reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

O, sporo na raz piją Wasze maluchy :) Franek wsuwa 150-180 ml. Ale je dużo jogurtów, twarożków itp., więc o jego mleczną dietę jestem spokojna :)
Czasem mam wrażenie, że to, że mało mm wypija, to "wina" tego, że długo był na piersi. Może mm go bardziej syci albo coś... Nie wnikam - pije ze smakiem, więcej nie chce, więc pewnie tyle mu wystarcza :)

reklama
No mojemu często się zdarza ostatnio, ze wciągnie całą butlę tego mleka i jest ryk, że się skończyło:-D. W butelce jest miarka do 260ml i jakbym tyle tej wody nalała to mi się proszek nie zmieści he he.

U nas jest dwa razy mm z 240ml wody, bo mleka się robi w butelce po sam gwizdek więc nawet nie wiem ile tego jest, miarki nie starcza. Do tego jakiś jogurt albo kaszka na mm, także jak dla mnie to mlecznych rzeczy jest wystarczająco.

i ja się pod tym podpisuję, butlę 240-260mm z kleikiem kasza manną obala w 30 sek i płacz że za mało :eek: Tak szybko je że przez to chyba nie czuje się najedzony, muszę chyba popracować nad taka konsystencją aby przeszła przez gumkę i dzięki niej popracowałby trochę i może poczuje się najedzony

u nas są dwa mleczne + w ciągu dnia jogurty itp

7-8 mleko krowie
11-12-13 zależy jak głodny obiadek
albo coś zje potem albo nie
przeważnie jakiś deserek-owoce itp.
18.30 kaszka
19.30 mleko mm do spania

A. podgryza chlebek suchy, chrupki kukurydziane, podjada nam z talerza
schematy dawno poszły papa

Ja staram się trzymać 4-5 posiłków, bez podjadania pomiędzy. Nie liczę oczywiście dojadania - tzn. wsuwania kanapki przy naszym śniadaniu po zjedzeniu już swojego ;) Z przekąsek są chrupki i groszek ptysiowy - ale zawsze po obiedzie. Bo obiad to dla mnie jeden z ważniejszych posiłków, staram się, żeby nie był przejedzony jak przychodzi na niego pora.
No i w ogóle robię tak, żeby Pucek miał czas poczuć lekki głód w ciągu dnia. Bo jak jest lekko głodny, to je pięknie. W przeciwnym wypadku jest sajgon ;)

ja pisząc, że pije 240 ml mm to też miałam na myśli, że z 240 wody więc wychodzi pelna butla. i to chyba tak na styk starcza bo gdyby bylo więcej to chyba by też wypił. ewa ja karmiłam 8 miesięcy i Mikołaj tyle mm teraz wypija więc myślę, że to jednak nie ma związku :-)

Ja to się chyba nie mam co martwic o mleczne posiłki, bo mój mały w nocy nieraz i 3 razy domaga się mleka z kaszką do picia. Jedno dobre, że się nie budzi. Zaczyna płakać przez sen. Żadna woda ani herbata nie zdaje egzaminu... Do tego słysze jak mu w brzuchu się kotłuje.

U nas jest tak:

7-8 150ml mm z kaszką
11-12 albo późne śniadanie w formie kanapki albo zupka
14-15 obiadek... Gotuję dla Antka jeszcze oddzielnie, ale dojada i tak z naszych talerzy
17-18 deserek
20 150ml mm z kaszką

23 + 3 + 6 - około 120ml mm z kaszką do picia... :/

reklama
Według schematów, to chyba trzy.

U nas jest tak:
* śniadanie: kaszka na mleku 2%
* 2 śniadanie: mm do picia
* obiad: obiad ;)
* podwieczorek: owoc/jogurt/jajko/budyń...
* kolacja: kanapka + mm do picia
skad ten schemat? ja zawsze mialam bardziej olewczy niz solidny wzrok w strone takich schematow. Tutaj dla +- roczniakow jest schemat jak dla doroslego: 4-5 posilkow dziennie, 3 razy musi byc nabial( dzieci 2x mleko i raz serek lub jogurt), owoce i warzywa 5 x dziennie, miesa wedliny ryby jajko x 1-2 dziennie

Do góry