reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

Przecudowne te male balerinki!!!!!
Musze sie wam przyznac ze kupujac skarpetki pomyslalam ze glupio tak same skarpetki i dokupilam pare grzechotek............:no:
Ale do koncu roku nic, czekam na wyprzedaze:)
hahaha :-) ale dlaczego ty sie tak katujesz? jak chcesz to kupuj pierdulki :-) lepiej poprawic sobie humor niz sie dobijac :-)
ja szczerze powiem ze gdyby nie tyle rzeczy po wiki to tez bym sie wziela za zakupy, ale ja jestem zakupoholiczka :-D

reklama
kurcze myszko troszke sie boje, ze moze za wczesnie....pewnie lepiej poczuje sie po polowkowym...
mam troszke taki wewnetrzny strach...

ale kupowac zaczac trzeba niedlugo bo ja nie mam nic:( Co lepiej-nawet nie wiem co potrzebuje:)))

na stronie 6 dotka wrzucila liste :-) mozesz sobie ja przejzec, napewno bedzie ci latwiej majac jakis pkt zaczepienia :-)
oto lista:
Inne
- wózek + fotelik (najlepiej od razu 3 w 1)
- łóżeczko + materac (gryczano - kokosowy)
- komoda, regał (jeżeli nie macie niczego na ubranka dziecka)
- wanienka (jeśli macie wannę w domu, polecam tą mniejszą)
- przewijak (ja miałam nakładany na łóżeczko- wygodny i tani)
- termometr dla niemowlaka
- termometr do wody (przynajmniej na początek, choć nie koniecznie)
- folia do łóżeczka (polecam z IKEA- można prać) ja nie mialam i nie bede teraz kupowac
- pojemniki (na pieluchy i na kosmetyki- nie konieczne, ale wygodne) na pieluchy nie mialam za to na chusteczki polecam
- pościel do wózka (x2- wystarczy zwykły kocyk, jeden grubszy, drugi cieńszy)
- poduszka i kołderka (z poduszki i tak nie będziecie korzystały na początku)
- poszewka na pościel (x2 lub 3)
- prześcieradło na gumkę (x3)
- nożyczki ja wolalam obcinaczke
- pojemnik na butelkę (na spacery) nie mialam i pewnie nie kupie
- rękawiczka do mycia u mnie wystarczyla gabeczka, mialam w zestawie do wanienki wygodnie sie dzidzie kapalo:
Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://e-dzieciecy.pl/userdata/gfx/492c133685a7b719aae8f24390106eff.jpg
- butelki + smoczki- ok. 120, 140 ml (x2- na wszelki wypadek warto mieć chociaż jedną, ale taniej wychodzi w zestawach)
- szczotka do szorowania butelki
- smoczki (x2 lub 3)
- szczotka do włosków
- odsysacz do noska- Frida
- pieluchy tetrowe (x20)
- pieluchy flanelowe (x5) ja mialam ich wiecej byly mieciutkie, dobre na przewijak na poduszeczke w czasie ulewania...
- ręcznik z kapturem (x2)
- ręczniki kąpielowe (x2)
- kocyki (x2 można nie kupować licząc, że duże się kupiło do wózka)
- podgrzewacz do butelek (bardzo pomocny, w nocnym karmieniu mlekiem modyfikowanym) ja nie kozystalam ale kwestia przypodobania :-)
- pojemnik na mleko modyfikowane (Avent ma taki fajny na trzy posiłki, ułatwia wsypanie np. na spacerze miarki do wody) nie mialam i nie kupie
- łańcuszek do smoczka
- pojemnik na smoczek

Ubranka
- czapeczki na spacer (x2)
- czapeczki po kąpieli (x2)
- rękawiczki (x2)
- skarpetki (x10)
- body z długim i krótkim rękawkiem (x 5)
- pajacyki (x5)
- kaftaniki, lub bluzy (x5)
- śpioszki (x 5)
- dres (x2)

z ubrankami naprawdę nie ma co przesadzać, bo większości nie założycie, tak szybko maluchy rosną

Kosmetyki
- proszek do prania (Jelp, Lovela)
- pieluchy dla noworodków (x3)
- płyn do kąpieli
- patyczki do uszu
- waciki
- krem nawilżający lub oliwka
- krem do pupy (np. Bepanthen, Suuzywalamdocrem, dopisze jeszcze Alantan)
- krem do buzi z filtrem ja uzywalam zwyklego nivea
- nawilżane chusteczki do pupy
- 70% roztwór spirytusu do zrobienia w domu (ja miałam takie jednorazowe waciki nasączone- wygoniejsze)
- gaziki do przemywania oczu
- sól fizjologiczna w małych butelkach do przemywania oczu i zakraplania nosa
- maść majerankowa
- lek przeciwgorączkowy w czopkach
- herbatka z rumianku ja dopisze jeszcze z kopru wloskiego
- Viburcol
- nenedent- baby

Dla Mamy
- stanik do karmienia
- wkładki laktacyjne (mam z Aventu wielorazowego użytku, można prać- polecam)
- koszulki do karmienia (x3)
- majtki jednorazowe
- pieluchy Bella (x2)

ja nie karmilam cyckiem wiec wkladki i podobne nie byly mi potrzebne, natomiast mleko , ogarnij sie jakie sa i jakie chcesz, chwalone sa wszystkie i negatywy tez maja wszystkie, dlatego ze kazde dziecko inaczej przysfaja, moja np pila nestle nan, natomiast corka mojej sis nie tolerowala go i za kazdym razem wymiotowala.... tak samo z pieluchami, tez zobacz jakie wolisz.... dla mnie rewelacyjne byly na poczatku hipp (co stronke podalam ze taniej blizejciebie.pl) a dziewczyny pisaly ze wola huggisy, ktore mi natomiast nie pasowaly, ;-) wiesz wiekszosc rzeczy to jest tylko kwestia tego czy nas stac czy nam sie podoba
i czy my uwazamy cos za przydatne, :-)
u mnie podstawa byly tez, fotelik - bujaczek, i karuzela i niania....
wiec moze najpierw zacznij od swojej listy i poszukaj sobie wszystkiego na allegro czy w sklepach :-) bo tego troche jest :-D

slodkie te skarpeteczki!:) pewnie jak niesmialo zaczne kupowac rzeczy dla maluszka to m.in. zaczne od skarpetek :-)

a ja dalej draze temat wozkow... tak wczoraj rozmawialam z kolezanka i wymyslilysmy, ze w sumie ciezko znalezc fajny wozek gdzie zarowno dobra jest i gondola i spacerowka. i tak wymyslilysmy ze moze by kupic jakas tania gondole (bo to tylko na max 6 miesiecy), a w spacerowke zainwestowac w porzadnego Maclarena, bo duzo dobrego o nich slyszalam... tylko mam taki problem - czy mozliwe jest jezdzenie zima w Polsce takim Maclarenem, ktory kolka ma jednak mniejsze niz wozki 2w1??
czy to raczej wozki na warunki angielskie, a w PL konieczne sa wielkie kola na zaspy?

myslalam o takiej spacerowce:
..:: BOBO WÓZKI ::.. najlepsze WÓZKI DZIECIĘCE 2012 sklep internetowy: Maclaren TECHNO XLR 2012 wózek spacerowy z FOLIĄ, OSŁONKĄ/ ŚPIWORKIEM w zestawie

ja szczerze powiem ze prawie wogole nie korzystalam ze spacerowki, a to dla czego, moja sie urodzila w zime czyli gondola, lato przyszlo niby spacerowka miala byc ale jakos nie bylo potrzeby bo a to na kocyk zeby polezala, a to do roweka takiego 3-kolowca, czasem spacerowka byla grana jak na spacer (ale to wystaczyla ta z wozka 3 w 1, pozniej jesien - deszczowo to i sie wychodzic na dlugo nie chcialo i przyszla zima a z nia sanki na ktorych wychodzilismy na spacer :-) pozniej mala zaczela chodzic i nie bylo mowy zeby ja wlorzyc do wozka, chodzilismy na bliskie ale dlugi spacery :-) wiec ja stwierdzilam ze ta spacerowka z wielofunkcyjnego mi zupelnie wystarczy :-)
dodam ze moja wiki robi kilometry i jest mniej zmeczona niz my ;-) wiec czy warto?

ha ha ha ha white_orchid ale mnie rozbawiałaś :-) a gdzie do rodziny jeździsz ??? bo zależy od roku :-) czasem zima mroźna i prawie bez śniegu innym razem więcej opadów ( nie licząc rejonow polski gdzie góry i śniegu zawsze więcej)...ale przecież po polach i bezdrożach ganiać nie będziesz to będzie odśnieżone, ja bym raczej martwiał sie o piach i place zabaw...duże koła zapewniają lepszą amortyzację niż te piankowe małe...i ogólnie ja wiem, ze każdy ma inne podejście, ale moj młody raczkował od 6 m-ca ale pewnie siedział dopiero w 8 a do 10 jeździł w gondoli, kolejna sprawa, że w gondoli dużo cieplej zimą. Ja chce kupić gondolę, która ma podnoszone oparcie...w poprzednim x-landerze nie było takiej opcji i było trochę awantur jak młody był ciekaw świata a tu pozycja tylko leżąca. więc kombinowałam z poduchami i w ogóle, co tez nie jest za dobre dla młodego kręgosłupa...

Prowadzilam w zyciu kilka wozkw, niestety nazw ich nie pamietam, bo wowczas zainteresowana nie bylam ;-) jednak musze przyznac ze te z malymi kolami na dziury w chodnikach, trawe, lesne sciezki to byla masakra...
Ja zastanawiam sie nad maxi cosi, mutsy urban i x-lander. Nie wiem, moze jakis inny typ sie pojawi :-/ poki co wybieralam wirtualnie, w grudniu moze do sklepu sie wybierzemy zeby potestowac.

White ja mam teraz dla córci takiego Maclarena Maclaren Volo , ale szczerze powiem ze był on kupiony tylko na wyjazd i chyba raczej w zime go nie widzą. Nawet na lekko wybiostej drodze nie jest zbyt dobry w prowadzenia a co dopiero po śniegu :). Najlepiej sprawdza sie w supermakecie :-D. Wczesniej miałam Peg Perego Peg Perego Wózek Pliko Switch Compact i cały zimowy czas sprawidził sie rewelacyjnie, takze moge go w 100% polecic.

Dziewczynki jak juz pisałam wczesniej jestem nastawiona na wózek 2w1 MAxi Cosi, dokłądnie taki
2w1 Mura 4+gondola Maxi Cosi wózek wielofunkcyjny (2703491688) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
ale wczoraj natknęłam sie na to cudo 2w1 wózek MOODD wózki Quinny jak buzz (2703492495) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i teraz nie wiem. Co myslicie na ten temat ? Widziała juz moze któras z Was ten Quinny ?

ticker.php

ticker.php

jejku dziewczyny piszecie tak o tych wyprawkach dla dzidziuszków a ja nawet nie przegladam i nie zastanawiam się co trzeba:crazy: bo boję się, że to jeszcze za wcześnie i nie chcę niczego zapeszyć... ostatnio byłam zła na koleżankę, która kupiła mi dwa body - przecudne, prześliczne z kubusiem puchatkiem:-D.... że za szybko

reklama
Oliwka ja tez mam takie same odczucia i absolutnie nic nie kupuje ;-) narazie kończy sie tylko na oglądniu, bo wiem z poprzedniej ciąży że pół roku na wybranie wózka to dla mnie zdecydowanie za mało czasu hahaha takze od początku szukam faworyta.

Jeśli chodzi o ubranka i inne rzeczy to nawet o nich nie myśle, a w sklepie to raz odważyłam sie pooglądac spioszki bo nawet tego sie boje. Straszny ze mnie zabobon i wogóle. No ale czas wyluzowac i wbic sobie do głowy ze jest i bedzie oki :-)

ticker.php

ticker.php

Do góry