reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ZABAWY i STYMULOWANIE rozwoju maluszków

Jako dyplomowana opiekunka dziecięca polecam książke POZNAŃSKIEJ,taka ż.ółta książeczka formatu zeszytu.To był mój podręcznik w Studium Medycznym.Fajne zabawy i cwiczenia dla dziecka w poszczególnych miesiacach.Polecam:-).
Witam wszystkie mamy.

Marta, a możesz podać więcej szczegółów, żeby tą książeczkę można było odnaleźć? Imię Pani Poznańskiej (ma takie nazwisko, że jak na Google wpisuję, to pojawiają sie odnośniki do poznańskich instytucji ;-)), może pamiętasz tytuł lub część tytułu. jakiś punkt odniesienia jes mi potrzebny :-)
Dzięki.

reklama
Witam wszystkie mamy.

Marta, a możesz podać więcej szczegółów, żeby tą książeczkę można było odnaleźć? Imię Pani Poznańskiej (ma takie nazwisko, że jak na Google wpisuję, to pojawiają sie odnośniki do poznańskich instytucji ;-)), może pamiętasz tytuł lub część tytułu. jakiś punkt odniesienia jes mi potrzebny :-)
Dzięki.
Z tego co znalazłam to autorka STEFANIA POZNAŃSKA,a ksiązki najlepiej szukać w bibliotece(a najlepiej jakiejś szkoły medycznej).Pisałam do koleżanki ze szkoły i ma napisać tytuł tej ksiązeczki,wiem że był długi.Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o same teksty piosenek dla dzieci to są one łatwo dostępne w książkach. Wystarczy odwiedzić sklep charity i poszukać książeczek dla dzieci, takich troszkę starszych (ok.3 latka). Często mają takie gdzie są i opowiadania i wyliczanki i piosenki. Kosztuja dosłownie funta albo i mniej.Takie ksiażki są świetne !!Ja swego czasu kupilam tam i mogę plecić:
The Orchard Baby and Todler Collection(piosenki, wierszyki, opowiadania i wyliczanki różnych autorów, również te najpopularniejsze)
356 Stories and Rhymes for Boys( w sumie nie tylko ''for boys'')

Drugim miejscem jest biblioteka, poszperaj wśród półek dla dzieci, powinna byc cała masa takich książek. :tak:

Ostatnia edycja:
Nadchodzi zimna, deszczowa pora. Boję się, prawie całodobowego siedzenia z dzieckiem w domu. Do tej pory jeśli tylko pogoda pozwalała, większość czasu spędzałam z synkiem na dworze, bardzo to lubił. Oczywiście wychodzimy na spacery, ale są to tylko 1 - 2 godz. dziennie, a co z resztą czasu ?????
Zastanawiam się więc, czym zająć go w domu by się nie nudził, w co się bawić, jakie zabawki kupić, żeby go interesowały ????
Podzielcie się pomysłami, bo po kilku dniach brzydkiej pogody brakuje mi weny na wymyślanie zabaw dla dziecka a i dziecko zrobiło się marudne i znudzone.

anielap a u nas mata się nie sprawdziła... Lewcio ma 9 miesięcy, a mata wciąż leży w rogu...czas od czasu ją wyciągam, ale nic z tego... najlepsze zabawki to pokrywka od garnka, piramidki, klocki, plastikowe miski i ogólnie wszystko co grzechocze, to tak!

Tak sobie pomyslalam ze warto zeby kazda z nas napisala jak mozna bawic sie z kilku miesiecznym dzidziusiem,bo przeciez to wazne zeby nie lezal sam i tylko jadl i spal,trzeba koniecznie urozmaicac dziecku dzien a wtedy napewno nie bedzie marudzil.
-:happy:mozna kupic specjalna mate i klasc na nia dzidziusia na pleckach ale rowniez na brzuszku zeby uczyl sie podnosic glowke,pokazywac kolorowe rzeczy
-:happy2:ja ostatnio zaczelam z malym chodzic na takie spotkania gdzie masuja dzieci,nozki,brzuszek,itp,jest to rowniez dobre jak d:happy2:iecko ma kolke
-:happy2:czesto po kapieli jeszcze przez jakies pol godz moj maz lub ja nosimy synka w nosidelku z przodu tulowia twarza do wszystkiego,on tak oglada swiat a potem jak go wyjme szybciutko usypia na dobre
-:-Dstarac sie jak najczesciej wychodzic na spacery lub do znajomej,dzieci zainteresuje sam wyjazd
-odkad moj synek juz ma 3 miesiace staram sie w wanience klasc pieluszke na spod rzeby nie ocieral o dno i przesuwam go z dolu do gory,tak go kolyszec ieszy sie bard:-Dzolub na brzuszek opieram go na rece
-jak gotuje w kuchni biore go ze soba,opowiadam jak obieram ziemniaki i pokazuje mu jak co robie,bardzo go to interesuje,nie zaplacze a po jakims czasie jak jest zmeczony poprostu sam zasnie,
Wiec piszcie co mozna robic z swoja pociecha:tak:

reklama
Mój maluch jest bardzo ciekawski i po swojemu, jak na pięciomiesięcznego brzdąca zainteresowany światem. Staram się "wciągać" go w różne domowe czynności. Na przykład: przy gotowaniu obiadu sadzam obok siebie na leżaczku i daję do obejrzenia różne warzywa, albo narzędzia takie, jak drewniane łyżki. Uwielbiamy to oboje ;)

Do góry