reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

Jeśli chodzi o ząbkowanie to faktycznie bobodent się sprawdza, ale nie tylko. Ja Maksiowi daje gryzaki wyciągnięte prosto z lodówki i w ostateczności Nurofen. Niestety, najczęściej kończy się też na bujaniu:)

reklama
Witam. wiem ze ten temat pewnie byl poruszany tutaj już nie raz, ale ja niestety nie mam czasu nawet ich przeglądnąć. Problem tkwi w tym, ze moja 8miesieczna corka mocno przechodzi sowje ząbkowanie, przez całą noc kreci sie i płacze a jak nie płacze to marudzi (niestety wiecej jest płączu) w ciagu dnia probuje spac, ale po max pol godziny wstaje,wyszła juz jej jedynka u gory i widze ze przebijają sie kolejne 3 ząbki, nie pomaga panadol syrop ani masc dentonix. ma strasznie sine oczka z braku snu.bardzo prosze niech odpisza mi osoby te ktore miały podobne przypadki i tylko prosze odpisac co działało, musze szybko wracac do małej, bo nadal płacze. musi bardzo cierpieć :( dziekuje

Witam. wiem ze ten temat pewnie byl poruszany tutaj już nie raz, ale ja niestety nie mam czasu nawet ich przeglądnąć. Problem tkwi w tym, ze moja 8miesieczna corka mocno przechodzi sowje ząbkowanie, przez całą noc kreci sie i płacze a jak nie płacze to marudzi (niestety wiecej jest płączu) w ciagu dnia probuje spac, ale po max pol godziny wstaje,wyszła juz jej jedynka u gory i widze ze przebijają sie kolejne 3 ząbki, nie pomaga panadol syrop ani masc dentonix. ma strasznie sine oczka z braku snu.bardzo prosze niech odpisza mi osoby te ktore miały podobne przypadki i tylko prosze odpisac co działało, musze szybko wracac do małej, bo nadal płacze. musi bardzo cierpieć :( dziekuje

Ja stosowałm Camile, ma działanie przeciwbólowe i mała szybko zasypiała. Jest w kropelkach do zakroplenia i niestety ale nie jest najtańsza. Jest jeszcze Viburcol lek homeopatyczny, jadni polecają inni nie, ale u mnie tez pomagał. Daje sie go w stanach niepokoju u dzieci. Powodzenia
Powodzenia

My właśnie przechodzimy ząbkowanie, dzisiaj wyszedł 3 zabek, dolna dwójka. U nas sprawdziła się Camilia, środek homeopatyczny do tego wlasnie przenaczony, to kropelki dostepne w aptece, mała po nich nareszcie zasypiala, ponoc jeszcze lepszy jest prawdziwy homeopatyk Chamomilla , granulki takze w aptece. Dobrze u nas sie sprawdza rumianek, herbatka schlodzona do picia i do nacieranie bzi wewnatrz, tzn córcia sama sobie żuje wacik nim nasczony oczywisicie pod nasza kontrola. Na dzien obrana surowa marchewka ( 1/4 marchewki) z lodówki, jako gryzak. W ostatecznosci dałam raz tylko czopek eferalgan dla dzieci na noc.DentinoxN jest Ok ale krotko dziala.

Witam
Kobietki mam takiego nerwa mówie wam moja córcia za 2 tyg kończy 11 miesięcy i nie ma jeszcze żadnego ząbka:( kurde strasznie mnie to martwi-lekarka mówi żeby do roku się nie martwic ale rok już za chwilke :(
ma wszystkie objawy wskazujace na to ze dziąsełka jej dokuczają ale zabków nadal nie widac
czy wasze któres z waszych dzieciaczków też miało tak pózno zabki?
pocieszcie mnie troche:((((

Kochana, jedne dzieci zabkuja wczesnie a inne pozniej, to normalne. Ja np zaczelam zabkować gdy mialam prawie rok, a moj synek gdy mial dwa miesiace:)

ooo nie ma się apsolutnie czym martwić! Moja córcia pierwsze ząbki miała właśnie w 12 miesiącu i znam jeszcze kilka takich przypadków u znajomych. Ale muszę ci powiedzieć że jak dziecku tak późno pierwsze zęby wychodzą, to pojawią się od razu hurtem, kilka na raz. Mojej od razu 4 z przodu zeszły, góra i dół.
Zresztą łatwo zauważyć że już ząbki schodzą, dziąsełka są białe i twarde

Dokładnie-moja Julcia ma 10 miesiecy i ma juz 8 zabkow a dziecko kuzynki dopiero w 11 miesiacu zaczela zabkowac. Nie martw sie bo rozwoj dzieci jest tak rozny i indywidualny i na wszystko przyjdzie pora. Pozdrawiam

reklama
u mojej średniaczki pierwszy ząbek wyrżnął się dwa dni po pierwszych urodzinach, jak juz miałam termin w gabinecie RTG ;-)

nie martw się, brak zawiązków zębów zdarza się niezwykle rzadko!! u Was wszystko wciąż w normie :-)

Do góry