reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla noworodka

Hej. Co prawda moje córki się w marcu urodziły, ale do czerwca było zimno jak.na jesień;) ogólnie jeżeli chodzi o ubranka to np.moja najstarsza raz, dwa i już od początku skopała polspiochy, więc zakładałam jej albo całe spioszki albo spodenki. Miałam z 5 rozkow, bo po prostu tak było mi wygodnie trzymać dziecko (u mnie najstarsza 3-4miesiace była w rozku, bo była b. Mala). Body też polecam.kopertowe. nam się przydal otulacz z otworem na pasy do fotelika. Pępek uważałam, żeby nie zamoczyć. U młodszej była ropa z pepka, wiec kazali mi przemywać octaniseptem. Oczka myłam przegotowana woda z wacikiem. Co do emiolientow to zalecenie do używania miałam tylko z synkiem bo (tak jak ja) ma.problemy skórne. Do córek miałam szampon hipoalergiczny i mydełko plus czasami jakiś kremik. Oliwki.mega rzadko.uzywalam. Na pewno warto mieć patyczki z ograniczkiem, waciki, gaziki, sól fizjologiczna, w razie w mąkę ziemniaczana, mas na pupę, rezcniczki z kapturkiem. Kocyk, dwa też Ci się pewnie przyda na jesień. Pieluszki tetrowe, muslinoqe czy bambusowe, mi się przydały bo małą dużo.ulewala, a teraz są takie małe ulewajki, na podróż też kup paczkę podkładów jednorazowych lub takie wielorazowe do prania (pieluszka, a z drugiej strony ceratka) Ja będę rodzic koniec listopada, max do połowy do grudnia to na pewno się zaopatrzę w cieplejsze skarpetki i cieńsze czapeczki pod kapturek kombinezona, ;) powodzenia.

reklama
Dalej na sucho już od kilku lat, położna wszystko Ci powie po narodzinach :) Na pewno nie przemywać spirytusem! :) Ja kupiłam na zaś Octenisept a teraz po 4 latach podobno się od niego odchodzi w niektórych miejscach i polecono mi Granusept, kupiłam więc obydwa😅
Czytałam o tym octenisepcie , ze zawiera substancje podejrzewana o działanie mutagenne i rakotwórcze, ale mam watpliwosc, czy rzeczywiście to jest powodem takiej rezygnacji. Ta substancja często jej zawarta w wielu środkach chemii domowej, nawet szamponach , czy plynach do nauczyn i o tym się nie mówi.

Czytałam o tym octenisepcie , ze zawiera substancje podejrzewana o działanie mutagenne i rakotwórcze, ale mam watpliwosc, czy rzeczywiście to jest powodem takiej rezygnacji. Ta substancja często jej zawarta w wielu środkach chemii domowej, nawet szamponach , czy plynach do nauczyn i o tym się nie mówi.
Mi położna powiedziała, że w praktyce zauważono, że bardziej babrze niż wspomaga gojenie i lepiej nie używać nic, a jak coś się dzieje, to ten Granusept teraz mi poleciła, ale w sumie ja Octeniseptu używałam kilka razy np. na zdarte kolano syna jak wdarło się nadkażenie i powiem, że 2 razy psiknęłam i się podsuszyło już bez ropy, więc sama nie wiem 🤷🏼‍♀️

U nas w szpitalu również z rana przemywano noworodkom pępuszek octeniseptem i polozna środowiskowa również tak pokazywała więc nie wiem każdy ma jakos inaczej

U nas w szpitalu również z rana przemywano noworodkom pępuszek octeniseptem i polozna środowiskowa również tak pokazywała więc nie wiem każdy ma jakos inaczej

Ale w którym roku?
Bo u mnie w 2015 też, ale w 2023 już nie 😆
A w 2011 to spirytus się używało.

Także majac 3 dzieci przeszłam trzy różne szkoły pielęgnacji pępka 😝

reklama
Do ubrania polecam takie zestawy: body (ja lubiłam kopertowe), spodenki i skarpetki, czapeczki. Do tego ze 2 kocyki (warto zainwestować w wełnę merino), 2 ręczniki, duzo pieluszek (dużych i tych tzw. ulewajek), kokon, jakies łóżeczko (polecam dostawke z chicco na kółkach). Otulacz do fotelika, spiworek do wózka. Do pielęgnacji octanisept (ja używałam do przemywania pępka, ładnie się zagoił i odpadl), linomag, bepathen, gaziki jałowe, sól fizjologiczna, zestaw frida do noska, krem do twarzy i plyn do kąpieli (nie używałam emolientow bo nie było potrzeby). Do tego laktator, butelki, smoczki, wyparzacz, plyn do butelek i smoczków, ociekacz do butelek, pampersy, chusteczki, maty do przewijania, zestaw do obcinania paznokci, szczotka do włosów (miekka i ta do ciemieniuchy). Kosz na brudne pampersy (mam angelcare, nie wiem czy sa lepsze, ten jest taki sobie). Wanienka na stojaku z wkładką/lezaczkiem (moja córka niepewnie się czuła bez leżaczka). Przewijak z miejscem na najpotrzebniejsze kosmetyki. Termometry (do ciała, do wody, do pomieszczenia).

reklama
Do góry