reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

X

13+1 to jest skończone 13 tygodni i rozpoczęty 14. Autorka musi mieć 12+1 wtedy ma skończone 12 i jest w 13
To tak nie działa. Musi być doładnie 84 dni. łatwo policzyć ile to tygodni dokładnie.
Termin upływu trzeciego miesiąca ciąży oblicza się w równej miary miesiącach księżycowych. Każdy miesiąc ciąży liczy 4 tygodnie, z których każdy liczy po 7 dni. Oznacza to, że pierwsze 3 miesiące ciąży (pierwszy trymestr) obejmują 12 tygodni, tj. w sumie 84 dni. Termin ten liczy się od pierwszego dnia ostatniej menstruacji.

reklama
To tak nie działa. Musi być doładnie 84 dni. łatwo policzyć ile to tygodni dokładnie.
Termin upływu trzeciego miesiąca ciąży oblicza się w równej miary miesiącach księżycowych. Każdy miesiąc ciąży liczy 4 tygodnie, z których każdy liczy po 7 dni. Oznacza to, że pierwsze 3 miesiące ciąży (pierwszy trymestr) obejmują 12 tygodni, tj. w sumie 84 dni. Termin ten liczy się od pierwszego dnia ostatniej menstruacji.
No dlatego 12×7 =84
Jak ktos jest w 12+1 to jest już 85 dzień a 13+1 to już ponad 90 dni i to już jest skończone 13. Prawo mówi dokładnie 12tygodni więc nie wiem skąd wzięłaś ten tydzień wiecej. 12 to 12 a 13 to 13

Potrzebuję zaświadczenia od lekarza, że jestem w 12 tygodniu ciąży, żeby mi przedłużyli umowę. Tak naprawdę zabraknie mi paru dni .... Jak myślicie, jest szansa , że lekarz "jakoś"się na to zgodzi ? 💸
Pewnie, że jest taka szansa. Masz fajnego lekarza? Poprosić nie zaszkodzi. Nic nie tracisz. Nie zapytasz to i tak nie przedłuża Ci umowy. A tydzień to naprawdę niewiele...

reklama
Pięknie dziękuję za słowa nadziei 🙂 to będzie moja pierwsza wizyta , więc jeszcze nie wiem jaka jest "moja Pani doktor", jedynie rozmowa telefoniczna była narazie . Zastanawiam się czy od wejścia kłamać jak z nut , czyli podać inną datę ostatniej miesiączki czy powiedzieć prawdę jak wygląda sytuacja i na czym mi zależy

Pięknie dziękuję za słowa nadziei 🙂 to będzie moja pierwsza wizyta , więc jeszcze nie wiem jaka jest "moja Pani doktor", jedynie rozmowa telefoniczna była narazie . Zastanawiam się czy od wejścia kłamać jak z nut , czyli podać inną datę ostatniej miesiączki czy powiedzieć prawdę jak wygląda sytuacja i na czym mi zależy
Dosyć późno idziesz na pierwszą wizytę, wcześniej nie dało rady czy nie wiedziałaś? Wiem, że jakieś świadczenie po urodzeniu dziecka jest wypłacane pod warunkiem pozostawania kobiety pod opieką lekarza od 10 tygodnia. To tylko kasa ale mieć a nie mieć przy maleństwie.

Do góry