reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka

reklama
Malwi, fajnie z tymi gratisami! Ile trzeba wydać w Ekomaluchu żeby takie dostać? :)

płaciłam 51 zł

@Marcje super łupy :) śpioszki z kotwicą przeurocze :)

Dziewczyny znowu temat do doświadczonych lub obczytanych. Jaki materacyk? Póki co kupuje do kołyski. Ten gryka-pianka-kokos?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

ja niedoświadczona, ale "wydaje mi się", że obczytana ;) podobno te gryka gryka pianka kokos nie są takie złe, jak się odpowiednio dba, ale ja jestem uprzedzona po przeczytaniu opinii o tych robakach, które mogą się tam zalęgnąć. Druga rzecz, raczej odchodzi się od twardych materacy dla dzieci, lepiej, żeby były średniotwarde, choć moja położna nadal zaleca twarde :/ , a w każdym razie, żeby się nie dostosowywały do ciała dziecka, bo to wpływa na wady postawy (dlatego nie brałam pod uwagę pianki termoelatycznej). Ja uważam, że trochę trzeba podejść jak do siebie, na zupełnie twardym też bym nie chciała spać. Szukając materaca zwracałam uwagę, żeby był piankowy (ale pianka wysokoelatyczna, nie ta zwykła), bezstrefowy, z atestami, średniotwardy, antyalergiczny. Ostatecznie zamówiłam do łóżeczka od Hevea Duo Activia, ale jeszcze nie doszedł. Ten materacyk ma dwie strony jedna jest twarda, druga średniotwarda i ma wszystkie cechy na które zwracałam uwagę. Nie wiem jak jest przy kołyskach, ten dylemat dopiero przede mną, ale też na pewno będę się trzymać piankowych.

płaciłam 51 zł

@Marcje super łupy :) śpioszki z kotwicą przeurocze :)

ja niedoświadczona, ale "wydaje mi się", że obczytana ;) podobno te gryka gryka pianka kokos nie są takie złe, jak się odpowiednio dba, ale ja jestem uprzedzona po przeczytaniu opinii o tych robakach, które mogą się tam zalęgnąć. Druga rzecz, raczej odchodzi się od twardych materacy dla dzieci, lepiej, żeby były średniotwarde, choć moja położna nadal zaleca twarde :/ , a w każdym razie, żeby się nie dostosowywały do ciała dziecka, bo to wpływa na wady postawy (dlatego nie brałam pod uwagę pianki termoelatycznej). Ja uważam, że trochę trzeba podejść jak do siebie, na zupełnie twardym też bym nie chciała spać. Szukając materaca zwracałam uwagę, żeby był piankowy (ale pianka wysokoelatyczna, nie ta zwykła), bezstrefowy, z atestami, średniotwardy, antyalergiczny. Ostatecznie zamówiłam do łóżeczka od Hevea Duo Activia, ale jeszcze nie doszedł. Ten materacyk ma dwie strony jedna jest twarda, druga średniotwarda i ma wszystkie cechy na które zwracałam uwagę. Nie wiem jak jest przy kołyskach, ten dylemat dopiero przede mną, ale też na pewno będę się trzymać piankowych.
Właśnie o ile się orientuje to właśnie teraz Twarde materace zalecają, szczególnie dla Noworodków.
Bardzo mądry artykuł tutaj:
http://otulacz.pl/blog/2016/gniazdka-smierci-58596

Ja z doświadczenia wiem że nigdy więcej najtańszego gąbkowego materaca nie kupię bo się ugniata i wygniata po kilku miesiącach użytkowania.
A co do spania na zupełnie Twardym materacu to zależy jak komu leży. Ja całe życie spałam na Twardych materacach i bardzo sobie je chwaliłam, dopiero jak mi zaczęły stawy i kręgosłup bardziej dokuczać to musiałam się przerzucić na bardziej miękki i o ile wiem u noworodków i małych dzieci działa to zupełnie inaczej niż u dorosłych.

Dziewczyny znowu temat do doświadczonych lub obczytanych. Jaki materacyk? Póki co kupuje do kołyski. Ten gryka-pianka-kokos?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Ja miałam lateksowy (Hevea) ale z każdej strony był jednakowy, nie miał bardziej twardej czy miękkiej strony. W sumie użytkowany przez 6 lat i nie miał żadnych odkształceń. Dla małej do łóżeczka też mam zamiar kupić lateksowy, ale jeszcze się nie orientowałam odnośnie konkretnego modelu.

Mój synek ma ikeowski najtańszy materac piankowy i się nie wygniótł ani trochę, a używa go już 1,5 roku.

Ciekawe jak się mają obecne zalecenia spania na twardym materacu do innych specjalistów którzy np polecają spanie w hamaczku. Pewnie ciężko stwierdzić.

@aniay ciekawy tekst. Właśnie dlatego dla spokoju zamówiłam z dwoma stronami średniotwardą i twardą. Jakby mi się ta twarda wydała zbyt twarda to od razu zmienię stronę, choć w opisie produktu zalecają zmienić dopiero po 8-9 miesiącach. Ja trafiłam znowu na strony (ale niestety ich nie zapisałam), gdzie polecano średniotwarde materace i przekonały mnie do wyboru takiego. Zdanie postanowiłam trochę zmienić głównie przez moją położną, która wydaje się osobą kompetentną i rozsądną

@noriczka jesteś zadowolona z tej firmy? Ja będę mieć pierwszy raz coś od nich i w sumie opierałam się wyłącznie na opiniach w necie, które są dosyć pozytywne

Mój synek ma ikeowski najtańszy materac piankowy i się nie wygniótł ani trochę, a używa go już 1,5 roku.

Ciekawe jak się mają obecne zalecenia spania na twardym materacu do innych specjalistów którzy np polecają spanie w hamaczku. Pewnie ciężko stwierdzić.

podpinam się do pytania. I też w kontekście artykułu aniay jak się ma spanie dzieci np. w koszach mojżesza, gdzie przecież wszystkie strony są zabudowane (co w takim razie z przepływem powietrza) i miejsca jest raczej mało (co wymieniane jest jako plus, bo przytulnie), a tu wychodzi, że dziecko może się wtulić i udusić?
w necie spotkałam same dobre opinie co do kosza mojżesza, a o hamaku również czytałam, że jest w porządku, wymieniany był najczęściej jako alternatywa dla kołysek czy koszy właśnie. I o ile w kołysce można mieć twardy materac, to w hamaku jest to przecież niemożliwe...

@aniay ciekawy tekst. Właśnie dlatego dla spokoju zamówiłam z dwoma stronami średniotwardą i twardą. Jakby mi się ta twarda wydała zbyt twarda to od razu zmienię stronę, choć w opisie produktu zalecają zmienić dopiero po 8-9 miesiącach. Ja trafiłam znowu na strony (ale niestety ich nie zapisałam), gdzie polecano średniotwarde materace i przekonały mnie do wyboru takiego. Zdanie postanowiłam trochę zmienić głównie przez moją położną, która wydaje się osobą kompetentną i rozsądną

@noriczka jesteś zadowolona z tej firmy? Ja będę mieć pierwszy raz coś od nich i w sumie opierałam się wyłącznie na opiniach w necie, które są dosyć pozytywne

podpinam się do pytania. I też w kontekście artykułu aniay jak się ma spanie dzieci np. w koszach mojżesza, gdzie przecież wszystkie strony są zabudowane (co w takim razie z przepływem powietrza) i miejsca jest raczej mało (co wymieniane jest jako plus, bo przytulnie), a tu wychodzi, że dziecko może się wtulić i udusić?
w necie spotkałam same dobre opinie co do kosza mojżesza, a o hamaku również czytałam, że jest w porządku, wymieniany był najczęściej jako alternatywa dla kołysek czy koszy właśnie. I o ile w kołysce można mieć twardy materac, to w hamaku jest to przecież niemożliwe...
Mojego kosza zamierzam używać maksymalnie do 3 miesięcy albo krócej. Wydaje mi się na tyle duży że nawet jak się niemowlę ruszy trochę to nie powinno być problemu.
Materacyk w środku mam cieniutki przez co Twardy ale mi to pasuje no i bardzo będe pilnować żeby wszystko dokładnie do ścianek przylegało.

ETA: Ale generalnie mam go by był tani, ładne i teściowa się upierała że muszę mieć ale jak będe miała jakieś wątpliwości to mała ląduje w łóżeczku.

Ostatnia edycja:
@malwi86 z Hevea mam jeden materacyk kupiony w 2010r. (dla niemowlaka) i nie mam mu nic do zarzucenia. Chociaż długo użytkowany to tego po nim nie widać. Z praniem pokrowca nie ma problemu. Drugi dla starszaka kupiłam 4 lata temu też tej samej firmy i jedyne co mi się nie podoba to kolorowe napisy na pokrowcu, ale to kwestia gustu;) Generalnie polecam. Daj znać jak już dostaniesz swój materacyk czy wszystko ok :)

reklama
Malwi, do hamaczka też można włożyć materacyk, ale i tak nigdy nie będzie tak twardo jak w łóżeczku. Szczerze mówiąc nie rozumiem czemu dziecko ma mieć twardo. Nie znalazłam nigdzie naukowego wyjaśnienia tych zaleceń. Wręcz przeciwnie, tyle się teraz słyszy o tym żeby przedłużyć warunki z brzucha mamy - noszenie w chuście, otulanie itp. Jakoś nie przekonuje mnie goły noworodek na środku twardego materaca.

Do góry