reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyniki badań - normy, wątpliwości :)

reklama
aniawos idz na czczo tak jak z Iga i tyle. Potem sie okaze ze lekarz glupio gadal i trzeba badanie powtorzyc wiec lepiej nie ryzykowac. Ja mam niestety tez 75g wiec 2 godziny bez jedzenia. Nie wiem jak to wytrzymam zeby do 12tej nic nie jesc :baffled:Zobaczymy w nastepnym tygodniu bo wtedy mam glukoze

Pobrania krwi są dwa: pierwsze tuż przed wypiciem roztworu, drugie po godzinie od wypicia.
Teoretycznie nie trzeba być na czczo, wystarczy być, co najmniej 1 godz. po posiłku, ale zwyczajowo test wykonuje się z rano, z innymi badaniami.

Zobaczcie co znalazłam na jakiejś stronce..
ale i tak zrobię tak jak z Igą na czczo. Wypiję 50-tkę i po godzinie na badanie, przy okazaji zrobię morfologię..a potem zjem:-)

Ania a może zadzwoń do tego laboratorium gdzie będziesz robiła badanie i tam powinni Ci powiedzieć jak to jest, bo też mi się wydaje dziwne to co lekarz powiedział. Zresztą nawet jak szukam informacji w necie o tym badaniu to piszą że się robi na czczo...

Mira ja też miałam się zgłosić po dwóch godzinach. A czy to nie jest tak że jak się pije 50 g to sie zgłasza po godzinie a jak 75 g to po dwóch? Coś mi się chyba takiego obiło o uszy... No i pierwsze kłucie na czczo, potem picie glukozy, potem nie mogłam nic jeść ani pić i jak najmniej sie ruszać (to akurat nie wiem dlaczego) no i po dwóch godzinach wrócić na drugie pobranie.

nalka,dokładnie o to chodzi, a niewolno zbytnio się ruszac aby metabolizm się nie zmieniał bo może wynik być małoprawdopodobny. Można też tak jak pisze ania zjeść godzine wcześniej i pożniej wypic i w ależności od ilości glukozy czekać bez jedzenia i picia na drugie pobranie.

Ja dziś miałam krzywą cukrową. Pojechałam na czczo zgodnie z zaleceniami. Miałam też pobranie krwi. Sprawdzili mi poziom cukru na czczo 82 wypiłam 50 i po godzinie miałam 122 powiedzieli mi że mieszczę się w normie . Wypicie nie było trudne ale po tej godzinie miałam taką zgagę że :szok:

mi z krzywej cukrwej wyszło ze na czczo miałam 72,9 a norma jest od 70 do 99 a po 2 h 93,7 a norma jest od 70 do 140

No właśnie żadna tak nie miała i ja już zgłoopiałam..mam ją wypić i iść na badanie po godzinie. Tak miałam z Igą, też pobierane raz, po wypiciu, przed nie musiałam. Teraz tylko to jedzenie mi się "wkradło" i jakoś nie mogę tego zrozumieć. Może poprostu zrobię tak jak miałam z Igą, wypiję na czczo glukozę pójdę na badanie i dopiero po zjem..chyba najprościej.

Ja mam wypić glukozę godzinę przed wizytą i tylko raz będę kuta, tak jak ty. Poza tym z racji tego,że wizyta mam późno ( robię wyniki w gabinecie mojego gina), to położna napisałą mi,że min 4 godziny przed pobraniem nie powinno się nic jeść, ale z racji godziny mogę pić wodę i coś tam przekąsić.

Cześć dziewczynki:-)

Jestem już po glukozie i było tak jak wczoraj napisałam: na czczo najpierw krew, potem wypiłam glukoze 50 i po godzinie znowu krew, absolutnie nie mogłam nic zjeść ani wypić.
Jeśli chodzi o czas od wypicie to pobiera się też po 2 godzinach jak niektóre z Was mają. Z tym jedzeniem to ja już zgłupiałam ale widac zależy od laboratorium, u mnie przed żadnym badaniem nie wolno jeść, teraz nawet na tsh każą być na czczo co mnie zdziwiło ostatnio bo zawsze robiłam jedząc wcześniej ale z tego co mi pielęgniarka powiedziała to zależy od wymogów laboratorium do któego krew jedzie na badania.

Powodzenia na glukozie, nie jest tak strasznie:-)

reklama
ja miałam przed gukozą poziom 78 a po 2 godzinach po wypiciu 75g miałam 72 ! tyle ze wcześniej mój cukier na czczo był też niski 72. Taką mam już urodę. Z Kingą w ciązy miałam glukozę 70 przed wypiciem 50g a po 78. A jak mi sprawdzili po 2 godzinach od wypicia tego 50 g to już było znów 70 (takie dziwne miałam bo w szpitalu)

Do góry