reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wynagrodzenie w ciąży- zaliczka na podatek

Witam. Proszę o poradę
Przebywam obecnie na świadczeniu rehabilitacyjnym. Według prawa jestem zwolniona z podatku bo jestem osobą poniżej 26 roku życia a ZUS przy wypłacie świadczenia pobiera mi 12% zaliczki.
Wynagrodzenie brutto z umowy o pracę 4760
Wynagrodzenie netto 4041 i od tego ZUS pobiera mi jeszcze 12% więc otrzymuje 3556
Czy ktoś wie może czy później ewentualnie dostanę zwrot z urzędu skarbowego skoro nie powinnam płacić jeszcze podatku ?

reklama
Witam. Proszę o poradę
Przebywam obecnie na świadczeniu rehabilitacyjnym. Według prawa jestem zwolniona z podatku bo jestem osobą poniżej 26 roku życia a ZUS przy wypłacie świadczenia pobiera mi 12% zaliczki.
Wynagrodzenie brutto z umowy o pracę 4760
Wynagrodzenie netto 4041 i od tego ZUS pobiera mi jeszcze 12% więc otrzymuje 3556
Czy ktoś wie może czy później ewentualnie dostanę zwrot z urzędu skarbowego skoro nie powinnam płacić jeszcze podatku ?
A ile czasu przebywasz już na świadczeniu?

A czemu uważasz, że świadczenie jest zwolnione z podatku? Masz jakieś źródło tej informacji? Wydaje mi się, że zwolnienie dotyczy wynagrodzenia (a.potem zasiłku macierzyńskiego) a Ty go nie pobierasz

Zapytaj w ZUSie i w urzędzie skarbowym. Oczywiście, jeżeli naliczono Ci za dużo zaliczek, to potem w PIT rocznym możesz to odzyskać.

reklama
Do góry