reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wychowawczy a nowa praca, co z odprawą?

szamretka

Początkująca w BB
Miasto
Łódź
Witam,
jestem zatrudniona jako kierownik sklepu w firmie Z. Obecnie przebywam na urlopie wychowawczym. W czasie mego urlopu firma zamkneła mój sklep (zlikwidowała) i zwolniła pracowników, mnie z racji wychowawczego to omineło. W chwili obecnej szukam nowej pracy. Gdy podczas rozmów informuje przyszłych pracodawców o wychowawczym to nagle kontakt się urywa, teraz gdy pierwszy raz o tym nie wspomniałam przeszłam 3 etapy rozmów i dziś się okaże czy będę miała nową pracę czy nie. Ale nie w tym rzecz. Chodzi o to, że chciałabym podjąć nową pracę, ale od starego pracodawcy dostać odprawę (w końcu nie mam gdzie wrócić do pracy i musze czegoś szukać). Jak to zrobić? Żeby dostać odprawę muszę zostać zwolniona przez pracodawce Z, czyli "wrócić do pracy" o czym musze go poinformować 30dni wcześniej. Z kolei przyszły pracodawca chce abym podjeła pracę jak najszybciej i tych 30dni nie poczeka. Wiadomo ze nie mogę na wychowawczym podjąć pracy na pełen etat. Czy to co chcę osiągnąc jest w
świetle prawa wykonalne? W sumie przychodzi mi do głowy taka "zagrywka": złożyć wniosek o przerwanie wychowawczego a ponieważ po tych 30dniach pracodawca i tak nie będzie miał mi do zaoferowania pracy to od razu dogadac się w sprawie odprawy i rozwiązania umowy? Tylko co jeśli stary pracodawca domyśli się, że chce zacząć nową pracę? Ddodam tylko że nowa praca to głównie siedzenie w exelu i wykonywanie raportów z działalności sklepów i dzwonienie do nich - zdalna praca więc teoretycznie mogłabym ją wykonywac z domu (tak tłumaczyć staremu pracodawcy).
Druga kwestia, jeśli się nie da tak zrobic to musze złożyć wypowiedzenie u pracodawcy "Z" i czy nie będzie wielkim grzechem jeśli kilka dni przed jego ukończeniem (a więc jeszcze na wychowawczym) rozpocznę pracę u nowego pracodawcy? Okres wypowiedzenia 2 tygodnie.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
reklama
jestem zatrudniona jako kierownik sklepu w firmie Z. Obecnie przebywam na urlopie wychowawczym. W czasie mego urlopu firma zamkneła mój sklep (zlikwidowała) i zwolniła pracowników, mnie z racji wychowawczego to omineło. W chwili obecnej szukam nowej pracy. Gdy podczas rozmów informuje przyszłych pracodawców o wychowawczym to nagle kontakt się urywa, teraz gdy pierwszy raz o tym nie wspomniałam przeszłam 3 etapy rozmów i dziś się okaże czy będę miała nową pracę czy nie. Ale nie w tym rzecz. Chodzi o to, że chciałabym podjąć nową pracę, ale od starego pracodawcy dostać odprawę (w końcu nie mam gdzie wrócić do pracy i musze czegoś szukać). Jak to zrobić? Żeby dostać odprawę muszę zostać zwolniona przez pracodawce Z, czyli "wrócić do pracy" o czym musze go poinformować 30dni wcześniej.

Tak. Odprawa przysługuje w sytuacji, gdy umowa zostaje wypowiedziana z przyczyn nie leżących po stronie pracownika. Musiałaby Pani zatem wrócić do pracy, dostać wypowiedzenie i przepracować okres wypowiedzenia (chyba, ze pracodawca zwolni Panią z obowiązku świadczenia pracy).

Z kolei przyszły pracodawca chce abym podjeła pracę jak najszybciej i tych 30dni nie poczeka.
Ale to nie kwestia 30 dni, ale jeszcze przecież okresu wypowiedzenia i momentu, w kórm Pani otrzyma wypowiedzenie.

Wiadomo ze nie mogę na wychowawczym podjąć pracy na pełen etat.
Nie ma takiego zakazu.

Czy to co chcę osiągnąc jest w

Wykonalne, choć niełatwe i wymaga dobrej woli Pani pracodawcy (obecnego), który moze np. zwolnić Pania z oboaiwązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia lub skrócić okres wypowiedzenia.

W sumie przychodzi mi do głowy taka "zagrywka": złożyć wniosek o przerwanie wychowawczego a ponieważ po tych 30dniach pracodawca i tak nie będzie miał mi do zaoferowania pracy to od razu dogadac się w sprawie odprawy i rozwiązania umowy?
Nie jest to zabronione.

Tylko co jeśli stary pracodawca domyśli się, że chce zacząć nową pracę? Ddodam tylko że nowa praca to głównie siedzenie w exelu i wykonywanie raportów z działalności sklepów i dzwonienie do nich - zdalna praca więc teoretycznie mogłabym ją wykonywac z domu (tak tłumaczyć staremu pracodawcy).
Druga kwestia, jeśli się nie da tak zrobic to musze złożyć wypowiedzenie u pracodawcy "Z" i czy nie będzie wielkim grzechem jeśli kilka dni przed jego ukończeniem (a więc jeszcze na wychowawczym) rozpocznę pracę u nowego pracodawcy?
Zgodnie z prawem moze Pani pracować na nieskończenie wielu etatach.

Bardzo serdecznie Pani dziękuję za odpowiedź. A co do niemożności podjęcia pracy na pełen etat na wychowawczym chodziło mi o to, że zgodnie z prawem na wychowawczym nie można podjąć pracy, która wykluczałaby sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem i myślałam, że praca na pełen etat automatycznie się pod to kwalifikuje??
Pozdrawiam i dziękuję

Bardzo serdecznie Pani dziękuję za odpowiedź. A co do niemożności podjęcia pracy na pełen etat na wychowawczym chodziło mi o to, że zgodnie z prawem na wychowawczym nie można podjąć pracy, która wykluczałaby sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem i myślałam, że praca na pełen etat automatycznie się pod to kwalifikuje??
Praca na etat (cały) to niekoniecznie 40 godzin poza domem. Sam wymiar etatu o niczym nie przesądza. Jest wiele przypadków, w których osoba zatrudniona na część etatu ma większe obciążenia czasowe i mniejszą elastyczność niż ktoś inny pracujący w pełnym wymiarze.

Do góry