzoana - kurcze ja sie kompletnie na normach progestronu nie znam, ale nie załamuj się. Najważneijsze że przyczyna niepowodzeń prawdopodobnei wyłapana i pewnie wystarcza Ci tylko tabletki na podwyższenie progesteronu :tak:

dziękuję wam dziewczyny że tak cały dzien o mnie myślałyście!!!

Katt no tak ale mi zawsze kazali w srodku cyklu tak zeby akurat owu była i patrzyli na norme pozniej :)

lece tez do łózeczka ,padam na twarz bo od rana dopiero o 19 do domu weszłam,a pani kosmetyczka troche mnie wymęczyła :(

dobrej nocki

Lori no jakbysmy mogły zapomniec :)

Dzoana stąd właśnie problem z oznaczeniem progesteronu i lekarze mogą mieć swoje własne "wypracowane" schematy. Znalazłam coś takiego.
gfO8asQA92ptAAAAABJRU5ErkJggg==

Powyższy schemat jest bardzo uproszczony. W rzeczywistości istnieją poważne trudności w interpretacji wyników. Po pierwsze progesteron jest wydzielany w sposób pulsacyjny i jego stężenie we krwi zmienia się co kilka godzin nawet o 50 %. W związku z tym wynik pojedynczego badania w granicach 6-10 ng/ml nie wskazuje jednoznacznie na niewydolność ciałka żółtego, bo jest możliwe, że to dolny kres jego stężenia w danym dniu, a maximum jest dwa razy wyższe, czyli prawidłowe. Żeby badanie było rzetelne należałoby je powtórzyć trzykrotnie, co z reguły nie ma miejsca w praktyce. Minimum to sprawdzenie stężeń progesteronu w dwóch kolejnych cyklach (spotyka się w praktyce). Drugą trudność stanowią indywidualne różnice w reakcjach endometrium na progesteron. Poziom progesteronu nie odzwierciedla całkowicie stopnia przygotowania śluzówki macicy. W celu stwierdzenia niedoborów pod tym względem trzeba pobrać wycinek endometrium w ustalonym dniu drugiej fazy cyklu (tzn. wykonać biopsję). Ze względu na pewną inwazyjność zabiegu biopsja jest rzadko wykonywana w tym celu (przynajmniej w Polsce).

Nie wkleił się wykres
Progesteron
7-8 dz po owulacji >10ng/ml prawidłowa czynnośc ciałka żółtego
II faza cyklu < 3ng/ml brak owulacji
1ng/ml=3,18 nmol/l

Nie wkleił się wykres
Progesteron
7-8 dz po owulacji >10ng/ml prawidłowa czynnośc ciałka żółtego
II faza cyklu < 3ng/ml brak owulacji
1ng/ml=3,18 nmol/l
Widzę, że różnice są nawet w normach, bo to pewnie zależy od metody i jednostek. Zastanawiam się czy na wyniki nie miało wpływu to, że się denerwowałam tymi badaniami i przed pójściem bardzo kiepsko spałam. W rezultacie jak się obudziłam o 1.30 to do 4 nie zasnęłam i tylko wierciłam się z boku na bok. O 4 wstałam, bo stwierdziłam, że leżenie nie ma sensu, a na 7 poszłam na badania.
Niestety z mojego wykresu w tym cyklu też nie wieje optymizmem:wściekła/y: A do tej pory miałam takie ładne (przynajmniej na początku), był wyraźny skok (niestety później spaaaaadek), a ten cykl jest jakiś dziwaczny.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Ilonka ale ci ten maluszek rosnie jak na drozdzach :-)
Dzoana ja tez mialam bardzo wysoka prolaktyne ....45:tak:
i po tabletkach wszystko sie unormowalo az chyba do teraz bo robilam teraz badania i wyszla w normie:-)
Witaj KATT ten sam rocznik ...jak milo....a trafilas w najlepsze miejsce do wspierania sie :-)
Lorelain to super wiesci teraz juz mozesz odetchnac :tak:
Malami jestem kochana ....wlasnie jem pizze :-)

Do góry