reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ząbkowanie

reklama
Dziewczyny glupie pytanie czym myjecie zabki i jak czesto ???? Ja mam taka nakladke na palec i paste gerbera dla niemowlat..staram sie malemu przemywac zabki przynajmnie dwa razy dziennie

Ja mam szczoteczkę taką od 6 mies do 18mies i myję raz dziennie-wieczorem.Może to mało ale tak nam kazali no chyba,że widzę cosik między ząbkami to też myję ale to bardzo rzadko.Tuż przed spaniem piżamka,piosenka myjemy zęby wystające z gęby...i to robimy a później spanko.

.0Franek ma 10 zabkow i myje mu dwa razy dziennie normalana szczoteczka 0-2 i pasta z minimalna dawka fluoru.Myje mu od prawie po roku odkad pojawily sie pierwsze kielki.Paste wprowadzilam jak mial 6 zabkow i gryzl juz kesy bez rozdrabniania,czyli jakies 3-4 miesiace temu.
Higiena zabkow jest bardzo wazna.duzo oczywiscie do powiedzenia ma tez czynnik genetyczny.Pracowalam dla koncernu ktory produkuje artykuly dla stomatologii i rozmawialam z kilkoma pedodontami.Niestety jakosc przetworzonego pozywienia ktore spozywaja mamy w ciazy i karmienie w nocy gdy pojawia sie juz pierwsze kielki powoduja ogromny procent dzieci z prochnica.Widzialam zdjecia.Trzy,czterolatki z czarnymi zalazkami zezartymi przez prochnice.....

Moja koleżanka z pracy ma ten problem. Jej córka ma dwa latka i bardzo nieladne ząbki. Były już u dentystki i okazało się, że to właśnie próchnica butelkowa, bo mała zasypia z butelką z herbatką. :dry::no:
BUBA a jakiej pasty używasz, bo wszystkie jakie znam z fluorem są od pierwszego roku. Chyba, że Franko umie już też wypluwać. :szok:
Gdzieś czytałam, że fluor nie jest już taki super, bo może odsłaniać szyjki zębowe i paradoksalnie prowadzić do próchnicy. A dowiadywałaś się, czy w Warszawie jest fluorowana woda? W Łodzi nie jest i standardowo pediatrzy zalecają dziecią na diecie eliminacyjnej (Nutramigen, Bebilon Pepti) Fluor w kroplach po pierwszym roku życia.

Irlandia Franek uzywa teraz pasty Colgate Smiles 0-2 z minimalna dawka fluoru krora jest odpowiednia dla tego wieku a wczesniej uzywal Nenedent Baby.Woda w naszym rejonie nie jest fluorowana.Fluor ma po PRZEDAWKOWANIU bowiem swoje zgubne niestety skutki i odsloniete szyjki prowadzace do prochnicy to jednen z nich.Najgrozniejszym jest wczesna osteoporoza obserwowana juz w wieku przedszkolnym.Niestety czesto lekarze zbyt pochopnie przepisuja Fluor w kropelkach i tabletkach.Ciągłe dostarczanie nadmiernych dawek fluoru powoduje zaburzenia w składzie tkanki kostnej i zębowej. Wiec albo mycie pasta albo kropelki czy tabletki.Uzywajac pasty trzeba pamietac aby jej ilosc nie byla wieksza niz ziarno pieprzu.

a my szczotkujemy 3 razy dziennie nenedent baby bez fluoru-bo Pola nie umie pluć. na początku silikonową szczoteczką - bez pasty-zalecenie stomatologa-by Pola przyzwyczaiła się do szczotkowania-choć ząbków nie miała- a od 3 miesięcy z włosiem. a teraz jak nie dostanie szczoteczki i pasty wieczorkiem w wannie-to się denerwuje:-) robimy tak: przez chwilę my (ja/mąż) myjemy jej kły a potem już sama sobie "miele":-)

aha i jeszcze jedno: koleżanka powiedziała mi że zna przypadek dziecka 7 letniego, które miało wstawiane sztuczne zęby bo mleczaki wszystkie czarne były (żeby dzieci w szkole się nie śmiały), ale przyczyna: słabe przyswajanie D3, podobno słodyczy nie jadał i zęby szczotkowane też miał. a zgadnijcie jak cena za tą nową szczenę? ok. 4 tysiaków!!!!!!!!!!!!!!!

Papajka makabra ale to fakt,że dzieciaki w szkole to mogą innego zdołować.Niestety wiem coś o tym:-(nie przez zęby ale swoje przeszłam.Teraz się już nie przejmuję ale było ciężko.

reklama
aha i jeszcze jedno: koleżanka powiedziała mi że zna przypadek dziecka 7 letniego, które miało wstawiane sztuczne zęby bo mleczaki wszystkie czarne były (żeby dzieci w szkole się nie śmiały), ale przyczyna: słabe przyswajanie D3, podobno słodyczy nie jadał i zęby szczotkowane też miał. a zgadnijcie jak cena za tą nową szczenę? ok. 4 tysiaków!!!!!!!!!!!!!!!
Papajka - nie pisz takich rzeczy!! Viki tez nie przyswaja D3, a teraz praktycznie w ogole jej nie dajemy. Mam nadzieje, ze nie bedzie z tego zadnych powiklan :confused:

Do góry