reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wymeldowanie.

andzii21

Fanka BB :)
Witam. Mam pytanie, razem z moją córką byłam zameldowana w domu moich rodziców, jednak jestem w konflikcie z mamą i stąd moje pytanie czy mogła nas wymeldowac bez naszej wiedzy? A jeśli tak to czy zostanę o tym powiadomiona? I co wtedy z korespondencja przychodzącą do mnie?

reklama
Rozwiązanie
Teoretycznie po 3 miesiącach od zamieszkania w nowym miejscu musisz się zameldować. Teoretycznie. W praktyce - nie wszyscy tak robią, nie ponoszą żadnych konsekwencji. Wiem z autopsji :)
Jeśli udowodni, że nie mieszkasz tam już od co najmniej 3 miesięcy, to jak najbardziej. Może Cię wymeldować bez Twojej wiedzy. Korespondencja... podejrzewam, że dalej będzie przychodziła na ten adres, chyba że sama poinformujesz o zmianie adresu nadawców.

Rozumiem. Przyjeżdżam do rodzeństwa na kilka dni co tydzień lub dwa. Ale gdyby chciała skłamać i udowodnić że nie mieszkam tam rzekomo od 3 miesięcy to ktoś musi jej to poswiadczyc? Czy ona np. w takim wniosku wpisze sobie nazwiska moich sióstr jako świadków i nikt tego nie zweryfikuje?

I czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne w związku z brakiem meldunku. Planowałam wymeldowac się dopiero za miesiąc, kiedy wprowadzimy się do nowego domu i zmiana adresów kilkukrotnie wydaje mi się bez sensu, bo teraz musiałabym zameldowac się u teściów.

Teoretycznie po 3 miesiącach od zamieszkania w nowym miejscu musisz się zameldować. Teoretycznie. W praktyce - nie wszyscy tak robią, nie ponoszą żadnych konsekwencji. Wiem z autopsji :)

Rozwiązanie
Do góry