reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

reklama
To wpadnę razem z nim - on do Ciebie, a jak do Twojej wanienki ;-)
4_1_219.gif

gufi- ja zeszlam z 3karmien na 1 na razie
i tak:
mam prawa piers z ktorej jadla 2 posilki - rano i wieczorem - a teraz je tylko rano - to jeden dzien byl taki ze cycek byl twardy, to poprostu dalam jej an chwilke [jakbymmiala laktator to bym odciagnela, bo recznie nie potrafie :] ]
z lewej piersi jadla 1 raz na dobe - w nocy - teraz z niej nie je wcale - i w tej piersi malo sie produkowalo mleka, prawie po 2 dniach dopiero czulam ze twardawy, to jej poporstu daje na 2 mienuty popic, np po obiedzie, albo przed drzemka popoludniowa. :)
I teraz prawa piers malo produkuje - takze chyba lepsze stipniowe zasuszanie samoczynne, niz drastyczne ciecie.

olcia moja tak butelke traktowala kilka miesiecy. smoczkiem sie bawila zamast pic - ale to jak jej picie dawalam.
moze jak bedzie bardzo glodna to sie przekona?
i moze bardziej smoczek jej nie odpowiadac niz rodzaj mleka chyba.

Ja tez chce dawac tran - na tranach pisze ze od pol roku juz mozna podawac - pol lyzeczki.
ale wtedy wit d juz nie - dzis ide do pediatry to sie zapytam co ona sadzi. :)

Moja wczoraj zjadla bulke - prawie cala - z pasztetem [francuski - co na watrobkach jest - plus dodatki, jak raz z je to nic jej nie bedzie] i z wedlinka ze swinki - nie mialam juz z indyka :)
Ne dlawi sie - rozrywam jej na takie centymetrowe kawaleczki - i albo karmie [wole ja bo ona wklada po kilka na razi potem sobie na podniebieniu przykleja :-D] albojak musze cos zorbic to klade jej na tacke w stoliku do karmienia.
Wczoraj do bulki wciagnela 100ml herbaty - robie jej zwykla czarna slaba herbate - i daje ciut cukru - chyba lepszy bedzie taki cukier, niz herbatka granulowana, w ktorej na pierwszym miejscu jest cukier :-)
Niestety gorzkiej nie chce pic, zadnej herbaty.

gufi- ja zeszlam z 3karmien na 1 na razie
i tak:
mam prawa piers z ktorej jadla 2 posilki - rano i wieczorem - a teraz je tylko rano - to jeden dzien byl taki ze cycek byl twardy, to poprostu dalam jej an chwilke [jakbymmiala laktator to bym odciagnela, bo recznie nie potrafie :] ]
z lewej piersi jadla 1 raz na dobe - w nocy - teraz z niej nie je wcale - i w tej piersi malo sie produkowalo mleka, prawie po 2 dniach dopiero czulam ze twardawy, to jej poporstu daje na 2 mienuty popic, np po obiedzie, albo przed drzemka popoludniowa. :)
I teraz prawa piers malo produkuje - takze chyba lepsze stipniowe zasuszanie samoczynne, niz drastyczne ciecie.

olcia moja tak butelke traktowala kilka miesiecy. smoczkiem sie bawila zamast pic - ale to jak jej picie dawalam.
moze jak bedzie bardzo glodna to sie przekona?
i moze bardziej smoczek jej nie odpowiadac niz rodzaj mleka chyba.

Ja tez chce dawac tran - na tranach pisze ze od pol roku juz mozna podawac - pol lyzeczki.
ale wtedy wit d juz nie - dzis ide do pediatry to sie zapytam co ona sadzi. :)

Moja wczoraj zjadla bulke - prawie cala - z pasztetem [francuski - co na watrobkach jest - plus dodatki, jak raz z je to nic jej nie bedzie] i z wedlinka ze swinki - nie mialam juz z indyka :)
Ne dlawi sie - rozrywam jej na takie centymetrowe kawaleczki - i albo karmie [wole ja bo ona wklada po kilka na razi potem sobie na podniebieniu przykleja :-D] albojak musze cos zorbic to klade jej na tacke w stoliku do karmienia.
Wczoraj do bulki wciagnela 100ml herbaty - robie jej zwykla czarna slaba herbate - i daje ciut cukru - chyba lepszy bedzie taki cukier, niz herbatka granulowana, w ktorej na pierwszym miejscu jest cukier :-)
Niestety gorzkiej nie chce pic, zadnej herbaty.

pewnie że herbatka jest lepsza- tylko ją zaparzaj co najmniej 3 minuty bo inaczej działa pobudzająco :p potem już tylko uspokajająco :), no i możesz ew. ją rozcieńczać przegotowaną chłodną wodą i bedzie w sam raz do picia :)

U nas kaszka rano i wieczorem, poza tym obiad i deser (czasem zamiast deseru kanapka albo coś takiego). No i mleko na drugie śniadanie... Podobno dzieci powinny min. 500 ml mleka dziennie wypijać. Z samych kaszek wychodzi u nas 2x180, czyli 360 - jakby nie patrzył, nie jest to 500 ;) Dlatego pytam o ten mleczny posiłek. Tym bardziej, że w nocy Franek czasem wypije 120 ml, a czasem 20...
pol litra mleka dla takiego dzieciaczka to jakas masakra!!! moj pije okolo 350-400 i tak uwazam ze to duzo. dodatkowo ma zawsze jeden posilek mleczny - albo jogurt rano albo kaszka wieczorem.

mam pytanko: jak odstawialyscie dzieciaki od piersi, to bralyscie leki na powstrzymanie laktacji?

przy Ninie jakos mi sie laktacja sama wyciszyla. Alicja juz sie przestawila w nocy na mmm wiec moglabym odstawic, ale ciagle mi sie gromadzi pokarm ... dzis cala noc nie karmilam i po pracy mialam juz lewa piers jak kamien :confused:
robilam podobnie jak ewa, pierwsze karmienie wyeliminowalak jak miala okolo 5,5 miesiaca, po 3 tygodniach kolejne. stopniowo nastepnie odpuscilam karmienie rano i wieczorem i teraz od okolo 2 tygodni nie karmie juz w nocy.

Wczoraj znów spróbowałam z rybnym obiadem, uparowałam łososia ziemniaka i brokuł, podziabałam dodałam masełko i ..duuupa, za nic nie zje, ma taką minę że mi się samej niedobrze robi choć bardzo lubię ryby://// n nic, na razie chyba odpuszczę sobie te ryby i już
a sproboj podac ze swojego talerza:)
jedzcie obiad normalnie przy stole i z boku swojego talerza odloz to co dla niej.

mamolka- nie wiedzialam ze tak dziala herbata!!
ja jej zaparzalam chwilke tylko zeby koloru nabralo w niewielkiej ilosci wody - juz w butelce,a potem uzupelnialam zimna przegotowana:szok:
hahaha

bodzinka - jaka zorbilas?

mamolka- nie wiedzialam ze tak dziala herbata!!
ja jej zaparzalam chwilke tylko zeby koloru nabralo w niewielkiej ilosci wody - juz w butelce,a potem uzupelnialam zimna przegotowana:szok:
hahaha

bodzinka - jaka zorbilas?

po roczku można podać do picia każdą z herbat, ja wcześniej nie widzę problemu i czasami też zaparzę, choć zazwyczaj daję soki z kartonu 100% bez cukru rozcieńczony pół na pół z wodą a i tak są jeszcze słodkie :):) tu masz artykuł o herbatach Herbata w diecie małego dziecka. - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety

Zrobiłam dzisiaj Idulińskiej po raz pierwszy omlet z warzywami. Pyszny był, nawet bez przypraw. I nawet się ucieszyłam, że całego nie zjadła ;-)

reklama
Czasami nie chce mi się gotować lub mam mało czasu to odwiedzam garmażerkę. Ostatnio mąż kupił pierogi i leniwe. Odgrzałam w wodzie leniwe, podzióbałam, zalałam roztopionym masełkiem i Mikołaj jadł aż mu się uszy trzęsły :) Następnego dnia dodałam do takiego obiadku pół pomidora skrojonego w kostkę i lekko podusiłam... też pycha.

Dziś za to na II śniadanie Mikołaj zjadł pierwszy raz ryż z serkiem homog. waniliowym i malinami. Pierwszy raz mu to zrobiłam i stwierdzam że taki ryż jest o niebo smaczniejszy niż ryż ze śmietana czy ryż z jogurtem . Pycha - wiem co mówię bo podjadałam małemu z miseczki :-D

Do góry