reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zaczynamy staranka :)

narazie to mi nie w glowie kolejna ciaza hhehe moja mala wlasnie degustuje paczki i chyba bardzooooo jej smakuja :-)
 
reklama
limonkowe piersi z kurczaka:

Składniki, 2 porcje:


2 małe piersi z kurczaka, po 140 g każda
1/2 limonki (starta skórka i sok)
1/2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 ząbka czosnku (dowolnie)
2 łyżki świeżego tymianku (same listki)
pieprz, sól

Wykonanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Piersi kurczaka umieścić w żaroodpornym małym naczyniu.
  • Do małej miseczki włożyć skórkę z limonki i sok, miód, oliwę, posiekany czosnek, jeśli jest dodawany, 1 łyżkę tymianku. Wymieszać i polać po kurczaku. Doprawić solą i pieprzem.
  • Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, przewracając kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i "przykleić" się do kurczaka. Posypać resztą tymianku.
 
łopatka w zaprawie musztardowo-miodowej

składniki na zaprawe:
- o,5 kubka oliwy z winogron (może byc inny olej)
- 1 duża łyżka stołowa musztardy
- 1 duża łyżka miodu
- czosnek ( 4-5 ząbków, może byc więcej)
- cała paczka przyprawy kebak-gyros

(wszystko to trzeba potraktowac blenderem)

przygotowac płaty łopatki i troche ubic, wsadzamy do miski i zalewamy zaprawą. Robic to wieczorem i dac na noc do lodówki, albo z samego rana i na pół dnia do lodówki.

jak to sobie siedzi w lodówce to w tym czasie podmasmarzyc na patelni pieczarki z solą i pieprzem.
Wyciągamy mięsko z lodówki i wkładamy do brytwanki warstwami. Mieso, krązki cebuli, pieczarki i znowu mięsko, cebula i pieczarki. Dusimy to na ogniu przez 1/1,5 h. Sprawdzac widalcem. Potem w piekarniku na kolejną 1,5 godziny.
Mi to najlepiej smakuje podane z kluskami śląskimi :-)
 
kluski śląskie to nic trudnego. tylko trochę czasu trwa lepienie. ale za to pycha

może ziemniaczki w ćwiartki, posypać przyprawa do ziemniaków, oliwa zostawić na 1 godzinkę potem na blaszkę i do piekarnika?
 
Witam w tłusty czwartek :) :-D to mój zapas dnia hihih, a miałam zjeść góra 3 :sorry: pączki.jpg


Roszpunka jakbyś poszła np za 2 tyg to płeć bedzie widać jesli sie dziecko dobrze ułoży ale wiadomo ze ta płeć im głębiej w ciązę tym bardziej wiarygodna , no ale jesli lekarz dobry i ma sprzęt dobry to sie nie pomyli :) a raczej nie powienien :) a ja bym chciała własnie isc jeszcze przed 20 tyg na to 3 czy 4d bo to tak super wygląda taki malutki ludziek w całości, :) wstawiała na sierpniówkach dziewczyna zdjęcie to az sie serce raduje patrząc na maluszka !!!!!!!!!!!!!!!
losiczka kciuki zaciśnięte &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& napewno wszystko kochanie jest dobrze, daj znać po wizycie i oczywiscie mam nadzieje ze przedstawisz nam swojego maluszka :) '
Jane kciuki na nowy cykln &&&&&&&&&&& kurcze a nie tylko pewnie ja myslałam ze u Ciebie bedzie teraz fasolinka !!!!!!
Rozia miłego i spokojnego dnia w pracy :)
Malami u mnie dziś zalewajka bo mnie naszło strasznie na taką pyssssssszną z jajeczkiem :) mniam :) u nas tak samo zasypane i tez nie bardzo nawet odśnieżone niestety, wiec trzeba uważac bardzo !!!!!!!!!!!! matko jak duży czynsz macie :szok: ehhhh no ale my jak kupiliśmy mieszkanie płaciliśmy 280zł a teraz 450 zł :-( woda w czynszu na szczęscie , ale i tak zawsze mam zwroty wiec co jakiś czas nie płace np połowy czynszy , a jak sa zwroty z ciepła to nie płącę dwóch czynszów przeważnie !!!! no ale i tak sporo jak metraż mamy ok 50m2
Karolinka bardzo fajne menu ale ja to bym po tym obiedzie juz nic nie ruszyła taka bym pewnie była objedzona :-D
Ania kotek ja na Twoim miejscu bym sie tak tej @ nie spodziewała :) bo masz super wykres !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NAPRAWDE !!!!!!!!! Tym bardziej ze dziś 12 dzien a tu ciągle sie tempka trzyma :) także zaciskam kciuki &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ja sie mega wyspałam z małym :) wstaliśmy po 9 :):-D


Ja polecam kluski śląskie z biedronki bądz lidla choć z lidla lepsze :)

 
warzywa z ryżem:

- po pierwsze podstawą jest ugotowanie ryżu w bulionie (najlepiej na prawdziwym bulionie nie na kostce rosołowej). Ryż taki wsypywany cały z pudełka a nie gotowany w woreczkach.

- osobno na patelni na oleju/ oliwie smażymy warzywa .... takie jakie lubisz ... można kupić całą mieszankę warzyw w woreczku + papryka czerwona, mrożonka groszku z marchewką ...sól pieprz do smaku. Ja dodaje troche przypraw indyjskich , ale nie trzeba.

Jak ryż jest ugotowany, odcedzić i wsypać na patelnie, wymieszać wszystko i można troszke podlać bulionem. Na koniec dla ozdoby można posypać pokrojoną natką pietruszki.


edit:
kluski śląskie to prosta sprawa i można wrobić w to męża :tak: ... ja Ci moge powiedziec jak zrobic najlepsze kluseczki śląskie :-)

jak wkłądasz łopatke do piekarnika to w tym czasie włączasz ziemniaki żeby Ci sie gotowały. Jak masz ugotowane ziemniaki to nic nie dodajesz, żadnego masła, mleka śmietany niczego bo sie kluski rozpadną.
Ziemniaki przepuscic przez praske, ja nie mam praski do dzisiaj i ja je ubijam bardzo mocno. Jak masz je w garnku ubite to rysujesz linie tak żeby były podzielone na cztery równe części. Jedną z tych części wyciągasz i w ta dziure wsypujesz mąke ziemniaczaną. Potem wkładasz do garnka reszte wyciągniętych ziemniaków i wszystko mieszasz. Nie dawac żadnego jajka bo wiem ze takie przepisy tez są. Jak sie bawisz z mąką to w tym czasie gotuje Ci sie woda w garnku. Formujesz kluseczki, wrzucam do osolonego wrzątku i jak kluski wypłyną to gotowac od 3-5 minut i wcyiągasz. Jak formujesz kluseczki to rób małe (pamiętaj zrobić małe wgniecenie palcem) bo one w wodzie urosną troszkę, a niektórzy zapominają o tym i formują kluski takiej wielogosci jak dosatwali gotowe a po ugotowaniu wychodza im wielkoludy.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry