reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wynagrodzenie za urlop po urkopie rodzicielskim - czy ktos pomoże?

Witam, mam wątpliwości co do wyskości wynagrodzenia otrzymanego (i otrzymywanego) od pracodawcy.
Mam umowę na czas nieokreślony, przebywałam na urlopie macierzyńskim i rodzicielskim.
Wynagrodzenie na urlopach tych wypłacał pracodawca.
Otrzymywałam 80% wynagrodzenia, kwota ta wzrosła po wprowadzeniu zmian związanych z Polskim Ładem i zmianą kwoty opodatkowania.
Urlop zakończył się w połowie grudnia i za ten czas otrzymuję 80% wynagrodzenia wh urlopu rodzicielskiego.
Pozostała część miesiąca to zaległy urlop wypoczynkowy (który ma kontynuację w styczniu).
Jaka powinna być podstawa wynagrodzenia urlopu wypoczynkowego?
Czy powinna byc to kwota 100% wynagrodzenia z jakichś wcześniejszych miesięcy?

Proszę o odpowiedź, ponieważ za miesiąc grudzień, który ma 31 dni i jego część stanowi (chyba) pełnopłatny urlop wypoczynkowy otrzymałam mniejsze wynagridzenie niż za listopad, który miał 30 dni i był wypłacany w formule 80% wynagrodzenia na urlopie rodzicielskim...

reklama
Najlepiej będzie zadzownić do zusu i się zapytać, bo oni powiedzą mając na uwadze tegoroczne przepisy.

Ewentualnie do działu księgowego Twojej firmy.

Jeśli twój urlop macierzyński/rodzicielski się skończył, a Ty wybierasz zaległy urlop wypoczynkowy, to jego wysokość jest równa twojemu normalnemu wynagrodzeniu z przed ciąży.
Jeśli na umowie o prace miałaś np. 5000 zł brutto to tyle za miesiąc urlopu powinnaś otrzymać (tak w uproszczeniu).
Urlop wypoczynkowy nie jest obliczany jakoś średnia z 12 poprzedzających miesięcy.

Często na macierzyńskim mimo 80% wychodzi się lepiej, niż na wynagrodzeniu zasadniczym, bo do wysokości zasiłku wliczają się wszystkie premie, nadgodziny i inne dodatki z okresu 12 miesięcy poprzedzających miesiac w którym zasiłek zaczęto pobierać 😉

Oczywiście możesz się skontaktować z pracodawcą i poprosić o tzw. pasek płacowy i wtedy będziesz wiedziała od jakiej podstawy (kwoty brutto) otrzymałaś wypłatę

Ciężko dogadywać się z działem księgowym mojej firmy (czyli jednoosobową eminencją haha) zwłaszcza, że co do jej wyliczeń mam wątpliwości... powie mi tylko, że tak jej wyszlo z programu. Już raz jej kiedyś wyszła kwota ,,z programu,, a później bez wyjaśnienia, bez przeproszenia dopłacali mi brakującą kwotę... ;)

Tak jak ktoś wyżej napisał - za urlop wypoczynkowy dostaje się takie same pieniądze, jak za pracę, czyli za te pół miesiąca należy Ci się normalna pensja zgodna z umową.

Zdarzają się sytuację, że pensja jest mniejsza niż 80% wypłacane na macierzyńskim, gdyż podstawa zasiłku macierzyńskiego uwzględnia również różne premie, bonusy czy nadgodziny.

Ja jestem ciekawa jak to będzie u mnie. Na L4 przed porodem dostałm 2x podwyżkę 😂 w trakcie rozdzicielakiego będzie teraz kolejna.

reklama
@basiafina Z tego co wiem - jeśli masz konto na pue-zus to możesz sprawdzić podstawę do wypłaty za macierzyński. A jaką masz podstawę na umowę o pracę - to chyba wiesz?
No i pytanie - czy jesteś osobą do 26 r.ż.?

Do góry