reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ząbkowanie

A jest sens to tak rozkminiać? :D wyjdzie to wyjdzie.

U nas jedynka się zatrzymała w połowie wychodzenia i w sumie po 2m dopiero byla w całości ;) nie wiem czy jest sens to rozkminiac, w swoim czasie wylezą.

Ja mam taki egzemplarz, że zęby go męczą 2-3 miesiące zanim się cos przebije.

Btw. Ślinienie i wkladanie piąstek do buzi to nie jest oznaka ząbkowania.
No nie ma większego sensu, po prostu się zastanawiam ile to może trwać. Nie wiedziałam, że to może się zatrzymać, więc jednak czegoś się dowiedziałam :D Wiem, że to nie oznaka ząbkowania, dlatego napisałam, że nie miała szczególnych objawów, a było tylko coś takiego, a tak robią wszystkie dzieci w tym wieku, więc nie wiązałam tego z ząbkowaniem. Teraz jest jedynie taka różnica, że wydaje mi się, że ją swędzi, bo wyjmuje smoczek i go gryzie przednimi dziąsłami albo w ogóle nie chce smoczka i palce trzyma na przednich dolnych dziąsłach i zagryza. No nic, czekamy :)

reklama
U nas pierwsze dwa ząbki szły od 3 miesiąca (białe kreski widoczne) aż do 8 miesiąca 😅 Wtedy wyszły tydzień po tygodniu dwie jedynki. I ten moment przebicia to był dla synka luzik, zauważyłam jak mi coś stuknęło o łyżeczkę 😂 Za to teraz ma rozpulchnione i górne i dolne dziąsła, pediatra stwierdziła, że bardzo mocno są rozpulchnione, za to kresek w ogóle nie widać 🤷‍♀️ Teraz przechodzimy hardcore w nocy, bo do północy budzi się 3-4 razy z płaczem, a od 2-3 w nocy trzeba go nosić lub bujać, bo inaczej jest taki ryk, jakby go ze skóry obdzierali 🤷‍♀️
Najlepiej działa Dentosept A Mini, Dentinox to mam wrażenie bardziej mu smakuje niż działa, Ibuprofen nic a nic, Paracetamol go troszkę wycisza. Zastanawiam się nad Camilią albo czymś innym, co by go jedynie wyciszyło.

A jesteś pewna, że to ząb?
Bo np. mój synek ma taką kropkę i to nie ząb a guzki bohna (są jeszcze perły epsteina)

Pierwsze zęby wyglądały u nas jak kreska, nacięcie nożem na dziąśle, a nie kropka i od takiej kreski bardzo szybko rósł ten ząbek w oczach, praktycznie z godziny na godzinę było go w górę coraz więcej
Słuszna uwaga o tych guzkach i perłach, u mojej córki to też były raczej kreski niż kulki.

Do góry