reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Za niskie tsh podczas starań

staraczka_22

Fanka BB :)
Hej dziewczyny, może mialyscie podobna sytuację. Ponad dwa miesiące brałam letrox 50 po skoku tsh do 5 i ładnie mi się to utrzymywalo na poziomie ok. 1,33 aż po tych dwóch miesiącach w kwietniu spadło do 0,078 i endo zalecila mi aby przejść na euthyrox 25 i biorę już ok 5-6 tygodni a tsh nadal niskie - 0,049. Wizytę mam dopiero w lipcu. Nie wiem, czy powinnam przestać całkowicie brać na jakiś czas czy pół tabletki, może mialyscie podobnie?

reklama
0,49 to zupełnie ok tsh zwłaszcza że w ciąży lubi rosnąć. Moje bywało nieoznaczalne momentami, ale endo mi zawsze powtarzała że lepiej niskie jak za wysokie. W pierwszej ciąży startowałam z tsh 1,6 a po 8 tyg było 2,6. Po poronieniu było 0,003 teraz jest powyżej 1 ale jadę na thyrozolu 2x5 od 3 m-cy. Ja bym została przy dawce którą masz do wizytę ewentualnie kontrolowała co 2-3 tyg.

0,49 to zupełnie ok tsh zwłaszcza że w ciąży lubi rosnąć. Moje bywało nieoznaczalne momentami, ale endo mi zawsze powtarzała że lepiej niskie jak za wysokie. W pierwszej ciąży startowałam z tsh 1,6 a po 8 tyg było 2,6. Po poronieniu było 0,003 teraz jest powyżej 1 ale jadę na thyrozolu 2x5 od 3 m-cy. Ja bym została przy dawce którą masz do wizytę ewentualnie kontrolowała co 2-3 tyg.
Nie 0,49 tylko 0,049😉

Ok no tak jak pisałam moje było w pewnym momencie 0,003 :/ i sobie urosło przy thyrozolu. Może musisz chwilkę poczekać. Albo skontaktuj się z endo tel jak masz możliwość żeby tylko o to zapytać.
Udało mi się dodzwonić i mam do czasu wizyty całkowicie odstawić euthyrox a wizyta 10 czerwca i zobaczymy, co dalej.

Dobrze ze odtawilas wynik 0.049 to bardzo niskie tsh. Nie wiem dlaczego Endo przy wyniku tak niskim kazała zejść zdawki zamiast odstawić i patrzeć jak sie tsh zachowuje. W ciąży lepiej nie mieć nadczynności bo euthyrix możesz w ciąży brać a thyrozol Nie bardzo

A ja z kolei nie rozumiem tego zbijania TSH to dziwnie niskich poziomów, skoro w ciąży norma jest od 2.5 dla pierwszego trymestru do 3 w kolejnych 🤷

reklama
Do góry