reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ząbkowanie

Priscilla - a skąd wiadomo, że nie przyswaja D3?? Robiliście jakieś badania, czy też są jakieś charakterystyczne objawy??

reklama
dołączam się do prośby:-) jakie są symptomy nieprzyswajania D3? Priscilla to że przyczyną problemów tego chłopca było nieprzyswajanie D3 nie znaczy że każde dziecko z takim problemem będzie miało kłopoty z ząbkami. Jakby tak było to 20% dzieci tak by miało. a to są tylko sporadyczne przypadki:-)

U nas stwierdzono zaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforanowej, mala miala nadmierne wydalanie wapnia (5-krotnie wyzsze niz dopuszczona norma).
A wynikiem nadmiaru D3 są:
nudności, biegunka, spadek masy ciała, łatwe męczenie się, nadmierne pocenie się, brak apetytu, utrata łaknienia, senność, opóźnienie w rozwoju dziecka, zaburzenia rytmu pracy serca, wzmożone oddawanie moczu, ból oczu, bóle szczęk, stawów i mięśni, bóle głowy, świąd skóry, zwiększenie ryzyko powstania miażdżycy, zwiększenie ryzyko powstania kamicy nerkowej

Moja Ingunia poci się więcej niż synowie mojego brata - wszyscy to zauważyli ale innych objawów nie ma, więc może po prostu "ten typ tak ma".

Pocenie sie jeszcze o niczym nie swiadczy, ale nastepnym razem jak bedziesz robila badania krwi malej popros pediatre o badania na kreatynine i wapn - wtedy bedziesz miala pewnosc. Podobno nadmiar D3 jest o wiele grozniejszy od niedoboru. Nie wiem czemu wiekszosc lekarzy od razu przepisuje D3 i nie kontroluje jak organizm na nia reaguje. Na szczescie nasz pediatra to sprawdzil i okazalo sie, ze mala ma wystarczajaco wapnia, aby jej jeszcze dodatkowo podawac d3

reklama
Do góry