reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o pielęgnacji naszych maluszków!

reklama
Bella ja miałam zawsze w małym termosie przygotowaną ciepłą wodę -wlewałam do miseczki i można od razu tyłeczek czyścić;-)

to ja mam pytanie techniczne.
o kąpiel. Nam w szkole rodzenia pokazywali, że ukladam dziecko na przewijaczku i najpierw myję mu buźkę, uszki -myjką. POtem namydlam na przewijaku i siup do wanienki żeby opłukać. Oczywiście to dotyczy malutkiego, bo takiego większego to będę namydlać w wanience.
I stąd moje pytanie. W łazience ustawię wanienkę na stelazu, i muszę w takim razie jeszcze przewijak ustawić. Przewijak nie może tam stać na stałe (niestety nie mam łazienki 20metrowej :(
Myślałam o tym, że możnaby taki przenośny przewijak kłaść np. na pralcce, ale u mnie to jest niemożliwe, bo mam pralkę zabudowaną. A przewijak to mebelek, który będzie trzeba codziennie na czas kąpieli przenosić z pokoiku (trochę to upierdliwe).
Jak Wy to organizujecie?

Dziewczyny jestescie wielkie! Takie proste przepisy i sprawa mi sie rozwizala:))

Martuszka ja Ize od malego w wanience mylam, nie namydlalam na przewijaku itp.
Teraz tez nie bede bo jednak u nas w domu ok 20 st i chyba bym sie bala, ze upuszcze mala taka namydlona jak bede ja przenosic...:)

Martuszka mi teściowa opowiadała, że kiedyś były takie praktyki, że się najpierw namydlało dziecko a później wkładało do wanny, nie sądziłam, że jeszcze czegoś takiego uczą. Ja osobiście sobie nie wyobrażam przenieść takiego namydlonego maluszka do wanienki bałabym się, że mi się wyślizgnie.

martuszka ja też nie namydlałam dziewczynek przed włożeniem do wody, na przewijaku przemywałam buźkę wodą, czyściłam uszka, oczka przemywałam solą fizjologiczną a potem do siup do wiaderka;-) sama kąpiel będzie się odbywać pewnie w pokoju, bo łazienkę mam na dole bardzo małą, pod wiaderko kładę ręcznik żeby nie nachlapać, mogę spokojnie usiąść na kanapie w czasie kąpieli, obok będę mieć drewniany przewijak. Chyba że uda mi się tak wieczór zorganizować, że zjemy kolację na dole, a potem na górze w dużej łazience najpierw pójdą na odstrzał do kąpieli Hanka z Zośką i do wyrka, a ja się zajmę Jaśkiem:sorry2: eh nie wiem jak to będzie - do tego potrzeba jakiegoś ekstra planu:-D

nam w sr własnie tak pokazywali, najpierw przemywanie na przewijaku. Moja siostra mieszka za granicą- i tez tak ją uczyli. Ale jak teraz była u mniie to tą małą 4-miesięczną Hanię normalnie w wannie dużej umyła (bo nie mieliśmy wanienki) a Bartek 1,5 to już na legalu w wannie dawał czadu a ja go prysznicem płukałam :)
Mojej koleżanki siostra rodziła rok temu i malutką myli...w umywalce. Tak ich uczyła połozna. Dla mnie w umywalce trochę ziomno się wydaje, i jakoś ten kran by mi przeszkadzał.
Pewnie z takim maluszkiem to początek najtrudniejszy- potem to siup do wanienki i spoko ;-)

reklama
Obejrzałam w internecie te wiaderka do kapieli.
Patik- a takiego niemowlaczka to też w tym wiaderku? Ale to wygodnie? On nie wpadnie do środka? Przecież taki niemowlaczek to miękki i trzeba mu głowkę podtrzymać, to jak go włozyć w pionie?:confused:

Do góry