reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyglądać sexy

reklama
Dziewczyny... Właśnie siadam i własnymi słowami spróbuję wam to wszystko streścić i porozsyłać na maile. Oczywiście najlepiej byłoby kupić jakąkolwiek książkę o diecie Montignaca ale może ustami laika faktycznie będzie to bardziej zrozumiałe. Tu wkleję później ogólne założenia, a potem spróbuję przepisać wam jeszcze kilka przykładowych manu na maile (aby w praktyce się temu przyjrzeć)i zobaczycie że jak zaczniecie się tak żywić będziecie najedzone, w końcu każe się że możecie jeść prawie wszystko tylko nie w utarty sposób i zgodnie z polskim przyzwyczajeniem... No to biorę się do roboty ::)

OGÓLNE ZASADY
1. Nigdy nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku, a jeśli chcesz szybko schudnąć do dań tłuszczowych dodawaj jedynie warzywa poniżej 30 IG (tabele IG roześlę ew można znaleść w internecie)
2. Unikaj jedzenia produktów węglowdanowo-tłuszczowych (np pełne mleko, czekolada, awokado,
wątróbka, orzechy laskowe, herbatniki) Jeśli mleko to tylko 0% (nawet nie 0,5!)
3. Wyeliminuj z diety całkowiecie cukier / sacharozę ( w pierwszej fazie jak chce się uzyskać wymarzoną wagę, potem można np czekoladę z 70% kakao)
4. Jedz chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie
5. Wyeliminuj z diety ziemniaki pod każda postacią i jw białe pieczywo
6. Wyeliminuj biały ryż
7. Makaron tylko ugotowany na al. Dente lub razowy
8. Owoce jedz oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką 30min przed posiłkiem, ale nie wcześniej niż 3h po posiłku węglowodanowym lub 4 po posiłku tłuszczowym
9. Zrezygnuj z alkoholu ( w drugiej fazie można pić już czerwone wino)
10. Unikaj mocnej kawy i herbaty. Jesli kawa jest nieunikniona, to najlepiej rano i jeśli nie można się odzwyczaic od białej to tylko z mlekiem 0%!
11. Jedz co najmniej 3x dziennie, nie omijaj posiłków!
12. Ogranicz spożywanie "złych" tłuszczów /nasyconych/, na korzyść "dobrych" /nienasyconych/
13. W czasie posiłku nie pij wody, nie pij tez bezpośrednio przed posiłkiem tylko "po"
14. Przygotowuj soki owocowe w domu,bezpośrednio przed spożyciem. (Dieta zakłada, że powinno się unikać wszystkich przetworzonych rzeczy np sosów w proszku, soków w kartonach, nawet majonezu ze sklepu, bo jest tam mnóstwo ukrytych cukrów i konserwantów które podwyższają poziom insuliny)
16. Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane
17. Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekaj 3 godziny, zanim zjesz coś zawierającego
tłuszcze
18. Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekaj 4 godziny,
zanim zjesz coś zawierającego węglowodany
19. Jedz warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp.
20. Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną - od 1,5 do 2 litrów

I to ogólne założenia tej diety. Mam kilka książek- jak będą jakieś pytania: czekam ;D

Emih pisze:
9. Zrezygnuj z alkoholu ( w drugiej fazie można pić już czerwone wino)
na szczęście nie mogę teraz pić tak czy siak ;D

ogólnie podobają mi się zasady :) w innych dietach np nie pozwalają jeść węglowodanów w ogóle i na zmianę a tu można ,oczywiście po jakimś czasie
Emih pisze:
17. Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekaj 3 godziny, zanim zjesz coś zawierającego
tłuszcze
no i dzięki za maila :-*

Karolinko My jako mamy karmiące oczywiście nie bedziemy się trzymac tych 3 godzin (bo to zasady ogólne) byle nie podjadać itp
Pycha nie wiem czy dostałaś maila, bo wraca mi z błędem, to dobry adres?

Rany, ja tak kocham jeść, że w życiu bym nie wytrzymała na takiej diecie (zresztą na rzadnej innej też oprócz MŻ :laugh:). To już wolę katować się ćwiczeniami.

reklama
Do góry