reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka na maj

Musisz się zabezpieczyć na każdą pogodę. Ja urodziłam w pierwszych dniach maja 2019 i były temperatury po 8-10 stopni [emoji51] Później faktycznie były mega upały. Jeśli nie chcesz prać codziennie to ok 10 sztuk ubranek z każdego rodzaju, może spodenek nieco mniej. Body na krótki rękawek, na długi, pajacyki, jakaś kurteczka też się przyda. Dwa kocyki jeden gruby, drugi cienki. Pieluchy muślinowe takie duże do nakrycia w wózku na spacerze, tetry ja miałam 25 sztuk i szła jedna po drugiej bo synek często ulewał. Kilka czapeczek, kilka par skarpetek. Tu się uleje mleko, tu kupa po pachy, tu siku przecieknie i się przebiera maluszka kilka razy dziennie.

reklama
Musisz się zabezpieczyć na każdą pogodę. Ja urodziłam w pierwszych dniach maja 2019 i były temperatury po 8-10 stopni [emoji51] Później faktycznie były mega upały. Jeśli nie chcesz prać codziennie to ok 10 sztuk ubranek z każdego rodzaju, może spodenek nieco mniej. Body na krótki rękawek, na długi, pajacyki, jakaś kurteczka też się przyda. Dwa kocyki jeden gruby, drugi cienki. Pieluchy muślinowe takie duże do nakrycia w wózku na spacerze, tetry ja miałam 25 sztuk i szła jedna po drugiej bo synek często ulewał. Kilka czapeczek, kilka par skarpetek. Tu się uleje mleko, tu kupa po pachy, tu siku przecieknie i się przebiera maluszka kilka razy dziennie.
Dzięki za odpowiedź. A w nocy jak przykrywalas noworodka spiworek rożek czy jak?

Jak było chłodno to trochę go spowijałam dopóki lubił i się nie rozkopywał. Miałam właśnie takie muślinowe duże pieluchy/otulacze z motherhood i dodatkowo kocyk na nóżki, później sam kocyk albo sam ten otulacz, ale już bez spowijania. Kilka razy użyłam rożka poza szpitalem. Ubierałam go w jedną warstwę ubranek i jak była potrzeba to dodatkowo nakrywałam nóżki.
Dzięki za odpowiedź. A w nocy jak przykrywalas noworodka spiworek rożek czy jak?

Nie ma co patrzeć, że to maj, wiosna, zaraz lato i dlugi rękawek się nie przyda. Przyda się na pewno, w ostatnich latach przecież bywa cieplej w październiku niż w maju. Noworodki mają często zimne dłonie i stópki, chociaz nie jest im zimno, nie mają rozwiniętej termoregulacji. Sprawdza się karczek. No i lepiej żeby było dziecku często zbyt chłodno niz zbyt ciepło [emoji846]

Rodzisz na początku czy na końcu maja? Ja mam termin na 1 czerwca więc moja wyprawka pewnie w większości się powtórzy po synku. Bliżej terminu mogę podpowiedzieć ile mniej więcej mam ubranek i jakich, ale to pod koniec marca dopiero.

Ja polecam na lato zamiast kocyków otulacze z tuli. Jeśli będę miała 3 dziecko to napewno je kupię 😄 . Moje dzieci rodziły się w maju. Żadnemu nie kupowałam rożka , chociaż babcie narzekały że dawniej dzieci się w rożkach nosiło 🤪 a co wyprawki to tak jak dziewczyny pisały musisz mieć coś i na chłodniejsze dni i na upały , dla mnie najwygodniejsze były kopertowe body lub kaftaniki i półspiochy lub leginsy(spodenki) z szeroką gumka w pasie żeby nie ściskało brzuszka , i takie niedrapki na rączki na wszelki wypadek

reklama
Do góry