reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wynagrodzenie l4 w czasie ciąży

reklama
Też nie jestem specjalistą, ale na umowie o pracę miałam podstawę, premie i pracowałam nadgodziny. Wszystko to miałam brane pod uwagę przy obliczaniu zasiłku chorobowego z ostatnich 12 miesięcy.

Ale tego nie trzeba obliczać - zobacz jaką kwotę masz jako podstawę składki chorobowej w kolejnych miesiącach wstecz w 2023. I jeszcze upewnij się czy masz kod B na zwolnieniu lekarskim.
i podstawa składek chorobowych w ostatnich 12 miesiącach to jest ta, interesująca nas podstawa?😅 bo u mnie w płacach twierdzą, że nie 🙄 też wielka firma, a ja nic nie mogę ustalić 😠 zapytałam wręcz wprost „czy na podstawie informacji na pasku jestem w stanie sama obliczyć swoją podstawę” i dostałam odpowiedź, że „tego tak się nie da policzyć, niektóre nagrody się liczą, inne się nie liczą, jak pójdzie pani na zwolnienie to dostanie zasiłek i wtedy zobaczy ile wynosi”🤡

Ale tego nie trzeba obliczać - zobacz jaką kwotę masz jako podstawę składki chorobowej w kolejnych miesiącach wstecz w 2023. I jeszcze upewnij się czy masz kod B na zwolnieniu lekarskim.

i podstawa składek chorobowych w ostatnich 12 miesiącach to jest ta, interesująca nas podstawa?😅 bo u mnie w płacach twierdzą, że nie 🙄 też wielka firma, a ja nic nie mogę ustalić 😠 zapytałam wręcz wprost „czy na podstawie informacji na pasku jestem w stanie sama obliczyć swoją podstawę” i dostałam odpowiedź, że „tego tak się nie da policzyć, niektóre nagrody się liczą, inne się nie liczą, jak pójdzie pani na zwolnienie to dostanie zasiłek i wtedy zobaczy ile wynosi”🤡
Ja właśnie dostałam zestawienie rozliczenia, gdzie wskazana jest podstawa do wyliczenia podstawy do chorobowego.

Kadry u mnie wzięły pod uwagę podstawę- ona jest jeszcze pomniejszona o 13,71%.
Zadałam właśnie pytanie skąd takie wyliczenie, skoro w zestawieniu z zusu widnieją całkiem inne kwoty, stanowiące podstawę składek ( i w zus brane jest pod uwagę wszystko).

Właśnie mam dwie różne informację. ZUS w zestawieniu podaje inne, a w pracy kadry inne.
Mam kod B

reklama
Generalnie uniwersalne zasady są, ale zależą one od zapisów w regulaminie pracy u danego pracodawcy.
A czy regulamin wynagrodzenia powinien być podpisany przez pracowników? Nie wiem może na zasadzie oświadczenia, że się z nim zapoznali? I czy pracownik może mieć wgląd do takiego regulaminu?

Do góry