reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wszystko o odstawianiu maluszkow od piersi.. i alternatywy :)

reklama
mokkate kacper tez nie pije mleka modyfikowanego-zreszta zadnego nie pije po prostu nie lubi-ale jada kaszki,serki jogurty-w programie MAMO TO JA lekarz wypowoadal sie na temat mleka i u roczniaka mozna zastapic je wlasnie tymi rzeczami o ile nie chce pic mleka
ja probowalam z kakao ale tez nie przeszlo
mama stacha decyzje musisz podjac sama-ja kacpra odstawilam miesiac temu i wiem ze to juz byla pora-cycus byl uspokajaczem zabawka pil na rzadanie czesto budzil sie w nocy i nie zaluje dlatego ze kacper wczesniej praktycznie nic nie jadl innego a teraz wcina za dwoch,przytula sie czesciej,a no i budzi sie tylko raz .ja wiem ze byl to juz czas i tak postapilam-ze bylo to dla nas juz przyzwyczajenie-poczatki byly trudne(nawet bardziej dla mnie),ba nawet odstawienie wydawlo mi sie niemozliwe.
to twoja decyzja wiec muszisz przemyslec czy cycus to jedzonko czy przyzwyczajenie

dziewczyny, po odstawieniu od piersi Wasze dzieci lepiej śpią w nocy? a jak usypiają wieczorem? samodzielnie?

moja mała zołza usypia przy mnie przy piersi, a niania p prostu kładzie Agatę na wersalce, kładzie się obok i Agata w ciągu 15minut usypia sama!!!:szok:

próbowałam tej metody kilka razy to mnie mała uparciucha zakrzyczała :angry:

dziewczyny, po odstawieniu od piersi Wasze dzieci lepiej śpią w nocy? a jak usypiają wieczorem? samodzielnie?

moja mała zołza usypia przy mnie przy piersi, a niania p prostu kładzie Agatę na wersalce, kładzie się obok i Agata w ciągu 15minut usypia sama!!!:szok:

próbowałam tej metody kilka razy to mnie mała uparciucha zakrzyczała :angry:

Osinka ja jeszcze nie odsawiłam małej ale przesypia cała noc ponieważ zamiast kaszki na kolacje je kanapeczki i popija czym kolwiek(czasami nawet mleko jej smakuje), jest najedzona i nie budzi sie.
tydzien temu chcielismy juz mała odstawic bo cyc aktualnie to uspokajacz i usypiacz a nie żródło pozywienia, skończyło sie na wielkiej chrypie i niechceci do tatusia:confused2:3 dni usypiał ja tatus darła sie niemiłosiernie poczym padała zmeczona po 3 dniach prawie straciła głos do K. nie chciała w ciagu dnia nawet podejść:sick:dr powiedziała że mała ma zajechane gardełko i aby odpuscic na razie:no:
Osinka ja tez chciałam połozyć się koło małej aby usneła ale ona tak sie drze i dobiera do cycków moich że nie ma szans, ja juz straciłam wszeklkie nadzieje że kiedykolwiek oduczy sie cycolenia:no::no::no:

Osinko, u nas było tak, że ja najpierw uczyłam Karolę samodzielnego zasypiania. Tzn. R. ją uczył, żeby nie kojarzyła spania z cycusiem. Trwało to koło tygodnia, było trochę bólu=krzyku i buntów.

My uczylismy ją tak, że odkładalismy do łóżeczka i jak wstawała, bez słowa kładliśmy ją z powrotem (wyła, ale po jakimś czasie widziała, że nie ma szans:crazy:). My w tym czasie (jedno z nas) siedzieliśmy koło łóżeczka , żeby wiedziała, że jesteśmy.
Acha, dostała tez tygrysa przytulankę i . biedny był ten tygrys... teraz jest ukochany, ale to co on przeżył :no::no::-D

Po jakimś czasie zaczęliśmy odkładać ją do łóżeczka i siadać na naszym łóżku. Tak jest do dziś. Z pokoju wychodzimy, jak spi (trwa to koło 15 minut).

Iwonka, Karola od tego czasu dużo lepiej śpi w nocy od tego czasu. Ja na początku karmiłam ją piersią i ona budziła mi się w nocy tylko raz

mada78 moja Agata je na kolację michę kaszki i zagryza ją kanapkami + kubek mleka, potem dopija moim mlekiem:rofl2:

Kinguś - u nas nie przejdą płacze, nie mamy serca do takiej "tresury" ;-)

jedyne wyjście - dać Agatę do niani na kilka nocy, albo niania przyjdzie do nas spać i Agata się oduczy:rofl2:

Kinguś - u nas nie przejdą płacze, nie mamy serca do takiej "tresury" ;-)

moi sąsiedzi nazywają to "zimnym chowem":-D:-D:-D

A ja im bardziej Karola wyje i chce coś wymusić, tym bardziej się zacinam i trwam przy swoim. Wiadomo, nie wychodzę z pokoju, ale staram się ją wyciszyć.
Wyszłam z założenia, że sama się (chyba) nie nauczy, a im wcześniej, tym lepiej :-)

od końca czerwca Agata ma nową nianię, z poprzednią były "cyrki", pisałam tu dziewczynom, chyba nie było Cię wtedy na BB

obecna uwielbia Agatę, całe dnie szaleje z nią (udają psy, koty, czytają książeczki, usypiają lalki w wózku, chodzą na spacery, co poprzednio nie miało miejsca itp), niania sprząta po Agatce, dzisiaj wyprasowała Agaty ciuchy!!! upał nie z tej ziemi, Agata spała, to niania zrobiła prasowanie! wyobrażacie sobie?! mnie się w nocy prasować nie chciało, bo gorąco:zawstydzona/y:

na razie jest ok (już wolę być ostrożna w ocenie po ostatnich wpadkach nianiowych):sick:

reklama
Do góry