reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyniki pappa

Klaudia246

Zaciekawiona BB
Proszę o poradę bo zwariuję…wczoraj o 20:00 dostałam wyniki pappa co oczywiście oznaczało brak porady z jakimkolwiek specjalistą przez weekend…jedyne co udało mi się zrobić to umówić na badanie harmony które zrobię w poniedziałek.
Strasznie się boję i zastanawiam który wynik sprawił takie ryzyko :((

Załączniki

• IMG_7380.jpeg
    IMG_7380.jpeg
    282,2 KB · Wyświetleń: 393
reklama
Proszę o poradę bo zwariuję…wczoraj o 20:00 dostałam wyniki pappa co oczywiście oznaczało brak porady z jakimkolwiek specjalistą przez weekend…jedyne co udało mi się zrobić to umówić na badanie harmony które zrobię w poniedziałek.

Ale jakie ryzyko, tu praktycznie nie ma żadnego ryzyka.
Jak chcesz możesz zrobić test nipty, ale nie musisz - szczególnie jeżeli USG było prawidłowe.
Jakbyś miała poniżej 100, czy poniżej 10 to faktycznie mogłabyś panikować

Nie martw sie, to tylko statystyka. Pappa sporej części kobiet przyniosla łzy i stresy. Zrob nifty lub sanco. Nie są to tanie badania, ale są dokładniejsze niż pappa. Mi pappa wykazała bardzo duże ryzyko dwóch chorób (w tym ZD 1:71) zrobiłam sanco, wynik prawidłowy.

Z tego co tu wrzuciłaś to masz wysoką wolną betę, stąd pewnie takie ryzyko dla trisomii 21. Ja też miałam wysoką wolną betę, też ok 3.8 MoM i też miało to wpływ na wyliczenie ryzyka dla zd. Robiłam test nifty pro, ryzyka wyszły w miliardach. Urodziłam zdrowe dziecko, lekarz nie wiedział skąd taka wysoka wolna beta. W necie czytałam, że może to przez krwiaka na początku ciąży, a może przez to że brałam duphaston do 12tc, a może dlatego, że to była dziewczynka. Później już w to nie wnikalam

Z tego co tu wrzuciłaś to masz wysoką wolną betę, stąd pewnie takie ryzyko dla trisomii 21. Ja też miałam wysoką wolną betę, też ok 3.8 MoM i też miało to wpływ na wyliczenie ryzyka dla zd. Robiłam test nifty pro, ryzyka wyszły w miliardach. Urodziłam zdrowe dziecko, lekarz nie wiedział skąd taka wysoka wolna beta. W necie czytałam, że może to przez krwiaka na początku ciąży, a może przez to że brałam duphaston do 12tc, a może dlatego, że to była dziewczynka. Później już w to nie wnikalam
Wszędzie czytam że wysokie prawdopodobieństwo ZD jest gdy beta jest wysoka a pappa niskie a chyba u mnie nie jest aż tak niskie…genetyk za tydzień a w mojej głowie tyle pytań :( w poniedziałek robię NIPT

Wszędzie czytam że wysokie prawdopodobieństwo ZD jest gdy beta jest wysoka a pappa niskie a chyba u mnie nie jest aż tak niskie…genetyk za tydzień a w mojej głowie tyle pytań :( w poniedziałek robię NIPT
U mnie beta była w normie ale bialko pappa niskie i stąd miałam ryzyko dwóch chorób.

Wiem co przeżywasz, bo też przez to przechodziłam. Ewidentnie wynik wyszedł przez wysoką Betę. U mnie wyszła również wysoka Beta ponad 3 MoM, a co lepsze jeszcze wyższe białko Pappa, również ponad 3 MoM przez co ryzyko było bardzo niskie ZD 1:12656, pozostałe 1:20000. O wynikach doktor poinformowała mnie telefonicznie w niedzielę, więc spokojna poszłam na kolejną wizytę. Na której doktor dostrzegła niedomykalność zastawki, stwierdziła, że jest to jeden z markerów ZD, nie wie dlaczego ryzyko jest niskie i sugeruję żebym jednak zrobiła Nift lub Sanco. Oczywiście jak na złość wizyta była w piątek, więc musiałam czekać do poniedziałku na badanie ( weekend z głowy), wybrałam Sanco ze względu na szybszy czas realizacji. W poniedziałek wykonałam badanie, w piątek przyszedł wynik prawidłowy, wręcz bardzo bardzo dobry. Zastawka przy okazji się domknęła, a moje dziecko na połówkowych okazało się książkowe, rośnie na 90 centylu, mimo, że ja jestem niewielka i moja waga wzrosła o 9 kg przez praktycznie całą ciążę, obecnie za chwilę zaczynam 37tc i już miewam skurcze. Córeczka poszła po tatusiu bo jest bardzo wysoki i też był dużym dzieckiem. Szykuję się po mału do rozwiązania, doktor zapewnia, że dziecko jest bardzo duże i zdrowe, wszystko oczywiście okaże się po rozwiązaniu. Ale ja wierzę w swoje dziecko i to, że wszystko jest dobrze. Skąd takie wysokie Beta i Pappa, doktor nie potrafi wyjaśnić. Jedynie jest to dziewczynka więc tutaj może być wyższa Beta. Ale Sanco mnie uspokoiło, po tym badaniu zaczęłam myśleć pozytywnie i dziecko zaczęło się pięknie rozwijać. 3mam kciuki za Was ;)
P.S. czy tam na zdjęciu jest buldożek? Też mam buldożke w domu to jest moje pierwsze dziecko i niestety chorowitek z niej 🥰

reklama
Ryzyka nie masz wysokiego, ja przy prawidłowych USG chyba bym nie robiła testu nipt z takim wynikiem. :) Ale to tylko i wyłącznie Twoja decyzja.
A czemu chcesz akurat hormony? Nie bierz tego, na który namawia Cię np ginekolog, bo on ma z tego prowizje. Poczytaj o różnicach między poszczególnymi testami nipt oraz ich wiarygodności w procentach. I wtedy podejmij decyzję.

Do góry