Kasia, matę też można wcześniej, moja się po prostu nie interesowała
tak samo jak karuzelą. Wiem na pewno, że huśtawki, takie typowe nie są dla dzieci poniżej 6 msc lub tych, które same nie siedzą.
Ma_gdalena. Ja dodaję rzeczy, ale nie zrezygnowałam z żadnego posiłku mlecznego. Zresztą, daję tylko parę łyżeczek. Obiadku te,z tylko parę łyżeczek, choć na wieczór wczoraj zjadła całego małego banana, ale to zawsze gdzieś pół godziny - godzinę po mleczku jej daję. I tak
7.30 mleczko
przed 9 biszkopta, już całego,
10.30 mleczko
koło 11 jakiś owoc, jabłuszko, morela wczoraj, gruszka, bananek
13.30 mleczko
14 jarzynka, ziemniak, marchewka, miks bez kaszy manny, bo biszkopt ma gluten
16.30 mleczko
18 coś na ząb, inny owoc, chrupka kukurydziana
19.30 mleczko na noc, 50 ml kaszki ryżowej.
Przy czym wczoraj nie było nic prócz 4 chrupek kukurydzianych i kaszki na noc no i mleko i nadal są przerwy 3 godzinne. Czyli wystarcza. A chcesz już zastępować? Karmisz mm czy naturalnie? Bo chyba mimo to za wcześnie,zacznij wprowadzać, ale nie zastępuj, nadal potrzebuje mleka i pamiętaj zasadę, że gluten wprowadza się u dzieci mm później i trwa to 4 miesiące, nie pamiętam teraz od kiedy, ale zaraz zobaczę. Wiem. Dzieci karmione mm po 5 miesiącu zaczynają ekspozycję na gluten w dwóch etapach, każdy trwa 2 miesiące. 1: 2-3 gramy produktu glutenowego na 100 ml pokarmu dziennie, 2: 6 gram produktu glutenowego na 100 ml posiłku dziennie. Dzieci karmione piersią zaczynają w 4 miesiącu od 3 gram i to przez 2 miesiące
www.bobovita.pl/wiadomosci/5-Schemat_zywienia_niemowlat?check_cookie=1 tu sądokładne schematy żywienia, ja się troszkę wyłamałam, ale pytałam pediatry