reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka dla naszych Maluszków ♥

Oo, to widzę że będzie z pompą :)
Ja robię za tydzień, miesiąc przed terminem, ale to taka mała imprezka, kawa i ciacha zrobię no i w domu po cichu :D

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
tez bym zrobila w domu ale nie mam warunkow:( poza tym w lokalu nie trzeba sprzatac:) a poza tym to wlasciwie lokal mnie nie kosztuje bo chca 300 zl ale to jest do wykorzystania na napoje (kawa herbata soki) i na zajecia dla dzieci (chce zeby kolezanki przyszly z dziecmi a tam jest animator ktory sie nimi zajmie i zrobi im zajecia z malowania cearamiki).

Żeby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w droge!

reklama
Niby z której strony [emoji12] butla to butla a pierś to pierś i nie ma co dawać się nabrać na chwyty marketingowe producentów. Nawet jakby ktoś wypuścił na rynek butelkę w kształcie piersi to to nadal kawał gumy i chodzi o mechanizm ssania piersi a nie o kształt smoczka. Brodawki każdej kobiety też mają inny kształt i wielkość przecież. Bzdura jak nic. Kp uruchamia aż 220 drobnych mięśni: ust, języka, gardła, podniebienia, twarzy, karku, szyi, klatki piersiowej a nawet przepony. Podczas karmienia naturalnego dochodzi do stymulacji nerwów czaszkowych, odpowiedzialnych za unerwienie najważniejszych organów: żołądka, śledziony, wątroby, trzustki, nerek, itd.
Karmienie przez smoczek z kolei uruchamia jedynie 40 mięśni ust… i o to chodzi a nie kształty itp.

Jesli ktos musi butelka to musi, to doradzam ktora ma w miare dobre opinie. A smoczek w tej butelce wymacalam i jest miekki i sie fajnie naciąga. Lepiej dawac dziecku mleko w dobrej jakosci butelce niz w tandetnej powodujacej kolki, z jakims staroswieckim smoczkiem ktorym dziecko sie po prostu dławi ;)

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Niby z której strony [emoji12] butla to butla a pierś to pierś i nie ma co dawać się nabrać na chwyty marketingowe producentów. Nawet jakby ktoś wypuścił na rynek butelkę w kształcie piersi to to nadal kawał gumy i chodzi o mechanizm ssania piersi a nie o kształt smoczka. Brodawki każdej kobiety też mają inny kształt i wielkość przecież. Bzdura jak nic. Kp uruchamia aż 220 drobnych mięśni: ust, języka, gardła, podniebienia, twarzy, karku, szyi, klatki piersiowej a nawet przepony. Podczas karmienia naturalnego dochodzi do stymulacji nerwów czaszkowych, odpowiedzialnych za unerwienie najważniejszych organów: żołądka, śledziony, wątroby, trzustki, nerek, itd.
Karmienie przez smoczek z kolei uruchamia jedynie 40 mięśni ust… i o to chodzi a nie kształty itp.

Poza tym napisalam "przypomina" a nie ze jest jak piers [emoji4]

Jesli ktos musi butelka to musi, to doradzam ktora ma w miare dobre opinie. A smoczek w tej butelce wymacalam i jest miekki i sie fajnie naciąga. Lepiej dawac dziecku mleko w dobrej jakosci butelce niz w tandetnej powodujacej kolki, z jakims staroswieckim smoczkiem ktorym dziecko sie po prostu dławi ;)

Ale jak ktoś chce czy też musi karmić butelką to co go obchodzi podobieństwo do piersi czy też jego absolutny brak. I nie, żadna butelka z nawet najlepszym elastycznym czy antykolkowym smokiem nie jest podobna do piersi.

Ale jak ktoś chce czy też musi karmić butelką to co go obchodzi podobieństwo do piersi czy też jego absolutny brak. I nie, żadna butelka z nawet najlepszym elastycznym czy antykolkowym smokiem nie jest podobna do piersi.

Mnie obchodzi.

Mnie obchodzi.

Ale o tym mówię, że co by producenci nie napisali to żadna butelka i żaden smoczek nie są do piersi podobne i nie ma co sobie wkręcać, że jest inaczej. Tu nie chodzi o kształt i elastyczność tylko mechanizm ssania. Jak chcesz karmić butelką to wybierasz najlepszą jaka jest. Jak chcesz karmić mieszanie to 1. podajesz mm czy odciągnięte mleko w kubeczku albo 2. ryzykujesz i podajesz w butli mając świadomość tego, że dziecko MOŻE (choć nie musi) się rozleniwić i nie umieć potem ssać prawidłowo piersi. I żadna butelka akurat w tym nie pomoże. A przy wyłącznym karmieniu butelką podobieństwo do piersi nie ma znaczenia przecież.
To chwyty marketingowe tak samo jak z podobieństwem mm do mleka kobiecego - to, że bebilon napisze "inspirowane mlekiem matki" czy " najbliższe mleku matki" nie oznacza, że takie w rzeczywistości jest. Co więcej wystarczy spojrzeć i porównać składy i okazuje się, że nawet najdroższe mm kolo mleka matki nie leżało [emoji6] każda mama ma prawo wyboru jak będzie karmić ale jeśli świadomie wybiera sztuczny pokarm to nie powinna się sugerować jego podobieństwem do naturalnego mleka a jeśli tak jej na tym zależy to powinna karmić naturalnie. Jedno wyklucza drugie i tyle.
Ja tu od początku mówię mamom po raz pierwszy - po co te butelki? Jak chcą kp oczywiście. Ale jak już tak koniecznie muszą mieć "na wszelki wypadek" to niech chociaż wiedzą, ze nie ma butelki "podobnej" do piersi. Niech wybiorą najlepszą spośród butelek ze świadomością, że dziecko ssie ją inaczej niż pierś i podając ją za wcześnie/często tak samo jak smoczek uspokajacz mogą niestety skomplikować mocno albo zakończyć przedwcześnie swoje karmienie.

Dobrze a jesli chce sie karmic i tak i tak? To jaka butle (smoczek) wybrać zeby nie zaburzac ssania? (Nuk , Avent , Lovi...?)

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Dobrze a jesli chce sie karmic i tak i tak? To jaka butle (smoczek) wybrać zeby nie zaburzac ssania? (Nuk , Avent , Lovi...?)

Jaką byś nie wybrała to ryzykujesz. Więc kup taką która ci pasuje.

Nieraz już pisałam na swoim doświadczeniu. Z synem butelkowym miałam więcej problemów z kp niż z córką bezbutelkową.

Szczerze to jeśli mieszanie to ja bym karmiła łyżeczką lub z kubeczka

cb7wugpju04jz4q8.png

Juz pisałam, ja mam butle Lovi w razie gdybym musiala zostawic mleko i gdzies jechac bez malucha.

W pierwszej ciąży miałam Avent Classic i Olivia była od 2 mc na mm bo straciłam pokarm w szpitalu.

Ola jak leżała w szpitalu w wieku 5 mc to mąż z nią został jak zachorowałam i piła z butelki Avent Classic, po powrocie do domu jadła cyca spowrotem normalnie. Ale to zależy od dziecka chyba, bo Ola butelki nienawidziła, i była szczęśliwa gdy spowrotem dostała cyca.

Możesz też dawać mleko z kubeczka, łyżeczki..

Ale jak chcesz butle to polecam tak jak mówię Avent lub Lovi. Smoczek polecam Lovi, Nuk lub Avent. Zobaczysz co maluch zaakceptuje, może w ogóle nie chcieć smoczka.

Powiem Ci tez jeszcze ze jak chcesz karmić i z piersi i z butli, to długo juz piersią nie pokarmisz. Gdy dokarmiasz mm, to automatycznie mniej pokarmu Ci sie produkuje. Chyba ze bedziesz odciagala. Zobaczysz po piersiach, gdy przyjdzie pora karmienia to zacznie Ci wyplywac mleko, i zaraz sie maluch obudzi. Tak to jest gdzies ze soba połączone, cycki czują kiedy maluch zglodnieje [emoji23] ja jak bylam po porodzie z Ola w spzitalu, i lezala w inkubatorze, to po piersiach wiedzialam kiedy mam isc na karmienie ;)

Uwazam tez ze jak dasz butle raz na miesiac w razie naglej sytuacji to sie nic nie stanie.. Choc pewnie za te slowa znowu mnie ktos skrytykuje [emoji23]

reklama
Do góry