reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

Dziewczyny dzięki bardzo:)
pomocne te wasze opinie:)

jeszcze mam 2 pytania:
1. odnosnie majtek poporodowych to rozumiem że uzywa się albo tych jednorazowych juz z wkładem, albo wielorazowych (czyli takiej siateczki) plus nakleja się na to wkłady typu np baby one?? jakie polecacie te majtki jednorazowe poporodowe i ewentualnie te majtki siateczkowe... bo wklady to chyba kupie baby one... aha no i ile tego moze mi się przydać?
2. jakiej firmy nakładki na brodawki są dobre?? używałyście?

z góry dzięki za pomoc:)

reklama
O ile się orientuje to są majtki jednorazowe i wielorazowe, a wkład czyli te podkłady poporodowe dokupuje się osobno jakie się chce i nie każde mają ten pasek z klejem :-) wtedy miałam takie Majtki poporodowe jednorazowe do porodu 7szt 42-44 (2909093669) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i były ok ale teraz to chyba kupie jakieś wielorazowe też siateczkowe + pare sztuk zwykłych majtów bawełnianych. Słyszałam tylko, ze nie polecają fizelinowych.
Co do nakładek to ja używałam aventu ale teraz chce kupić TT czy dobre nie wiem, okaże się ;-)

Ostatnia edycja:
mm83 co masz na myśli pisząc "nakładki na brodawki"?
Chodzi ci bardziej o osłonki na sutki takie do karmienia? (używałam aventu i z tego co poszperałam po forach to chyba te dziewczyny chwalą najbardziej) Czy może o wkładki laktacyjne (To już temat-rzeka, każdej pasują inne), albo takie muszle osłaniające brodawki?

a to jest moja torba :)

Lista przygotowana tylko teraz musze dokupic rzeczy:)
Torba dla mnie
Szlafrok-
2 koszule do karmienia
ręczniki-ja wzielam 2 ciemne-jeden wiekszy i jeden mniejszy
kapcie
klapki pod prysznic
skarpety
1 stanik do karmienia
wkładki laktacyjne
majtki-najlepiej te siatkowe-bo te jednorazowe nie oddychają
podkłady poporodowe- 3 paczki
papier toaletowy
ręcznik papierowy
kubeczek
sztućce
gumka do włosow dla dziewczyn ktore maja długie włosy
pomadka nawilzajaca-usta wysychają
woda niegazowana z dziubkiem-łatwiej pic
nakładki do karmienie na brodawki
podklad na łóżko
kosmetyki (w malych pojemniczkach (czyt próbki:)
krem do smarowania brodawek
aktualne badania-wiadomo ksiązeczke ciąży, grupa krwi oryginał, ostatnia morfologia, ostatnie badanie moczu, GBS,serologia kiły i HBS, ja wzielam tez ostatnie usg ale chyba niepotrzebnie bo w razie czego to robia,aktualne ubezpieczenie

Torba dla maluszka
rozek lub kocyk-ja wzielam obydwie rzeczy
pieluszki tetrowe i flanelowe-bo dziecku sie ulewa lub jako podkład do przewijania
skarpetki
rękawiczki niedrapki
czapeczki-najlepeij bez wiązania
kaftaniki-3 lub 4
body-3 lub 4
spioszki- 3 lub 4
pajacyki 3 lub 4
pieluchy jednorazowe-paczka mala, najwyzej ktos doniesie
chusteczki nawilzane
podobno kosmetyki do kapania mają ale wzielam w razie czego
wiec mam tez emulsje do kąpania
oliwke do smarowania
i alantan do pupy mam
i maly ręczniczek do kapieli
ahhh i jeszcze laktator:) ale to M doniesie;P

Chyba nic nie pominelam jakby cos mi sie przypomialo to dopisze.''

ja do szpitala nie zabieram zadnych body, ani ręcznika dla dziecka :p kosmetyków tez raczej nie, krem na odparzenia dla mnie zbędny, takiemu maluchowi co chwile sie przebiera pieluche, ja nie smarowałam niczym :p

a podkłady to musze juz zakupić, mam zamiar zacząć za troche na takim spac coby mi łóżka nie zalało jakby czasem wody odeszłY :p

a no i ja zabieram jeszcze jedzenie :D tzn. pewnie jakieś jogurciki, coś co moge do torby włożyć :p
przeraża mnie perspektywa jedzenia ze szpitala ;| no masakra.. jak ostatnio leżałam to dali nam pomidorową z ziemniakami .. jak to zobaczyłam to mi sie zbierało :p

Phelaniu, widzę, że masz torbę bez torby :-D:-D:-D

A ja poczułam jakiś strach, nie wiem dlaczego. Zaczęłam się nagle bać wszystkiego szykować i odstawiam wszytsko na później, obym tylko zdążyła :-)

krolewnazmarcepana rozumiem cie z jedzeniem doskonale...u mnie jest jeszcze gorzej-dostajesz menu ale co tam jest...np. frytki z burgerem:> ja dziekuje za takie jedzenie na porodowce tym bardziej, ze u mnie nie robia lewatywy!

bishopka ja tez odkladam i odkladam, ale teraz juz biore sie w garsc, bo pozniej to niewiadomo....lepiej miec za wczesnie niz za pozno..

phelania
dzieki za podklady, zamowie w takim razie tez pare:)

reklama
Ja używałam takich najzwyklejszych podkładów na łóżko z apteki - chyba urologiczne seni (ale nie jestem pewna poducenta).
Przydały się najpierw dla mnie jak mnie przelewało w nocy, później do przewijania np na łóżku, w samochodzie, na kocyku itp., a na koniec przy odpieluchowywaniu nocnym (u nas młoda oznajmiła z dnia na dzień że jej gorąco i nie chce pieluchy, więc przez kilka dni siurała pod siebie, zanim się nauczyła i podkłady wtedy okazały się niezastąpione).

Do góry