reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

#zabezpieczenie kontaktow z dzieckiem

PROSZE O POMOC!!

Mam 5 miesieczne dziecko. 2 tygodnie temu były partner wniósł do sądu wniosek o ustalenie kontaktow wraz z zabezpieczeniem. Dziecko jest niepełnosprawne a chce je zabierać do siebie 3 razy w tygodniu. Czy sad wezwie mnie abym mogła przedstawić swoje zdanie? Czy po prostu klepnie wniosek o zabezpieczenie?

reklama
A dlaczego miałby nie zabierać skoro to też jego dziecko?

Niepełnosprawność nie sprawia, że dziecko nie może mieć kontaktu z ojcem. No chyba, że jakiś specjalistyczny sprzęt macie, którego ojciec nie posiada.
Ciężko się wypowiedzieć, bo mało tutaj szczegółów. Nie napisałaś czy chodzi mu o zabieranie na noc, czy tylko na kilka godzin te trzy razy w tygodniu.

Pewnie sąd cię wezwie, ale ja np. wszystkie sprawy sąd-były-dziecko załatwiałam listownie i nie musiałam nigdzie chodzić.

PROSZE O POMOC!!

Mam 5 miesieczne dziecko. 2 tygodnie temu były partner wniósł do sądu wniosek o ustalenie kontaktow wraz z zabezpieczeniem. Dziecko jest niepełnosprawne a chce je zabierać do siebie 3 razy w tygodniu. Czy sad wezwie mnie abym mogła przedstawić swoje zdanie? Czy po prostu klepnie wniosek o zabezpieczenie?

Ciężko powiedzieć, ale w zabezpieczeniu może klepnąć.

A dlaczego miałby nie zabierać skoro to też jego dziecko?

Niepełnosprawność nie sprawia, że dziecko nie może mieć kontaktu z ojcem. No chyba, że jakiś specjalistyczny sprzęt macie, którego ojciec nie posiada.
Ciężko się wypowiedzieć, bo mało tutaj szczegółów. Nie napisałaś czy chodzi mu o zabieranie na noc, czy tylko na kilka godzin te trzy razy w tygodniu.

Pewnie sąd cię wezwie, ale ja np. wszystkie sprawy sąd-były-dziecko załatwiałam listownie i nie musiałam nigdzie chodzić.

Ojciec oczywiście ma prawo do spotkań, choć ja przy 5 miesięczniaku z racji karmienia piersią średnio widzę zabieranie dziecka nawet na te 3h

Ciężko powiedzieć, ale w zabezpieczeniu może klepnąć.

Ojciec oczywiście ma prawo do spotkań, choć ja przy 5 miesięczniaku z racji karmienia piersią średnio widzę zabieranie dziecka nawet na te 3h
Dokładnie o tym chciałam napisać.
Jeśli dziecko jest karmione piersią, to takie zabieranie go na większość dnia 3 razy w tygodniu zapewne szybko zakończy kp, dodatkowo spowoduje dziecku miszmasz w jelitach (a dziecko jest niepełnosprawne, więc już ma obciążenia). Polskie zalecenia są takie, by minimum 6 miesięcy karmić wyłącznie piersią, a najlepiej karmić piersią do drugiego roku życia lub dłużej, jeśli dziecko i mama mają taką ochotę (jest to w polskich, oficjalnych zaleceniach). I na to też można się powołać w razie czego. Sąd nie może działać na szkodę dziecka, więc jeśli jest karmione piersią, nie może stać w sprzeczności z polskimi zaleceniami w tej kwestii (mówię szczególnie o dziecku przed rozpoczęciem rozszerzania diety, a właściwie to do roku - bo wtedy mleko jest podstawą wyżywienia dziecka).
Ponadto nic nie wiemy o dziecku i co to za niepełnosprawność. Czy przyjmuje jakieś leki na stałe, ma rehabilitację, korzysta ze specjalistycznego sprzętu, jest żywione dojelitowo/pozajelitowo/żywnością specjalnego przeznaczenia, wymaga zmiany opatrunków, stałej rehabilitacji również w domu prowadzonej przez rodzica i tak dalej - i tu rodzi się pytanie, czy ojciec dziecka w czasie, gdy ma dziecko, również będzie się tym zajmował czy będzie olewał i dziecko ucierpi na tym zdrowotnie (serio znam takich ojców, uważają, że od tego jest matka i ona ma się tym zajmować, a to jest ich czas z dzieckiem tylko na przyjemności i nawet z dzieckiem nie pójdą w tym czasie do dentysty czy logopedy, choć dziecko ma zaplanowaną wizytę).

PROSZE O POMOC!!

Udaj się do adwokata, radcy prawnego albo punktu nieodpłatnej pomocy prawnej.

Dziecko nie jest karmione piersią, ma wyłonioną czasową stomię. Potrzebuje sprzętu stomijnego. Podlega pod ustawę za zyciem że względu na nowotwor złośliwy. Chodzi na rehabilitacje kilka razy w tygodniu.

Dziecko nie jest karmione piersią, ma wyłonioną czasową stomię. Potrzebuje sprzętu stomijnego. Podlega pod ustawę za zyciem że względu na nowotwor złośliwy. Chodzi na rehabilitacje kilka razy w tygodniu.
Nie masz się czym stresować
Jak kontakty ustalą to u ciebie w domu .
Tak ciężko chore dziecko ,nie może być non stop wystawiane na zarazki etc.

reklama
Bardzo polecam dowiedzieć się o punkty nieodpłatnej pomocy prawnej. Wszystko skonsultujesz i będziesz wiedziała jak działać. W postępowaniu sądowym możesz też złożyć wniosek o przyznanie adwokata z urzędu.

Do góry