reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wymiary dziecka

Marta0909

Zaciekawiona BB
Hej. Jestem dziś w 35 tyg ciąży. Byłam dziś na wizycie kontrolnej i dr stwierdziła za mały brzuszek odpowiada 33+2. Główka za to jest na etapie 37 tyg.. wbrew temu, ze brzuszek jest mały waga jest prawidłowa 2450.. do tej pory byłam przekonania, ze brzuszek odpowiada wadze dziecka i jak jest za mały to i waga jest mniejsza. Czy któraś z Was miała podobnie ? Wizytę mam za 2 tyg następna i pewnie będę rozmyślać 😔

reklama
Hej. Jestem dziś w 35 tyg ciąży. Byłam dziś na wizycie kontrolnej i dr stwierdziła za mały brzuszek odpowiada 33+2. Główka za to jest na etapie 37 tyg.. wbrew temu, ze brzuszek jest mały waga jest prawidłowa 2450.. do tej pory byłam przekonania, ze brzuszek odpowiada wadze dziecka i jak jest za mały to i waga jest mniejsza. Czy któraś z Was miała podobnie ? Wizytę mam za 2 tyg następna i pewnie będę rozmyślać 😔
Napisałam priv

Hmm… w sumie się nie znam, ale pamietam, ze jak przyjmowali mnie do porodu z pierwszym dzieckiem i jak zapytali ile dziecko ma ważyć i powiedział ze ok 3800g to za nic nie chcieli mi wierzyc bo niby mam za mały brzuch. Mierzyli mi miednice chyba z 5 razy bo nie wierzyli ze urodzę tak duże dziecko jak na taki mały brzuch, jeszcze bylam tydzień po terminie a mala wypychala sie to z lewej to z prawej strony… urodzila sie z waga 3780g i do tego miałam wielowodzie…. Z synem to już w ogóle 2 lekarzy w szpitalu szacowało jego wagę w przedziale 3100-3300, moj ginekolog 3800 i urodził sie z waga 3800. Takze ja poszłabym na Twoim miejscu do innego lekarza. Ale nie mówiłabym mu co wyszło ostatnio… powodzenia!

Hmm… w sumie się nie znam, ale pamietam, ze jak przyjmowali mnie do porodu z pierwszym dzieckiem i jak zapytali ile dziecko ma ważyć i powiedział ze ok 3800g to za nic nie chcieli mi wierzyc bo niby mam za mały brzuch. Mierzyli mi miednice chyba z 5 razy bo nie wierzyli ze urodzę tak duże dziecko jak na taki mały brzuch, jeszcze bylam tydzień po terminie a mala wypychala sie to z lewej to z prawej strony… urodzila sie z waga 3780g i do tego miałam wielowodzie…. Z synem to już w ogóle 2 lekarzy w szpitalu szacowało jego wagę w przedziale 3100-3300, moj ginekolog 3800 i urodził sie z waga 3800. Takze ja poszłabym na Twoim miejscu do innego lekarza. Ale nie mówiłabym mu co wyszło ostatnio… powodzenia!
U mnie moj rozmiar brzucha jest dość pokaźny 🫣 chodzi o brzuszek synka ☺️

Brzuszek pewnie był mniejszy bo dziecko właśnie zrobiło siusiu, główka może taka być, a 2 tygodnie rozbieżności od tygodnia ciąży to norma. Mój syn ma po prostu dość duża głowę, drugi w brzuchu też się tak zapowiada ;) nie martw się na zapas ;)

Moja dwójka dzieci miała taką rozbieżność w wymiarach po 30tc. Duże głowy, male brzuszki. Zachowawczo piłam Medargin, choć wielu ginekologow uważa że to kompletnie nie działa. Miałam dość często USG, było to też kontrolowane szczególnie przy pierwszym dziecku. Urodzili się zdrowi, strasznie chudzi i ze sporymi glowkami. Tyle że nie było widać gołym okiem żadnych dysproporcji. Potem szybko nadrabiali na cycu.

reklama
Mnie po terminie przyjmowała do szpitala to brzuszek wg wymiarów jak 34tc waga miedzy 2800 a 3 kg
Po porodzie wszystko w normie waga 3520 córka jest wysoka i drobna

Do góry