reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

reklama
O fajnie, że piszecie o tych pastach bo właśnie się zastanawiałam od kiedy można pastować ząbki ;)
Bo szczoteczkujemy już od pierwszego zębaka i na szczęście Kuba polubił mycie ząbków. My mamy taką zwykłą szczoteczkę dla niemowlaków.

O fajnie, że piszecie o tych pastach bo właśnie się zastanawiałam od kiedy można pastować ząbki ;)
Bo szczoteczkujemy już od pierwszego zębaka i na szczęście Kuba polubił mycie ząbków. My mamy taką zwykłą szczoteczkę dla niemowlaków.

ja tez mam zwykla szczotecze dla dzieci od 0-2 lat:)

My używamy Elmex - ale właśnie po roku wprowadziliśmy pastę.
Wcześniej przemywaliśmy dziąsełka wacikiem nasączonym wodą, potem wprowadziliśmy te silikonowe szczoteczki (jak pojawiły się ząbki) - tyle, że córcia nie dawała sobie gmerać w buzi, mieliśmy spory problem z przyzwyczajeniem jej do szczotkowania ząbków :/ Sama sobie podgryzała te szczoteczki - te silikonowe u nas kiepsko się sprawdziły. Dopiero jak dostała bardziej doroślejszą szczoteczkę to to szczotkowanie jako tako zaczęło wyglądać.
Warto jest od małego wdrażać rytuał szczotkowania dziąseł i ząbków, żeby dziecko nabyło ten nawyk otwierania buźki. :)

A ile miesięcy ma synuś?
Moja córka długo nie dała sobie umyć ząbków, jakoś po roku sama sobie gryzła szczoteczkę - czyli myciem tego nazwać nie można było - dopiero od jakiegoś czasu otwiera buźkę i ja mogę jej wyszczotkować ząbki i sama też chętnie gmera sobie szczoteczką w buźce.
Nam pomogło wspólne mycie ząbków - czyli ja myłam swoje, mała patrzyła i sama zaczęła mnie naśladować, teraz po kąpieli trzymam ją na rękach przed lusterkiem i myjemy ząbki.

moja mała sama szczoteczką bawiła się od 3 miesiąca życia jak jej się pierwsze ząbki wybijały:tak:
i sobie "drapała dziąsełka" później tak już jej zostało z przyzwyczajenia;-) a jak miała już 4 ząbki zaczęłam jej czyścić co uwielbiała zawsze się uśmiechała i wystawiała zębulki:tak:
nadal tak ma, i przy okazji oprócz tego nadal jak jej wychodza pozostałe ząbki gryzie szczoteczkę ;-)

Ja mojemu ostatnio kupiłam szczoteczke taka fajną z Jordan z drugiej strony jest gryzaczek jest maleńka idealna do rączek Bartka i paste bobini nakładam jej bardzo mało ale synuś jest zachwycony.Byłam przekonana że nie będzie chciał dawac myć ząbków ale on to lubi:)

reklama
Do góry