reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

Jest mi strasznie przykro:-( Na 80% nie bede mogla karmic piersia... Jeszcze lekarze zdecyduja, ale malo szans by zdecydowali inaczej... a tak chcialam - ale w mleku beda moje leki :-( Wiec kiedys co do karmienia bede musiala sie obeznac z tym karmieniem przez butelke bardziej... Szlag mnie trafil :no2: zaraz po urodzeniu bedzie goracy okres dla mojego malenstwa ...

reklama
Jest mi strasznie przykro:-( Na 80% nie bede mogla karmic piersia... Jeszcze lekarze zdecyduja, ale malo szans by zdecydowali inaczej... a tak chcialam - ale w mleku beda moje leki :-( Wiec kiedys co do karmienia bede musiala sie obeznac z tym karmieniem przez butelke bardziej... Szlag mnie trafil :no2: zaraz po urodzeniu bedzie goracy okres dla mojego malenstwa ...

Anka a daj sobie spokój.. zobaczysz jak tu nie jedna z nas będzie ci później zazdrościć, że masz szybciej nocki przespane i że ogólnie jesteś "niezależna" z dzieckiem. No i mąż będzie mógł się bardziej wczuć w rolę tatusia i w nocy karmić.. a ty sobie będziesz słooodko spać :) :) :)

Karmienie ma być przyjemnością a nie katorgą czy broń boże kompleksem. Karmisz własne dziecko, sprawiasz że staje się spokojne i szczęśliwe... a jak to robisz to tylko od ciebie zależy :)

Anka weź się tym nie przejmuj...
ja też nie wiem czy na pewno będę mogła karmić bo też caly czas na lekach jestem. w każdym razie to żadna tragedia. mamy się cieszyć z dzidziolka a nie szukac powodów do dolinowania się :)

Dziecko czy będzie karmione sztucznie , czy naturalnie to nie znaczy ,że będzie gorsze. Najważniejsze,że będzie "chodzć" syte.

Poniewaz to temat o karmieniu to moze podpowiedza doswiadczone mamy jakies wskazowki co do karmienia butelka? Jak dobrac mleko? Sa rozne rodzaje ale ja sie w ogole na tym nie znam. I w ogole jakies herbatki (na kolke) czy inne rzeczy mozna tez dawac od poczatku, czy na poczatku tylko mleko?

Anka po pierwsze to nie jest to powód do dołowania się;-) moje mimo mozliwości i chęci wychowało się na butli a dorodny i madry z niego chłop:-D I wcale nie jest powiedziane że wszystkie tu hurtem bedziemy cyckowe...bo może być różnie :no:

Co do mleka to jeszcze w szpitalu Ci poradzi neonatolog na pewno, zazwyczaj jest to jakies mleczko zapobiegające alergiom-wtedy dostajesz na nie receptę jeszcze w szpitalu. Jak nie to sama wybierasz mleczko (polecam Bebilon), a jest ich sporo....przy sztucznym karmieniu trzeba dziecko dopajać od początku, herbatek dla niemowląt też jest dużo rodzaji, albo po prostu słabiusieńki rumianek zaparzyc można samemu lub po prostu wodę żródlanż przegotowaną wystudzić i tym poić:tak:

Poniewaz to temat o karmieniu to moze podpowiedza doswiadczone mamy jakies wskazowki co do karmienia butelka? Jak dobrac mleko? Sa rozne rodzaje ale ja sie w ogole na tym nie znam. I w ogole jakies herbatki (na kolke) czy inne rzeczy mozna tez dawac od poczatku, czy na poczatku tylko mleko?

Anka ja karmiłam dziecko butelką od kiedy skończyła 2 miesiące życia, wcześniej tylko ją męczyłam chcąc karmić naturalnie, ale nie udało się. Wcale tego nie żałuję, byłam o wiele spokojniejsza jak przeszliśmy na sztuczne mleko. My używaliśmy mleka dla dzieci ulewających czyli mleka AR, marki Bebilon, ale to mleko z zalecenia lekarza, bo mała dużo ulewała.
Ty będziesz musiała poznać swoje dziecko i wybrać to mleko, które będzie jemu pasowało, całkiem możliwe że zmienisz markę mleka parę razy. Jedne mleka powodują zaparcia, inne kolki, inne bóle brzuszka. Niestety tylko metodą prób i błędów dobierzecie prawidłowe mleko, chyba że lekarz Ci jakieś poleci od razu i będzie trafione. Natomiast co do herbatek to raczej żadna nie powoduje skutków ubocznych, a poza tym większość jest dla dzieci po pierwszym miesiącu życia, chyba nie ma takiej którą można używać od urodzenia. Więc przy karmieniu sztucznym, dopajać powinno się głownie wodą przegotowaną bez dodatków.

no ja pamietam właśnie że we wrzątku dosłownie zanurzałam i wyciagałam od razu torebkę rumianku:) albo po prostu woda. Co do herbatek to nam te koperkowe szkodziły bo nasilały bóle brzuszka, mały nie mógł sobie poradzić z gazami (pamiętam to był Plantex)

A nie wiem czy wiecie ale jak się karmi cycem to dobrze jak mama pije te niemowlęce herbatki koperkowe, rumiankowe, to wszystko przechodzi do mleczka i uspokaja brzuszek;)

reklama
Do góry