reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZABAWY i STYMULOWANIE rozwoju maluszków

Jako dyplomowana opiekunka dziecięca polecam książke POZNAŃSKIEJ,taka ż.ółta książeczka formatu zeszytu.To był mój podręcznik w Studium Medycznym.Fajne zabawy i cwiczenia dla dziecka w poszczególnych miesiacach.Polecam:-).
Witam wszystkie mamy.

Marta, a możesz podać więcej szczegółów, żeby tą książeczkę można było odnaleźć? Imię Pani Poznańskiej (ma takie nazwisko, że jak na Google wpisuję, to pojawiają sie odnośniki do poznańskich instytucji ;-)), może pamiętasz tytuł lub część tytułu. jakiś punkt odniesienia jes mi potrzebny :-)
Dzięki.

reklama
Witam wszystkie mamy.

Marta, a możesz podać więcej szczegółów, żeby tą książeczkę można było odnaleźć? Imię Pani Poznańskiej (ma takie nazwisko, że jak na Google wpisuję, to pojawiają sie odnośniki do poznańskich instytucji ;-)), może pamiętasz tytuł lub część tytułu. jakiś punkt odniesienia jes mi potrzebny :-)
Dzięki.
Z tego co znalazłam to autorka STEFANIA POZNAŃSKA,a ksiązki najlepiej szukać w bibliotece(a najlepiej jakiejś szkoły medycznej).Pisałam do koleżanki ze szkoły i ma napisać tytuł tej ksiązeczki,wiem że był długi.Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o same teksty piosenek dla dzieci to są one łatwo dostępne w książkach. Wystarczy odwiedzić sklep charity i poszukać książeczek dla dzieci, takich troszkę starszych (ok.3 latka). Często mają takie gdzie są i opowiadania i wyliczanki i piosenki. Kosztuja dosłownie funta albo i mniej.Takie ksiażki są świetne !!Ja swego czasu kupilam tam i mogę plecić:
The Orchard Baby and Todler Collection(piosenki, wierszyki, opowiadania i wyliczanki różnych autorów, również te najpopularniejsze)
356 Stories and Rhymes for Boys( w sumie nie tylko ''for boys'')

Drugim miejscem jest biblioteka, poszperaj wśród półek dla dzieci, powinna byc cała masa takich książek. :tak:

Ostatnia edycja:
Nadchodzi zimna, deszczowa pora. Boję się, prawie całodobowego siedzenia z dzieckiem w domu. Do tej pory jeśli tylko pogoda pozwalała, większość czasu spędzałam z synkiem na dworze, bardzo to lubił. Oczywiście wychodzimy na spacery, ale są to tylko 1 - 2 godz. dziennie, a co z resztą czasu ?????
Zastanawiam się więc, czym zająć go w domu by się nie nudził, w co się bawić, jakie zabawki kupić, żeby go interesowały ????
Podzielcie się pomysłami, bo po kilku dniach brzydkiej pogody brakuje mi weny na wymyślanie zabaw dla dziecka a i dziecko zrobiło się marudne i znudzone.

anielap a u nas mata się nie sprawdziła... Lewcio ma 9 miesięcy, a mata wciąż leży w rogu...czas od czasu ją wyciągam, ale nic z tego... najlepsze zabawki to pokrywka od garnka, piramidki, klocki, plastikowe miski i ogólnie wszystko co grzechocze, to tak!

Tak sobie pomyslalam ze warto zeby kazda z nas napisala jak mozna bawic sie z kilku miesiecznym dzidziusiem,bo przeciez to wazne zeby nie lezal sam i tylko jadl i spal,trzeba koniecznie urozmaicac dziecku dzien a wtedy napewno nie bedzie marudzil.
-:happy:mozna kupic specjalna mate i klasc na nia dzidziusia na pleckach ale rowniez na brzuszku zeby uczyl sie podnosic glowke,pokazywac kolorowe rzeczy
-:happy2:ja ostatnio zaczelam z malym chodzic na takie spotkania gdzie masuja dzieci,nozki,brzuszek,itp,jest to rowniez dobre jak d:happy2:iecko ma kolke
-:happy2:czesto po kapieli jeszcze przez jakies pol godz moj maz lub ja nosimy synka w nosidelku z przodu tulowia twarza do wszystkiego,on tak oglada swiat a potem jak go wyjme szybciutko usypia na dobre
-:-Dstarac sie jak najczesciej wychodzic na spacery lub do znajomej,dzieci zainteresuje sam wyjazd
-odkad moj synek juz ma 3 miesiace staram sie w wanience klasc pieluszke na spod rzeby nie ocieral o dno i przesuwam go z dolu do gory,tak go kolyszec ieszy sie bard:-Dzolub na brzuszek opieram go na rece
-jak gotuje w kuchni biore go ze soba,opowiadam jak obieram ziemniaki i pokazuje mu jak co robie,bardzo go to interesuje,nie zaplacze a po jakims czasie jak jest zmeczony poprostu sam zasnie,
Wiec piszcie co mozna robic z swoja pociecha:tak:

reklama
Mój maluch jest bardzo ciekawski i po swojemu, jak na pięciomiesięcznego brzdąca zainteresowany światem. Staram się "wciągać" go w różne domowe czynności. Na przykład: przy gotowaniu obiadu sadzam obok siebie na leżaczku i daję do obejrzenia różne warzywa, albo narzędzia takie, jak drewniane łyżki. Uwielbiamy to oboje ;)

Do góry