reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyniki badań - normy, wątpliwości :)

Ja mam wyniki ostatnich badań.
Glukoza 50g na czczo : 70mg
Po 1 h : 81 mg
Reszta chyba wzorowo tylko Hemoglobina nisko, 11,7 przy normach 11.5-17. Co to moze oznaczac?
HCT33,3 % gdzie norma to 33-52, sprawdzilam na necie i moze wskazywac na anemie, wiadomo to powszechne w ciazy...

reklama
bebzonik, ja mam taki poziom zelaza bo od paru miesiecy lykam tabletki z zelazem :) Na szczescie wczoraj wynegocjowalam, ze nie musze brac ich juz codziennie.
Za to lekarz polecil mi herbatke ROOIBOS mowi, ze ma duzo zelaza i dziala duzo lepiej niz wszystkie prochy z zelazem razem wziete :) Nie wiem jeszcze nie probowalam. Mozna ja kupic w LIDLU, koszt jakies 4zl i wyglada tak :
Zobacz załącznik 363530

Podobno sa po niej rewelacyjne efekty... ja tam nie wiem, ale sprobuje :)
Dostepne w 3 smakach : karmel, wanilia i pomarancz

Aaaaa mozna podobno ja tez znalezc w sklepach z herbatami na wage :)

dziękuje za podpowiedz, napewno sprubóje

Ja mam wyniki ostatnich badań.
Glukoza 50g na czczo : 70mg
Po 1 h : 81 mg
Reszta chyba wzorowo tylko Hemoglobina nisko, 11,7 przy normach 11.5-17. Co to moze oznaczac?
HCT33,3 % gdzie norma to 33-52, sprawdzilam na necie i moze wskazywac na anemie, wiadomo to powszechne w ciazy...

Niska hemoglobina wskazuje na anemię :-)
Może żelazo będziesz łykać, ale taki wynik nie jest zły, tak wysokiej hemoglobiny nigdy chyba nie miałam :-)
Glukoza super!! ;-)

dziękuje za podpowiedz, napewno sprubóje

aaaa i ginek mowil zeby ja pic tak 2-3 razy dziennie nawet :)
Sprobowalam karmelowej - nie jest zla, ale radze nie slodzic bo troche zamula, vaniliowa prawdopodobnie tez zamuli ... :D

Okazalo sie dzisiaj ze dalej mam problem z tolerancja zapachu pizzy :D Jak lubilam przed ciaza to od kiedy jestesmy "we dwie" to nie moge na nia patrzec a jej zapach doprowadza mnie do nerwicy :D
Wyjatkiem jest pizza domowej roboty, taka to az chce sie jesc <radocha>!

U nas hemoglobina 12,7 :D ja nawet przed ciaza takiej wysokiej nie mialam, najnizsza w ciazy 12,4 :D

Mi wczoraj ginek podał wyniki toxoplazmozy
z 15.04
IgG-173
IgM0,64
z 24.05
IgG-161
IgM-0,64

Teraz tez mam skierowanie na to badanie by sprawdzić czy przeciw ciała nie rosną

A ja dziś byłam na tej nieszczęsnej glukozie...
było cieżko... słodkaśne to strasznie.
Wydawało mi się, że bez problemu pójdzie, bo ja generalnie słodzę herbatkę 1,5łyżeczki na szklankę, ale okazało się, że glukoza to zupełnie coś innego...nawet cytrynowa pomoc nie pomogła. Po wypiciu pojechałam do domciu i leżałam plackiem, bo mi było niedobrze... chyba w tej przychodni bym nie wytrzymała... O 15 bedą wyniki... ciekawe, co tam wyskoczy.

Madziu, rzeczywiście ciekawe te Twoje wyniki... DObrze, że IgM cały czas takie minimalne.

;No doktorek powiedział że zobaczymy czy te przeciwciała po trzecim badaniu beda rosły czy nie.Jesli tak to wtedy dostane skierowanie.Tyle że to juz odplatne bedzie i w mojm labolatorium chyba tego nie robia,zobaczgymy za miesiąc.
Bo lekarz powiedział że narazie po co robic jeśli to taka moja uroda jesli by zakarzenie świeże było to by mi przeciwciała do góry rosły ;) A synek ma sie dobrze moje samaopoczucie tez wiec nie wiem czy jakbym przechodziła w ciązy toxoplazmoze to chyba by jakies nieprawidlowości wyszły?
A to IgM jest nie takie wysokie to chyba tez nie musze sie bardzo stresowac co?

Interpretacja z netu:
Wyniki badania Toxoplazmoza IgM w jednostce "index"
0 - 0,55 - wynik negatywny (ujemny)
0,55 - 0,65 - wynik wątpliwy
powyżej 0,65 - wynik pozytywny (dodatni)
" Jeśli masz wynik IgM dodatni (pozytywny) to oznacza, że możesz być chora na toksoplazmozę. Wówczas nie jest wskazane, abyś w tym momencie starała się o dziecko. Jeśli jesteś już w ciąży to jak najszybciej skontaktuj się ze swoim lekarzem!
W obu przypadkach lekarz zleci powtórzenie badania za jakiś czas.

Przy wyniku IgM wątpliwym nie ma pewności, że nie jesteś chora na toksoplazmozę. Stąd też lekarz może zalecić Ci powtórzenie badań.

Jeśli masz wynik IgM ujemny (negatywny) wówczas jesteś zdrowa - nie jesteś chora na toksoplazmozę. Jeśli jednak nigdy nie chorowałaś na tę chorobę i jesteś w ciąży, wówczas wskazane jest, abyś powtarzała te badania co jakiś czas."

Także zobaczymy po kolejnym badaniu

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry