reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka :)

Ja wlasnie nie mam kiedy jechac do lumpa. Moze bede dobra dziewczyna w pon lub wtorek i zawioze ł do roboty a sama pojade sobie do lumpka i cos znajde... dobrze by bylo ;-)

reklama
hmm...
ja też ostatnio sporo pozamawiałam.

brakuje mi
-nakładki na cycek z laktatora AVENT (bo stara zrobiła się brzydka)
- szczotki do mycia butelek (nie wiem, czy w ogóle będę używać, ale warto mieć, bo dziś myłam butelki starą, ale jakoś jej nie ufam po 3 latach)
- fotelika do samochodu
- nie wiem co z przewijakiem, czy nie smierdzi itp., bo leży w piwnicy
- staników do karmienia
- nie wiem, czy kupić te pampersy nr 1
- płatki kosmetyczne dla niemowląt
- brakuje mi materaca do lóżeczka, ale na razie nie kupuję, bo dostaliśmy na pierwsze pół roku te mini łóżeczko, więc zakup póki co odpada
- no i wózek...

oprócz tego muszę jechać do babci po wszystkie ubranka, wyprać je, prasować. oprócz tego muszę wyprać nakładkę-leżaczek z krzesełka do karmienia, leżaczek bujaczek i huśtawkę (ale to sobie chyba zostawię na po porodzie).

reszta już jest.

a jest:
- podpaski do szpitala
- podkłady na łóżko do szpitala (kupiłam dużą paczkę seni soft, więc wystarczą też do przewijania noworodka)
- koszule do szpitala
- nakładki na sedes
- majtki siateczkowe
- tantum rosa
- płyn go higieny intymnej
- wkładki laktacyjne
- wiadomo-klapki itp. to oczywiste

- tetry
- pieluchy
- laktator
- podgrzewacz
- sterylizator
- butelki
- smoczek
- termometr do wanienki
- termometr do ucha
- sół fizjologiczna
- octenispet
- te gazy do pępka
- woda morska do nosa
- aspirator
- ręczniki do kąpieli
- szczoteczka/grzebyk
- nożyczki/obcinaczki
- wanienka + stelaż
- oillan
- bepanthen
- rożek
- kocyki

nie pamiętam więcej, ale chyba co wazniejsze to mam. tak mi się wydaje :-p

edit:
właśnie sprawdziłam cenę tej nakładki masującej do laktator. osz kurde! przecież to połowa ceny nowego laktatora. chyba zwariowali. jutro biorę się za szorowanie starej! :|

Ostatnia edycja:
wiec i ja napisze co mam i czego mi potrzeba ;)

to co juz mam:
wozek i fotelik
lozeczko (materac juz jedzie)
komoda
przewijak
termometr do wody
2 kocyki cienkie, jeden gruby
2 przescieradelka
pojemnik na butelke
ubranka (skarpetki, pajace, body z dlugim i krotkim rekawkiem, spiochy, jakies spodenki, bluzy)
kombinezon (mam nadzieje ze bedzie dobry)
pieluchy tetrowe 10
reczniczek
sol fizjologiczna
wkladki laktacyjne
podklady na lozko 60x60cm

nie mam:
wanienka
termometr
poduszka i kolderka oraz poszewka
ochraniacz na lozeczko
nozyczki
butelka
smoczek
szczotka do wlosow
aspirator do nosa
pieluchy tetrowe (musze 10szt dokupic)
reczniczek (1 to za malo ;) )
czapeczka na spacer (mam dwie cieniutkie - może kupie jakas grubsza ale nie wiem jeszcze)
pieluchy newborn
plyn do kapieli
patyczki do uszu i waciki
krem lub oliwka
krem na odparzenia
mokre chusteczki
gaziki
stanik do karmienia
majtki poporodowe
podpaski duze
purelan

Jutro napisze co mam dla swojego maluszka. Ale mam pytanie. Czy kupilyscie, albo czy zamierzacie podawać swoim maluszkom wit D w momencie karmienia piersią? Pytam, bo mieszkam w Uk, kupilam kilka opakowań tej witaminy w Polsce a ostatnio przy okazji wizyty u poloznej zapytalam o to i powiedziała, że nie ma potrzeby podawania jej nawet jeśli karmi się piersią.

Ostatnia edycja:
Dagi ja mlodemu podawalam wit K do końca 3msc a D praktycznie do 2roku z czego od momentu jak skończył półtora w tranie. Organizm nie jest w stanie wytworzyć ze sloneczka wystarczającej ilości tej witaminy, ale prawda taka że co lekarz to inna opinia. .ja bym na twoim miejscu podawala D min do roku a później właśnie w tranie. Zawsze możesz zrobić badanie pod tym kątem :-)

Elutka dzięki, Wit d+k tez kupilam, ale tu podają zaraz po porodzie w zastrzyku. No, ale ta wit D bardzo mnie zaskoczyła. Będę podawała, skoro pediatrzy zalecają to chyba to nie jest coś nie zwykłego. Dobrze, że mi Polozna nie powiedziała, że mogę podawać paracetamol dzidziunkowi haha bo to by mnie nie zdziwiło....

sprite moim zdaniem pieluszki 1 są konieczne,bo nie ma co sugerować się tym od ilu do ilu są kg,byłam teraz u Alicji 5 grudnia skończy 3 miesiące i dopiero 2 tygodnie temu zaczęła używać 2 ,a już po 6 tygodniach ważyła 5,5 kg (urodziła się 3300) :happy2:

reklama
Dagi moja córka ma teraz 20 miesięcy i doktor zaleciła podawać wit D w okresie zimowym, bo na tran uczulona. Więc jak kupiłaś to podawaj, szczególnie że zima długa.

Do góry