reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

No ja póki co na liście mam wózek,fotelik, łóżeczko plus te wszystkie kołderki I wanienka (bez stojaka bo nie mam gdzie to trzymać). Prześcieradełko na przewijak fajne i można niedrogo kupić ( nie wiem czy kupować przewijak). Podobno też można kupić takie do wózka. Ubranka to dopiero jak płeć poznam ale też nie za dużo i tylko te podstawowe. Mi jakoś najbardziej podpasował zestaw body i półśpiochy. ciekawe czy to praktyczne i wygodne. Oczywiście pieluchy ale myślę że wystarczą tetrowe. o kosmetyki będę martwić się we wrześniu. Z zabawek to bym chciała karuzele grającą do łóżeczka.
W przyszłym miesiącu mam zamiar kupić tą poduszke dla kobiet w ciąży i później wykorzystać ją do karmienia.

Ze sprzętów nad którymi się zastanawiam ale kupię dopiero jak stwierdzę że mi ich brakuje to: laktator, sterylizator, podgrzewacz.

Zaznaczam, że nie mam doświadczenia więc całkiem możliwe, że właśnie wypisałam tu same bzdury [emoji14]
Napiszę ze swojego doświadczenia. Mnie rogal do karmienia bardzo ułatwił życie. Przewijak kupiłam zakładany na łóżeczko - fajna sprawa. Nie kładłam na niego żadnego prześcieradła frotte tylko podkłady do przewijania (kupuję Happy, bo w Auchan są tanie i mają dobrą wielkość, są też rossmannowe, ale są za małe, w kształcie kwadrata bodajże). W szpitalu z Majką używałam pajacyków. U mnie się sprawdziły. Kosz na pampersy kupiliśmy po czasie i dla nas to był strzał w 10. Dyskretnie stoi za szafą, nie rzuca się w oczy, jest pod ręką, a co najważniejsze nie wydziela się z niego żaden nieprzyjemny zapach. Mamy podgrzewacz Nuka. Jest ok. Laktator jeśli będzie Wam potrzebny, to z własnego doświadczenia polecam elektryczny. Wiele rzeczy potrzebnych lub nie, tak jak wyżej Dolga napisała, wyjdzie Wam "w praniu".
My z racji tego, że będą bliźniaki musimy dokupić trochę rzeczy. Z ważniejszych to wózek, drugi fotelik, dwa łóżeczka.

reklama
Ja wanienkę kładłam do wanny , tak było wygodnie, nie podpasowały mi ani foczka, ani gąbka ani leżaczek do kąpieli, najlepiej było na jednym ręku dziecko trzymać.

Co do ilości body, pajacy i ulewania dziecka. Antek ulewał przeokropnie, po kilka razy po karmieniu więc potrzebowałam mnóstwa ubranek. Dla Gabi też tyle naszykowałam nauczona doświadczeniem a ta nie ulewała wcale więc jedno body i jeden pajac dziennie zużywała, większości ubranek nie zdążyła założyć bo wyrosła.

Pisałam o termometrze ,że konieczny , mam na myśli taki do mierzenia temperatury dziecka.

Lepiej nie obkupować się bardzo, zawsze można dokupić co nam potrzeba nawet bez wychodzenia z domu. :tak:

oo widzisz kamilove, a ja mam podgrzewacz od siostry i ani razu go nie użylam :) wiec np dla mie zbedny wydatek, kazdy ma inne potrzeby

Ja mam pod nosem Apteke 24/7 i tesco więc jak mi czegoś zabraknie to nawet w środku nocy mogę mieć kilka chwil ;) dlatego na zapas kupować nie będę, tymbardziej że mamy małe mieszkanie a nie mamy piwnicy więc nie ma gdzie trzymać zbędnych rzeczy.

( przeklejam swój post z wątku zakupowego, bo powinien być w wyprawkowym ;) ).

Co do zakupów wyprawkowych:

- bardzo polecam termometr na podczerwień. Mierzy temperaturę maluszka ale też np. wody w wanience czy później mleka. My mamy taki i codziennie jest w użyciu: Termometr cyfrowy z 5 programami pracy

- kosz na brudne pieluszki to świetna sprawa, nie jest to duży wydatek a na pewno bardzo przydatny i mega ułatwiający życie.

- szczerze odradzam podgrzewacz firmy LOVI. Jest beznadziejny! Ja teraz planuję kupić taki Avent: Avent podgrzewacz do butelek Premium SCF356/00 | sklep dla dzieci TOMI.pl

- Używaliśmy kosmetyków Hippa, oliwkę miałam ale użyłam chyba ze dwa razy ;) za to polecam Oilatum baby, kąpaliśmy w tym Hanię co parę dni i miała super skórę.

- herbatki na laktację piłam Hippa później Bocianek

- wkładki laktacyjne "Penaten mama" były dla mnie najlepsze, ale też NUKa są fajne.

- Hania od początku spała z nami w łóżku, nie mieliśmy dla niej żadnej specjalnej wkładki, czy materacyka z bokami. Tak było dla mnie - karmiącej piersią, najwygodniej. W łóżeczku w ciągu dnia sobie czasem leżała. Odkąd przestałam Ją karmić piersią śpi sama :)

Tyle chyba na razie ;) Jak coś sobie jeszcze przypomnę to dopiszę :)

Kobietki a macie juz jakieś rozeznanie w materacach? Pytanie może bardziej do juz obecnych mam, jakie sie sprawdziły? Co polecacie a co nie? Ja zawsze byłam napalona na gryczano kokosowy ale jak go ostatnio w sklepie pomacalam to sie wystraszyłam jakie to twarde i chropowate mimo ze ja lubię spac na twardym i troszkę poczytałam na necie i widzę ze właśnie od takich sie juz odchodzi a lepsze niby są te termoelastyczne lub lateksowe.. Jakie są wasze opinie?

Ostatnia edycja:
Kobietki a macie juz jakieś rozeznanie w materacach? Pytanie może bardziej do juz obecnych mam, jakie sie sprawdziły? Co polecacie a co nie? Ja zawsze byłam napalona na gryczano kokosowy ale jak go ostatnio w sklepie pomacalam to sie wystraszyłam jakie to twarde i chropowate mimo ze ja lubię spac na twardym i troszkę poczytałam na necie i widzę ze właśnie od takich sie juz odchodzi a lepsze niby są te termoelastyczne lub lateksowe.. Jakie są wasze opinie?

Ja moim córcią 11 lat i 8 lat temu kupowałam właśnie kokos gryka, co teraz jest w "modzie" nie mam pojęcia sama chętnie poczekam na odpowiedzi innych mamuś

reklama
My mamy swój w sypialni termoelasyczny i powiem wam że jest to bajka!!! Zniknęły bóle kręgosłupa a w miarę jak brzuchol będzie rósł to wklejać się będzie w materac jak dupka czy cycki ;) i dla maluszka napewno kupimy wlaśnie taki. Tylko nie mam pojęcia ile kosztuje. Bo za ten nasz 160x200 zapłaciliśmy słono. Ale warto, przyoszczędziliśmy na rehabilitacji i masażach ;)

Do góry