reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka-co kupić i kiedy ?

Qlfon a po co Ci liczyć te wszystkie koszta, siwych włosów się nabawisz lepiej ten czas z drugą połówką spędzić i zacząć do brzuszka mówić. Ja też zaproponowałam mężowi dokumentację wydatków ale później stwierdziliśmy, że to nie ma sensu bo te wydatki będą jeszcze z ok 20 lat :-D . Przecież od początku wiadomo że na dzidziusia wydać trzeba, więc jak się go zrobiło ...;-)
Zobaczysz nie będzie źle szok jest na początku bo się wydaje dużo ale później się do tego przyzwyczaisz:-D

reklama
Napewno na ginekologu można zaoszczędzić.
Wiadomo, że chodząc do lekarza na NFZ badania tekże są "za darmo".
Jak masz dobrego i sprawdzonego gina, któremu możesz zufać to ja tez nie widzę powodu do zmiany na prywatnego.
Najwyżej iść kilka razy na dodatkowe usg i popodglądać maleństwo.

Wiele lat temu chodziłam do gina państwowo i trafiłam na naprawde chamskich lekarzy i to obydwu płci.
Pewnie jak bym poszukała to znalzłabym jakiegos dobrego ale jakoś mi się nie chciało(trzeba wypisac się zw swojej przychodno, zapisać do innej itd).
Znalazłam sobie super specjalistę ale brał za wizyte 400 zł.
Wykrył u mn i ewade macicy, gdzie państwowo kilku lekarzy twierdzilo, że budowa jest prawidłowa.
Jak chodziłam do niego raz w roku na kontrolę to było spoko.
Stać mnie na taki wydatek.

Ale jak zaczeliśmy starać się o dziecko to zmieniłam go na tańszego, bo płacić 4 stówy przez 9 miesięcy to mega kwota.

Niektórych jednak badań nie da zrobic się na NFZ.
Długo nie mogłam zajść w ciążę, potem poroniłam i znowu nie mogłam zajść.
Chodziłam do mojego prywatnego gina na monitoring cyklu przez wiele miesięcy(za darmo), robił mi badanie drożności jajowodów.

Moje dziecko w ostatnich tygodniach ciąży przestało rosnąć.
Jak bym chodziła państwowo to pewnie nie zostało by to wykryte, bo robi sie tylko 3 UGS w trakcie całej ciąży.
A tak lekarz stwierdził zatrzymanie wzrostu, wypisał mi skierowaie do szpitala i następnego dnia zrobili mi cc.
Nie wiadomo co było powodem hipotrofii ale gdyby potrzymali mnie do terminu porodu albo nie daj Boże czekaliby jeszcze dłużej moje dziecko mogloby urodzic się niedotlenione albo martwe.

Uważam, że każda złotówka wydana na gina to była słuszna decyzja.

Co do kupowania na Allegro to zgadzam się z Wami w 100%.
Sama skompletowalam wyprawkę na Allegro w 99%.
Ważne jest to, żeby kupować jak najwięcej artykułów u jednego sprzedawcy, bo to zmniejsza koszty.
Kupując po jednej sztuce od każdego sprzedawcy płacimy często tak dużo za przesyłkę, że wychodzi na drożej niż byśmy w sklepie kupili.

Bo mój tajny plan jest taki!
Teraz srutu tutu QLf rozkocha w sobie całe forum a
potem jak wydam wszystko na wyprawki, śpioszki itp.
to będę błagał o przesyłanie mi kanapek i zupek ew. piwka ...
I z całej Polski (i okolic) będzie spływało żarcie dla QLfa
który będzie miał dom zagracony 10000000 rzeczy dla
potomka ale ... w lodówce będzie miał pusto :p

fifi zgadzam się z tobą jeśli chodzi o lekarza jeśli jest się przekonanym że ten do którego się chodzi jest dobry to nie warto go zmieniać nawet jeśli miałby kosztować fortunę. Chodziło mi tylko o to że niektóre mamuśki chodząc do dobrych lekarzy ale państwowo zmieniają ich niepotrzebnie na prywatnych :)
Ja mam to szczęście że mam bardzo dobrego lekarza "państwowego" do którego mam jednocześnie nr telefonu na który zawsze można zadzwonić w razie jakiś kłopotów. Traktuje on każdą pacjentkę wyjątkowo i nie zamieniłabym go na nikogo innego nawet gdyby mi do tego dopłacali :) A co do USG to u niego mam je praktycznie na każdej wizycie i to jest duży plus bo często widzę moje maleństwo.

Qulfon nie martw się - w razie czego założymy jakieś specjalne konto wspomagające całą twoją rodzinkę :) Tak przy okazji mam nadzieję że twoja J ma się dobrze :)

Dzisiaj się zarejestrowała :p
joll niejaka ;-)

Ale udzielać to się za dużo nie udziela ;-(
W czasie kiedy ja napisałem sto miliardów postów joll napisała jednego ;-/

ps. Iwonko kasy mi nie trzeba do szczęścia tylko piwa i jedzenia ;-P

reklama
hehe ... chciałam właśnie napisać że odbiegliśmy od głównego tematu i że pewnie zaraz dostaniemy upomnienie od moderatora forum i dopiero teraz zauważyłam że fifi to moderator :)

Do góry