reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka

MiMeMi, dlatego ja mam bardzo ograniczone zaufanie do porad lekarzy i farmaceutów. Naturalnie przed slońcem można się trochę ochronić olejkiem z nasion malin. Działa jak filtr 30. Wiadomo, że nie da rady na cały dzień opalania na plaży, ale jak się uważa by nie wychodzić w samo południe to wystarcza. Dziecia też tym smaruję :)

reklama
U nas cyrki byly po pieluszkach Pampers, oliwce Johnson wlasnie.
Pediatra wysypke (ktora okazala sie pieluszkowym zapaleniem skory) uznala za alergie pokarmowa i tyle.
Problem z czerwonymi saczacymi sie ranami znikl na pieluchach wielorazowych. Swoja droga chyba zapytam Sroki jak "wycenia" sklad jednorazowek.
Johnsona nie kupie juz nic- zalatwilam sie tak ich oliwka ze szkoda opowiadac. Ogolnie na pewno teraz jestem bardziej (coraz bardziej) swiadoma tego czego uzywam.
Oprocz kosmetycznego szajsu przeraza mnie szajs zywieniowy. "cudowne" Danonki czy Kubusie zawierajace taka ilosc cukru, ze az mdli, pyszne chipsy z akrylamidem itd.
Nie jestem fanatykiem i zdarza mi sie kupic Kubusia czy innego Pysia, albo Danonka, albo zjesc chipsy. Ale mam juz swiadomosc , ze to po prostu swinstwo gorsze od Magdonaldow i innych Kejefsi.

Najgorzej mnie irytuje wciskanie tego marketingowego syfu dzieciom - sloiczki Gerber z miesem MOM (dramat) albo kaszki blyskawiczne, ktore ponoc zawieraja witaminy tylko.... gdzies het za gigantyczna dawka cukru :(

Na johnsonie sie sparzylam sama. W pierwszej ciazy kupiłam plyn pod prysznic I po jednym prysznicu miałam wrażenie jakby mi cale ciało poparzylo.
Nigdy wiecej.
Oliwia za to mi najgorzej zareagowala na.huggisy, uczulenie, odparzenia... Masakra.

@Shaer zgadzam się w 100%. Sroka o pieluchach pisała że wszystkie te standardowe to ta sama chemia, ale im mniej tym lepiej - czyli im mniej wzorków, sztucznych zapachów i im mniej chłonna pielucha tym mniej chemii. Ja myślę jednak żeby na pierwsze tygodnie kupić jakieś takie lepsiejsze, biodegradowalne.

@HappyBabyMama zasada jak podaje Sroka jest prosta - im delikatniejszy proszek tym mniej środków aktywnych, czyli tym gorzej dopiera plamy. Cudów nie ma :) Tak więc jej analiza po prostu podaje procentową ilość tych aktywnych składników każdego z proszków. Jak pisała @kathana najdelikatniejsze są płatki mydlane Dzidziusia, można kupić w niektórych drogeriach lub przez internet. Potem jest Jelp oraz proszki Dzidziuś i Lovela - i ogólnie one są ok. Ja używałam Dzidziusia i bardzo lubiłam ten delikatny zapach :) Faktycznie analizę proszków Sroka chyba usunęła, nie wiem czemu.

Od siebie jeszcze dodam że można też stosować orzechy piorące. Są w 100% naturalne i fajnie zmiękczają (dlatego, tak jak płynu zmiękczającego, nie powinno się ich używać do ubrań polarowych i pieluch wielorazowych). Cenowo wychodzą atrakcyjnie, kupiłam opakowanie które rzekomo ma starczyć na 70 prań za 17 zł. Dopierają moim zdaniem tak jak te dzidziusiowe proszki. Same orzechy pachną dziwnie, ale pranie po nich nie ma żadnego zapachu.

Co do kremów, to dziewczyna która leżała ze mną po porodzie miała krem to pupy Nivea i strasznie jej maleństwo odparzyło, więc też nie polecam.

Na pierwsze miesiące życia na pewno nie są polecane kremy do pupy z tlenkiem cynku, czyli m.in sudocrem. Na poważne odparzenia u nas się sprawdził tylko bepanthen, ale wydaje mi się, że to już indywidualne predyspozycje skóry dziecka. To tak jak z kremami do twarzy- każdej pasuje inny.

Dziś w lumpie wydałam całe 20 zł : bluzka dla mnie, sweter i bluzka dla starszaka i dwa bodziaki dla Bąbelka :D

DSC06746.JPG

A tu słodki śpiworek który dostałam od kuzynki.

DSC06747.JPG

Załączniki

• DSC06746.JPG
    DSC06746.JPG
    874 KB · Wyświetleń: 98
  • DSC06747.JPG
    DSC06747.JPG
    459,5 KB · Wyświetleń: 99
reklama
Do góry