reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka - Lista potrzebnych rzeczy

reklama
Niestety ,dzis jestesmy zbyt swiadomymi mamami. Przez dostep do neta mozemy sprawdzic wszystko. Moja mama nie miala pojecia o SIDS ,wiec zupelnie nie miala stresu. Czasem chyba lepiej zyc w nieswiadomosci ,a nie wszystko sobie wyobrazac.

To prawda, im mniej wiesz tym mniej się denerwujesz. Ale ja i tak chyba wolę wiedzieć...zawsze tak miałam :-) choć nie chcę być nadtroskliwa, zobaczymy jak to będzie, mamą jeszcze nie byłam :-)

Co do monitora oddechu to zdania sa podzielone. Czytalam i slyszalam ze w przypadku wczeniakow sa polecane, ale przy normalni urodzonych dzieciach zdrowych juz jes zbedna. Sama nie mialam, ale kolezanka - chodzila w cizy ze mna - narzekala znowu. Takze to zalezy od osoby. Warto poczytac inne opini w ncie i zdecydowac.

Weronika teraz coraz czescje nianie maja monitorki. Ja mam taka:
i-motorola-babyphone-niania-elektroniczna-mbp36.jpg

Motorola mbp36 i jeste zadowolona. Cora wstaje bezszelestnie, glownie opieram sie na obrazie nie na dzwieku. Ja jestem MEGA zadowolona.

Nocne lampki bardzo czesto polecaja z IKEI, tam sa takie ksiezyc, serce lub kwiatuszek. Sprawdzala sie super, teraz ie zdarzylam wyciagnac jeszcze z kartonu :-D uzywam zwyklej 'biurkowej' :-)

Jesli chodzi o butelki i smoczki to kazdy chyba musi zastanowic sie co komu odpowiada. Ja uzywalam aven smoczki - one maja neutralny ksztalt, nuk sa profilowane? /tu mamusia musi zdcydowac co da dzidziowi/
A jesli chodzi o butelki to avent teraz ma nowa lini 'natural' i one tz sa tak 'cycaste' /ze ksztalt piersi maja:-)/

nakladki na sutki u mnie sie nie sprawdzily - bo mam podobno duze, a np siostra miala wklesle brodawki i u niej to bylo zbawienie doslownie:-)

Co do ubranek/body to wydaje mi sie ze i tak 95% z nas kupi za duzo:-) taka kobieca natura. A branka wazne zeby byl bawelnian i wygodne, bezszwow zbednych. A reszta to nasza wyobraznia - nie polecam kapturow - choc mi tz nie plecali a kupilam :-)
A c do rozmiaru to odpowiednio wczesniej bedziem znac mne wicej wielkosc dzicka, wiemy jcy my/nasi partnerz byli i ym powinnismy sie kierowac. Ja np odrazu obstawialam 'giganciatko' i sie urodzila 63 cm/4,200kg :-)

Ostatnia edycja:
U mnie tez mala miala 58cm i odrazu wskoczyla w roz 62. Kazda mama pewnie kupi te najmniejsze bo one najslodsze:-) ale poczekalabym z tym do konca:-)

Nakladki u mnie tez sie nie przydaly mala odrazu zalapala jak sie pije:-) ale masc na sutki jak najbardziej ale niewiem jakiej firmy mialam. Trzeba sobie poprzypominac:-)

Co do ciuszkow najwygodniejsze dresy i body. Mialam tyle ladnych sukienek ale u takiego szkraba nie wygodnie:-) ale jak teraz znow cora bedzie to chociaz na chwile pozakladam;-)
A i co do pajacow spiochow? Kurde niewiem do spania te:-) u mnie na poczatku nie przydaly sie mala spala w polspiochach i bodach:-) tamte albo nie wymiarowe albo moja cora taka wszystko dobre byly tylko nogi miala za dlugie:-)

Butelki od początku Avent, innych nie brałam pod uwagę - jestem z nich bardzo zadowolna i teraz też będzie AVENT ewentualnie Medela. Co do smoczka to pierwszym wyborem był właśnie NUK ale Miśce nie odpowiadał kształt. Ostatecznie skończyliśmy na avencie. Laktator mam aventa i również jestem z niego bardzo zadowolona.
Co do nakładek to mam płaskie brodawki i poniekąd były one zbawieniem :) Teraz chciałam zainwestować w Niplette Aventa, żeby przygotować brodawki do karmienia, ale opinie o tym produkcie są tragiczne, więc wyszukałam nakładki modelujące Medeli - oby były lepsze :)
Jeśli chodzi o ubranka to na szczęście miałam troszkę w rozm. 50 i te były najlepsze, mimo że Emilka urodziła się 57cm.

Butelek wcale nie używaliśmy.Gabrysia była tylko na piersi a potem od razu zaczęła pić z filiżanki.Przy starszej córce kupowałam butelki aventu .Smoczków generalnie nie używały wcale.Gadżet jej się spodobał w wieku 2 lat kiedy dzieci w żłobku takie miały.Laktator wypróbowałam medeli i aventu.Lepiej przynajmniej u mnie ściągał elektryczny podłączony do modułu takiego niebieskiego szpitalnego.Ciuszki przydały się najmniejsze ,bo córki urodziły się małe 56 i 52 cm

Aktualnie uważa się ,że piersi do karmienia nie należy przygotowywać.Chodziłam na kurs dla doradców laktacyjnych więc wiem coś o tym.Dopiero jak się karmi dziecko można stosować maść z czystą lanoliną taką ,której nie trzeba ścierać przed karmieniem.Ale te maści to na podrażnione brodawki co niestety spotyka dużo kobiet.Jeżeli boli bardzo przy przystawianiu dziecka to oznacza ,że za płytko złapało.

reklama
WYPRAWKA

Ubranka:
  • body (krótki rękaw 5 szt. i dl. rękaw 2 szt.)
  • półspiochy 7 szt.
  • pajacyki (piżamki) 7 szt.
  • cienkie bawełniane czapeczki 3-5 szt.
  • cienkie skarpetki 7 szt.
  • bawełniane rękawiczki (zeby dziecko sie nie drapało) 1 szt.
  • cienki sweterek (na dwór, do lekarza) 1 szt.
  • bawełniany dresik (bluza bez kaptura) 1 szt.
  • cienka czapeczka na dwór 1 szt.
  • cienkie spodenki (na dwór, do lekarza) 1 szt.

Kosmetyki:

• żel do kąpieli "Oilatum" (mozna stosować tez do mycia główki)
  • balsam do ciała "Oilatum"
  • krem do buzi "Oilatum"
  • krem do pupki ( po każdej zmianie pieluszki) "Linomag"
  • krem na odparzenia "Sudocrem" lub "Alantan"
  • krem przeciwsloneczny do buzi (podszebny podczas spacerów)
  • sól fizjologiczna (do przemywania oczu)
  • "Octanisept" spray do pępuszka

Akcesoria do pielęgnacji i kąpieli:

• gaziki/ kompresy jałowe (do przemywania oczu i pępka)- najmniejszy rozmiar
  • wanienka + stelaż
  • termometr kąpielowy
  • reczniki z kapturkiem 1-2 szt.
  • aspirator do nosa lub gruszka
  • nozyczki z zaokrąglonymi końcami
  • proszek do prania "Jelp" lub "Lovele"
  • patyczki higieniczne
  • grzebyk lub szczoteczka z miękkim wlosiem
  • smoczek uspokajający "nuk"
  • termometr elektryczny bądź ucho-czolo
  • opakowanie na smoczek
  • płatki kosmetyczne

Do przewijania:

• przewijak
  • ceratka (do przewijania poza domem)
  • mokre chusteczki "pampers sensitive"
  • pieluchy tetrowe 20 szt
  • pampersy "premium care" (dla noworodka) a potem "pampers active baby" (dla dzieci od 4 kg)
  • pojemnik na zużyte pieluchy ( dla gadżeciarzy)
  • pachnące woreczki na zużyte pieluszki- poza domem (gadżet)

Do karmienia naturalnego:

• poduszka do karmienia (rogal) "motherhood" lub kura babci dany "La millou"
  • oslonki silikonowe na piersi
  • maść na brodawki "Bephanten" 29,80 zl
  • laktator elektryczny "Madela" lub "avent"
  • wkładki laktacyjne do biustonosza
  • biustonosz do karmienia
  • woreczki do przechowywania pokarmu (mrożenia)

Do karmienia butelką:

• butelka do mleka "tommee tippee" lub "avent" 250 ml. + smoczek
  • butelka do picia ="="="="=. "="= ="="=" 125 ml. + smoczek
  • szczotka (myjka) do butelek
  • podgrzewacz do butelek (taki co bedzie pasował do butelki której akurat używamy)
  • opakowanie utrzymujące ciepło butelek

Spanie i pozostałe rzeczy:

• cienki kocyk 1 szt
  • grubszy kocyk 1 szt
  • przescieradlo 2 szt
  • posciel + ochraniacz na kołyske/ łóżeczko
  • otulaczek lub becik
  • materacyk gryko-kokosowy ze zdejmowaną osłonką
  • hustawka "Graco" sweetpeace (dla gadżeciarzy)
  • mata edukacyjna (przydatna dla dzieci od 4 m-ca)
  • niania elektroniczna (przydatna w domku jednorodzinnym i na wakacjach)

Spacer:

• wózek
  • fotelik maxi-cosi
  • torba do wozka
  • moskitiera do wozka
  • parasolka do wozka
  • przeciwdeszczowa folia ochronna do wozka
  • foliowe nakładki na koła by nienabrudzic po spacerze (gadżet)

Meble:

• kolyska/łóżeczko
  • komoda z przewijakiem
  • szafa
  • witryna + wiklinowe kosze

co do mebli to każdy powinien pod swoje potrzeby kupować :) Te tu na liście to akurat moje potrzeby ;)
i nie linczujcie mnie za nazwy firm...ja akurat takie wybrałam ale kazdy moze wybrać inne :)
Co do kosmetyków to są one sprawdzone i testowane przez moje koleżanki (młodo upieczone mamusie) :)

Ostatnia edycja:
Do góry